Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:18 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 12:08

Ενοίκια: Ποιοι απαλλάσσονται από τα μισθώματα Μαΐου, Ιουνίου-Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα δουν την Πέμπτη, εκτός απροόπτου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Απριλίου που φτάνουν έως το 80% των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί.

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα διατηρούνται μηδενικά ενοίκια μόνο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, αλλά και για το λιανεμπόριο που άνοιξε εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το μέτρο δεν εφαρμόζεται αυτόν τον μήνα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν ενοίκιο το οποίο ήταν «κουρεμένο» κατά 40%.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 4η Ιανουαρίου 2021, για την εφαρμογή όσων ορίζονται στην απόφαση λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξής τους από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της ΚΥΑ. δηλαδή έως 25 Μαίου. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δήλωσε ημερομηνία έναρξης υποκαταστήματος μετά την 4η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνεται υπόψη ο ενεργός κύριος ΚΑΔ υποκαταστήματος κατά την έναρξη του υποκαταστήματος από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως 25/5.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν ενοίκιο Ιουνίου

Για τον Ιούνιο είναι πιθανό να μην καταβάλουν ενοίκιο τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι και η εστίαση. Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να επαναφέρει το μέτρο της προαιρετικής μείωσης ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%. Σε αυτή την περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Βέβαια, το μέτρο προβλέπει την αποζημίωση των ιδιοκτητών από το κράτος σε ποσοστό 12% επί του αρχικού μισθώματος. Σημειώνεται ότι η συμφωνία τίθεται σε ισχύ με την υποχρέωση των ενοικιαστών να καταβάλουν εντός των προθεσμιών το μηνιαίο μίσθωμα. Διαφορετικά, η συμφωνία ανατρέπεται.

Αποζημιώσεις για ενοίκια Απριλίου

Παράλληλα, στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα δουν την Πέμπτη, εκτός απροόπτου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Απριλίου που φτάνουν έως το 80% των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί.  Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει προκαταβολικά με βάση τις δηλώσεις Covid του Μαρτίου οι οποίες έπρεπε να υποβληθούν έως τις 14 Μαΐου 2021.

Στη συνέχεια, στις αρχές Ιουνίου, και αφού θα έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα κληθούν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου. Η ΑΑΔΕ έχει διευκρινίσει ότι όσοι υποβάλουν ψευδείς δηλώσεις όχι μόνο δεν θα λάβουν αποζημιώσεις, αλλά θα τους επιβληθούν και πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι αποζημιώσεις θα προκαταβληθούν με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.
  • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Μάρτιο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εισπράξει καθόλου ενοίκια για τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του αρχικού ενοικίου. Οι επιχειρήσεις που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του ενοικίου που έχουν χάσει ενώ στην περίπτωση που το ενοίκιο έχει υποχρεωτικά «κουρευτεί» κατά 40% οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Διαβάστε τους ΚΑΔ Μαΐου που απαλλάσσονται από το ενοίκιο στην imerisia.gr

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστηκε 441 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.