Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:39 πμ
 
wm small
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 18:20

Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε τον νέο υπολογιστή σας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η αγορά ενός νέου υπολογιστή, είναι σίγουρα μια απ’ τις καλύτερες στιγμές για πολλούς ανθρώπους. Καθώς όμως προσπαθείτε να κάνετε την καλύτερη δυνατή αγορά, υπάρχει ο “κίνδυνος” να μπερδευτείτε. Τι είναι καλύτερο για τις ανάγκες σας; Laptop ή σταθερό; Ποιο λειτουργικό σύστημα σας ταιριάζει;

Πολλά διαφορετικά ερωτήματα γεννιούνται γρήγορα. Για αυτό όμως είμαστε μαζί σας σήμερα. Πάμε λοιπόν να δούμε τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε τον νέο σας υπολογιστή.

1.  Laptop ή σταθερός υπολογιστής;

Προτού αρχίσετε να εξερευνείτε τις επιλογές σας, θα πρέπει να αποφασίσετε τι είδος υπολογιστή χρειάζεστε. Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα:

«Σταθερός ή laptop;»

Η απάντηση κρύβεται στο “γιατί” χρειάζεστε τον υπολογιστή.

Γενικά, οι σταθεροί υπολογιστές, σας παρέχουν μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά τη διαμόρφωσή τους. Μπορείτε δηλαδή να προσθέσετε διαφορετικά εξαρτήματα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα:

Αν θέλετε τη μέγιστη απόδοση όταν παίζετε παιχνίδια, μπορείτε να διαμορφώσετε τον σταθερό σας υπολογιστή με το νεότερο hardware.

Απ’ την άλλη, τα laptops είναι φορητά και μπορείτε να τα παίρνετε μαζί σας.

Αν για παράδειγμα ταξιδεύετε συχνά και χρειάζεστε έναν υπολογιστή για τη δουλειά σας, ένα laptop είναι η top επιλογή.

Σκεφτείτε λοιπόν για ποια χρήση θέλετε τον υπολογιστή σας, ώστε να καταλήξετε στο είδος που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

2.  Επιλέξτε λειτουργικό σύστημα

Το λειτουργικό σύστημα είναι η “προσωπικότητα” του υπολογιστή σας. Πρέπει λοιπόν να προσέξετε ιδιαίτερα ποιο θα επιλέξετε. Ας δούμε στα γρήγορα κάποια απ’ τα πιο συνηθισμένα.

  • Windows: Τα γνωστά σε όλους μας Windows, είναι σίγουρα ένα αρκετά διαδεδομένο λειτουργικό. Τα βασικά πλεονεκτήματά τους είναι, η εύκολη χρήση τους και η ποικιλία προγραμμάτων που μπορείτε να τρέξετε σε αυτά. Τα μειονεκτήματά τους;

    Θα μπορούσαμε να πούμε ότι γίνονται περισσότερο στόχος κακόβουλου λογισμικού σε σχέση με άλλα λειτουργικά. Αν επιλέξετε Windows λοιπόν, είναι σημαντικό να τα κρατάτε updated.

  • MACos: Το λειτουργικό σύστημα των συσκευών MAC και ένα απ΄τα αγαπημένα πολλών χρηστών. Αν είστε φωτογράφος, graphic designer ή γενικά του creative χώρου, τότε ίσως να γνωρίζετε το γιατί. Το MACos, υποστηρίζουν εξαιρετικά τα creative προγράμματα και παρέχουν πολλές επιλογές με αυτά.

    Ένα ακόμη πλεονέκτημα, είναι ότι δεν κινδυνεύουν τόσο έντονα από κακόβουλο λογισμικό σε σχέση με τα Windows. Βέβαια οι συσκευές MAC, μπορούν να γίνουν αρκετά πιο ακριβές σε σχέση με άλλες.

  • Linux: Τα Linux είναι σίγουρα ένα λειτουργικό που το “κυνηγάει” ο τίτλος του δύσχρηστου. Η αλήθεια είναι ότι για έναν αρχάριο, τα Linux μπορούν να φανούν πολύπλοκα σε σχέση με άλλα λειτουργικά. Ένα μεγάλο πλεονέκτημά τους ωστόσο, είναι ότι μπορούν να τρέξουν εύκολα και σε παλιές συσκευές (lightweight Linux distributions).

    Αλλά μιας και μιλάμε για αγορά νέου υπολογιστή, ας σταθούμε περισσότερο στο επόμενο πλεονέκτημα. Προσφέρουν τεράστια ευελιξία στους χρήστες, στο να διαμορφώσουν το περιβάλλον όπως επιθυμούν. Σίγουρα χρειάζεται και η απαραίτητη γνώση, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί τα χρησιμοποιούν.

3.  RAM και σκληρός δίσκος

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοείσετε τη RAM και τον σκληρό δίσκο πριν αγοράσετε τον νέο σας υπολογιστή. Η RAM, ή αλλιώς «μνήμη τυχαίας προσπέλασης», παίζει βασικό ρόλο στην ταχύτητα του υπολογιστή σας. Η RAM είναι επίσης σημαντική για να τρέχουν χωρίς καθυστερήσεις τα λογισμικά και τα προγράμματά σας.

Για παράδειγμα:

Αν σκοπεύετε να δουλέψετε κάποιο “βαρύ” επαγγελματικό software, τότε μια καλή RAM είναι απαραίτητη. Επομένως, προτού αγοράσετε υπολογιστή, δείτε τις απαιτήσεις RAM που έχουν τα προγράμματα που σκοπεύετε να τρέξετε.

Όσο για τον σκληρό δίσκο:

Είναι το μέσο αποθήκευσης του υπολογιστή σας.

Τα δεδομένα δηλαδή και τα αρχεία σας αποθηκεύονται μόνιμα εκεί. Βέβαια, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για τον αποθηκευτικό χώρο. Πλέον με τις τεχνολογίες cloud, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας και εκεί. Υπάρχουν επίσης και περιφερειακά (π.χ. εξωτερικοί σκληροί δίσκοι) που σας παρέχουν έξτρα χώρο.

4.  Επεξεργαστής

Ο επεξεργαστής (ή CPU) είναι ουσιαστικά ο εγκέφαλος του υπολογιστή σας.

Τι εννοούμε με αυτό;

Ο επεξεργαστής κάνει όλες τις υπολογιστικές διαδικασίες. Άρα η απόδοση του συστήματός σας, εξαρτάται άμεσα απ’ αυτόν.

Με λίγα λόγια:

Όσο πιο γρήγορος είναι ο επεξεργαστής, τόσο καλύτερα θα τρέχουν και τα προγράμματά σας. Τα σημεία που πρέπει να δείτε συγκεκριμένα, είναι τα Ghz και οι πυρήνες. Όσο περισσότερα τα Ghz και οι πυρήνες, τόσο πιο γρήγορος και ο επεξεργαστής.

5.  Κάρτα γραφικών

Σημαντική είναι επίσης και η κάρτα γραφικών του υπολογιστή σας. Αν είστε gamer, ίσως τώρα να κουνάτε ήδη καταφατικά το κεφάλι σας. Πέρα απ’ αυτό όμως, μια καλή κάρτα γραφικών, μπορεί να βοηθήσει και στις επαγγελματικές σας ασχολίες (video editing, modelling κλπ). Αν λοιπόν η περίπτωσή σας είναι αυτή:

Δείτε τις απαιτήσεις των προγραμμάτων που σκοπεύετε να τρέξετε, ώστε να επιλέξετε και την ιδανική κάρτα γραφικών. Βέβαια, αν το gaming ή συγκεκριμένα επαγγελματικά software δεν είναι προτεραιότητά σας, τότε ίσως να μη χρειαστείτε κάποια ακριβή κάρτα γραφικών. Για παράδειγμα:

Αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας απλά για να περιηγείστε στο διαδίκτυο, να συνομιλείτε, να στέλνετε e-mails, να δουλεύετε έγγραφα κλπ. Τότε, καλύτερα να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα αλλού (RAM, επεξεργαστή κλπ).

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 686 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.