Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:50 μμ
 
wm small
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 19:14

Ένας στους δέκα Έλληνες δίνει «φακελάκι» για υγειονομική περίθαλψη – Τι έδειξε έκθεση της ΕΕ για τη διαφθορά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πόσο συχνά δωροδόκησαν γιατρούς και νοσηλευτές εν μέσω της κρίσης της πανδημίας οι χώρες της ΕΕ – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Tις προσωπικές γνωριμίες και τα «φακελάκια» επιστράτευσαν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας της νόσου Covid- 19 για την υγειονομική τους περίθαλψη, σύμφωνα με έκθεση διαφθοράς στην Ε.Ε.

Το 9% των Ελλήνων παραδέχεται ότι καταφεύγει στη δωροδοκία, όπως αναφέρει η σχετική έρευνα, που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Την ίδια ώρα, ένας στους πέντε πολίτες στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία υποστηρίζουν ότι δωροδοκούν γιατρούς και νοσηλευτές εν μέσω της κρίσης της πανδημίας.

Η έκθεση διαφθοράς αναφέρει επίσης ότι, το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πολιτών χρησιμοποιεί τις προσωπικές του γνωριμίες για να έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των 40 χιλιάδων ερωτηθέντων στην έρευνα που διενήργησε η «Transparency International» δήλωσαν ότι η διαφθορά στην κυβέρνησή τους ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα και τα τρία τέταρτα (76%) παραδέχτηκαν ότι ήταν στάσιμη ή χειρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια .

Οι συντάκτες της έκθεσης «Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς» στην Ε.Ε, ανέφεραν ότι τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένου ότι τα κράτη – μέλη ετοιμάζονται να διαθέσουν δισεκατομμύρια ευρώ για την οικονομική τους ανάκαμψη μετά την πανδημία της νόσου Covid- 19.

Η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει άμεσα εθνικά σχέδια για δαπάνες ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Η ΕΕ θεωρείται συχνά ως προμαχώνας της ακεραιότητας, αλλά αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι χώρες σε ολόκληρη την περιοχή παραμένουν ευάλωτες στις ύπουλες επιπτώσεις της διαφθοράς», δήλωσε η Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο, πρόεδρος της «Transparency International».

«Κατά τη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης, η χρήση προσωπικών γνωριμιών για την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να είναι τόσο επιζήμια όσο η δωροδοκία…Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν μια δίκαιη ανάκαμψη από την πανδημία», πρόσθεσε.

Συμπεράσματα της έκθεσης διαφθοράς στην Ε.Ε

Το 29% των Ευρωπαίων υποστηρίζει ότι βασίστηκε σε προσωπικές γνωριμίες σε ότι αφορά την υγειονομική περίθαλψη στη διάρκεια της πανδημίας.
Στην Τσεχία, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 54%, στην Πορτογαλία το 46% και στην Ουγγαρία το 41%.

Τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δηλώνουν ότι δωροδόκησαν για να εξασφαλίσουν καλύτερη υγειονομική περίθαλψη είναι στη Ρουμανία (22%), τη Βουλγαρία (19%), την Ουγγαρία (17%), τη Λιθουανία (17%) και στην Κροατία (14%).

Στο Βέλγιο, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10%, ενώ στην Αυστρία όπως και στη χώρα μας είναι 9%, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη μεταξύ των μηνών Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου του 2020.

Μίνα Αγγελίνηprotothema.gr

 
Διαβάστηκε 513 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.