Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:17 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 22:55

Νοσοκομείο Αγρινίου: Πρώτα οι λύσεις, μετά οι ευθύνες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Εξοργίζει το… πιγκ-πογκ ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων
  • Προέχει να βρεθεί η αιτία του κακού για τη θνητότητα της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου και να δοθεί λύση

Μετά το πανελλήνιο θόρυβο που προκάλεσαν τα θηριώδη ποσοστά θνητότητας της ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου, ακολούθησε ένα πιγκ-πογκ ευθυνών ανάμεσα στην 6η ΥΠΕ και το Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Η 6η ΥΠΕ μίλησε για αναπάντητα έγγραφα από τη μεριά του Διοικητή και για «ενέργειες που όφειλε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου», με το Διοικητή να απαντά υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε δέχτηκε κάποια εντολή που δεν την εκτέλεσε και να μιλά για προσπάθεια αποδόμησής του.

Από τις ανακοινώσεις της 6ης ΥΠΕ, αλλά και του Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου, προκύπτει με σαφήνεια ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν ότι τα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου «αγγίζουν» το 100%, ωστόσο πριν το θέμα λάβει δημοσιότητα δεν κατέστη δυνατόν –όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγμάτων- να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων για τη διερεύνηση των αιτιών της μεγάλης απόκλισης του Νοσοκομείου Αγρινίου από τα Νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας.

Και μόλις το θέμα πήρε διαστάσεις στα μέσα ενημέρωσης άρχισε το… πιγκ-πογκ ευθυνών, που τελικά στέλνει το μπαλάκι στον πολίτη που ενώ θέλει απαντήσεις και πρωτίστως λύση στο πρόβλημα, επί του παρόντος όμως παρακολουθεί αυτή την εξοργιστική αντιπαράθεση, ανάμεσα στην 6η ΥΠΕ και το Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Το πρόβλημα όμως είναι τι γίνεται στη ΜΕΘ…. Και το πρόβλημα -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βγαίνουν εκτός του κάδρου των ευθυνών για τη διαχείριση του προβλήματος τα ανώτερα κλιμάκια της Υγείας- ξεκινά από το Νοσοκομείο Αγρινίου και τα θεσμικά του όργανα. Για παράδειγμα, προ διμήνου τα όργανα του Νοσοκομείου Αγρινίου (ΔΣ, Επιστημονικό Συμβούλιο κτλ) ασχολήθηκαν διεξοδικά με το ζήτημα της περιστολής των τακτικών χειρουργείων λόγω των μέτρων του lockdown.

Δεν θα έπρεπε να είχαν ασχοληθεί όμως και με το ζήτημα της θνητότητας στη ΜΕΘ; Δεν θα έπρεπε να είχαν ζητήσει τη συνδρομή της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας; Πριν τις συγκρίσεις με άλλα νοσοκομεία, δεν προβλημάτισε κανένα όργανο του Νοσοκομείου Αγρινίου το γεγονός ότι η ΜΕΘ είχε ένα τέτοιο μακάβριο και ανεξήγητο ρεκόρ, όταν για παράδειγμα η απλή κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου έδωσε δεκάδες εξιτήρια σε ασθενείς που με επιτυχία περιέθαλψε;

Έστω και αργά πρέπει να βρεθεί η αιτία του κακού στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου και να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή όσο ο covidείναι παρόν και όσο υπάρχουν άνθρωποι που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και όχι οι αλληλοκατηγορίες.

Το Υπουργείο Υγείας και η 6ηΥΠΕ, όπως έγινε γνωστό, θα προχωρήσουν σε έρευνα με σκοπό να δώσουν απάντηση στο κομβικό ερώτημα : γιατί η ΜΕΘ του Αγρινίου έχει τόσο μεγάλο ποσοστό θνητότητας σε σχέση με τις άλλες ΜΕΘ της χώρας;

Με τις διαστάσεις που έχει πάρει πλέον το θέμα, το Υπουργείο Υγείας και η 6ηΥΠΕ είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις, που ισχυρίζονται ότι δεν έλαβαν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου…

Θρυαλλίδα η επιστολή που έφυγε από το Νοσοκομείο με παραλήπτη τον Πρωθυπουργό

Το θέμα πάντως απασχολούσε εδώ και καιρό τον διοικητικό μηχανισμό της υγείας, καθώς παράγοντες του νοσοκομείου του Αγρινίου το έχουν θέσει και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό με επιστολή τους. Μέρος αυτής της επιστολής, περιγράφονται αναλυτικά οι συνθήκες λειτουργίας της ΜΕΘ του νοσοκομείου και εστιάζουν σε συγκεκριμένες αιτίες του προβλήματος, δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

«Στο Αγρίνιο, κ. Πρωθυπουργέ, λαμβάνει χώρα ένα μοναδικό, με την αρνητική έννοια του όρου, φαινόμενο. Από τα τέλη του 2020, όταν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγρινίου μετατράπηκε σε Μονάδα αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με covid, κανείς ασθενής δεν κατάφερε να πάρει εξιτήριο.

Φαντάζει παράδοξο, όταν από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα από τις ΜΕΘ όλης της χώρας έχουν πάρει εξιτήριο, νικώντας τον covid, πάνω από 1.800 συμπολίτες μας, κανένα από αυτά τα εξιτήρια να μην προέρχεται από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου. Δυστυχώς όμως, αυτό το μακάβριο στοιχείο δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας» αναφέρεται ενδεικτικά στη συγκεκριμένη επιστολή.

Μάλιστα, οι συγγραφείς της που ζητούν από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει, κάνουν συγκεκριμένες αναφορές σε απώλειες ασθενών. «… χάσαμε και την 47χρονη μητέρα δύο παιδιών από την Αμφιλοχία και τον 58χρονο εκπαιδευτικό από το Αγρίνιο και τον 50χρονο επιχειρηματία από το Καρπενήσι. Αυτή η «μαύρη» λίστα δυστυχώς είναι μακρά και δεν περιορίζεται στα προαναφερθέντα περιστατικά».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 617 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.