Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  9:15 πμ
 
wm small
Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021 18:26

Αγρίνιο-11η Ιουνίου: νότες στην πλατεία από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (βιντεο-φωτό)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Mε νότες από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ολοκληρώνονται στο Αγρίνιο οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους (11η Ιουνίου 1821) οι οποίες κορυφώθηκαν με την Ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη.

Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει στην πλατεία δύο εμβληματικά έργα της ελληνικής έντεχνης μουσικής δημιουργίας. Πρόκειται για το έργο του Νικόλαου Μάντζαρου «7 Ωδές» του Διονύσιου Σολωμού σε ενορχήστρωση Άλκη Μπαλτά καθώς και η οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος, ο συνθέτης του εθνικού μας ύμνου, ήταν στενός φίλος του Διονύσιου Σολωμού και γοητεύτηκε από το ποίημα Ύμνος εις την Ελευθερία. Το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου επηρέασε βαθιά τον Μάντζαρο που επιθυμούσε ο ύμνος να τραγουδιέται απ’ όλους τους επαναστατημένους Έλληνες. Αρχικά μελοποιήθηκε για τετράφωνη χορωδία και πιάνο, αλλά ακολούθησαν κι άλλες διασκευές. Οι Ωδές αποτελούν μέρος του Ύμνου εις την Ελευθερία ενώ στην τελευταία ωδή ακούγεται η γνωστή και χαρακτηριστική μελωδία του ελληνικού εθνικού ύμνου.

Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη  «Ο Βαφτιστικός» θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή “κοντσερτάντε”, με ένα υπέροχο κουαρτέτο λυρικών τραγουδιστών, ερμηνεύοντας άριες και ντουέτα της μεταξύ των οποίων οι μεγάλες επιτυχίες «Στο στόμα», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και το εμβληματικό πολεμικό εμβατήριο «Ψηλά στο μέτωπο»! Το δραματουργικό νήμα της αφήγησης θα ξετυλίξει με την αφήγησή του ο καταξιωμένος ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου.

Ο Βαφτιστικός 100 και πλέον χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεων και αποτελεί δικαίως την δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Βιβίκα: ΜΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥ

Kική: ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΡΑ

Xαρμίδης: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Ζαχαρούλης / Συνταγματάρχης: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ

Αφήγηση: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ενορχήστρωση: SAMY ELGAZZAR

Ηχοληψία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΥΓΛΕΤΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Μουσική Διεύθυνση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΒΙΔΗΣ

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 400 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.