Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  4:20 πμ
 
wm small
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 14:30

Επίτιμοι Δημότες Αγρινίου: Από τους -δυο φορές-Παπαστραταίους και τον Τσώρτσιλ στον Παπούλια και Σακελλαροπούλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η ανακήρυξη ενός προσώπου σε Επίτιμο Δημότη μιας πόλης είναι η ύψιστη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε ένα πρόσωπο. Συνήθως είναι Ανώτατοι άρχοντες  η πρόσωπα που έκαναν πολύ καλό στην πόλη.

Η πιο δίκαια περίπτωση των Παπαστραταίων: Τους έκαναν το 1937, τους ξέχασαν και τους ξαναέκαναν το 1960!

Στην περίπτωση του Αγρινίου πρώτοι που είχαν  τη τιμή αυτή ήταν οι Αδελφοί Παπαστράτου. Η περίπτωση τους ήταν η πιο ενδεδειγμένη, αφού χάρις σε αυτούς το Αγρίνιο απέκτησε αστικά χαρακτηριστικά και έβαλε τα θεμέλια για μια σύγχρονη πόλη. Μεταξύ άλλων έφτιαξαν στο σύγχρονο πολεοδομικό σχέδιο, το Πάρκο, το Γυμνάσιο κ.α. Αυτό έγινε αντιληπτό το 1937 οπότε και με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας Βότση τιμήθηκαν με τον ύψιστο αυτό τίτλο.

Οι Παπαστραταίοι βέβαια έκαναν τόσες πολλές αγαθοεργίες στην πόλη και μεταπολεμικά, οι οποίες βέβαια φαίνεται να έκαναν τους Αγρινιώτες να ξεχάσουν ότι τους είχαν ανακηρύξει επίτιμους Δημότες και προπολεμικά. Έτσι το 1960 ανακηρύσσονται πάλι Επίτιμοι Δημότες έπειτα από τα εγκαίνια του Παπαστράτειου Μουσείου. Έτσι πήραν το τίτλο αυτό για δεύτερη φορά!

 Η φαιδρή περίπτωση του Τσώρτσιλ, που ίσως και να μην έμαθε ποτέ ότι είναι επίτιμος Δημότης Αγρινίου.

Το 1945 η πόλη άλλαξε χέρια. Η τότε “Εαμική Δημοτική Αρχή¨του Θανάση Κακογιάννη  ανατράπηκε και η πόλη παραδόθηκε στην τότε επίσημη κυβέρνηση που όρισε νέα δημοτική αρχή. Το πρώτο της μέλημα εν καιρώ εμφυλίου ήταν να ορίσει επίτιμο Δημότη τον Πρωθυπουργό της Αγγλίας Ουίνστον Τσώτσιλ με την πράξη 2/14-3-1945. ( δείτε περισσότερα http://www.epoxi.gr/memories55.htm). Έτσι ο Τσώρτσιλ έγινε “Αγρινιώτης” και είναι ζήτημα προς διερεύνηση αν ο ίδιος το έμαθε ποτέ!

Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας Παπούλιας και Σακελλαροπούλου.

Στην κατηγορία των Ανώτατων Αρχόντων της πόλης κατατάσσονται οι περιπτώσεις του Παπούλια και της Σακελλαροπούλου. Ο πρώτος έγινε επίτιμος Δημότης το 2008 επί Δημαρχίας Μοσχολιού (https://www.agrinionews.gr/epitimos-dimotis-tis-polis-o-karolos-p/) ενώ δύο μέρες πριν τη συγγραφή του παρόντος άρθρου η τωρινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με πληροφορίες από:

Ηλίας ( Λίνος) Υφαντής, Αγρίνιο: Νέες μορφές αστικού χώρου και αναπαραστάσεις. Μεσολόγγι: Γράμμα, 2021.

Ο Τσώρτσιλ Επίτιμος Δημότης Αγρινίου. http://www.epoxi.gr/memories55.htm

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 482 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.