Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:41 μμ
 
wm small
Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 18:05

Η Ξάνθη στο μικροσκόπιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τον Αύγουστο του 2020 η ομάδα της Ξάνθης είναι αποδυναμωμένη και χάνει σε διπλό παιχνίδι από τον Απόλλωνα, για να υποβιβαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της από τη μεγάλη κατηγορία. Από το 1989 που είχε ανέβει για πρώτη φορά, είχε συνεχή παρουσία 31 ετών στην Α’ Εθνική και Super League.
Με νέα ιδιοκτησία έκτισε μια νέα ομάδα αρκετό καιρό πριν φτάσει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Τερμάτισε δεύτερη και τώρα καλείται να δώσει διπλό αγώνα διαβάθμισης με τον Παναιτωλικό, για να επιστρέψει άμεσα στη Super League. Μια διαδικασία, που έζησε -όπως προαναφέραμε- και πέρυσι χάνοντας από τον Απόλλωνα και το 2014 νικώντας τον Ολυμπιακό Βόλου. Τότε ήταν αυτή που υπερασπιζόταν τη θέση της, τώρα είναι αυτή που την διεκδικεί.

Ο προπονητής
Ο 47χρονος Αυστραλός Τόνι Πόποβιτς ήταν η επιλογή της νέας ιδιοκτησίας της ομάδας, γνωστό όνομα στο ποδόσφαιρο της χώρας του. Έμεινε για εννέα αγωνιστικές και απομακρύνθηκε μετά από τη νίκη επί του ΟΦ Ιεράπετρας με 2-1 στις 21 Φεβρουαρίου. Ένα παιχνίδι, στην Πάτρα με την Παναχαϊκή, κάθισε στον πάγκο υπηρεσιακός ο 47χρονος Κύπριος Ρένος Δημητριάδης. Την 1η Μαρτίου ανέλαβε ο Μπάμπης Τεννές, που ξεκίνησε με 0-0 στην Ξάνθη με τον Απόλλωνα Λάρισας, αλλά οδήγησε την Ξάνθη σε ένα αήττητο 15 αγώνων, μέχρι την ήττα από τον Εργοτέλη στα Play Οff. Τελικά με μια ήττα σε 17 αγώνες, ο 68χρονος τεχνικός οδήγησε την Ξάνθη στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και τώρα θα διεκδικήσει μια θέση στη Super League σε διπλό αγώνα με τον Παναιτωλικό. Μια διαδικασία, όπου η Ξάνθη μετείχε και πέρσι, αλλά υποβιβάστηκε, χάνοντας από τον Απόλλωνα του… Μπάμπη Τεννέ! 

Η πορεία
Από την αρχή η Ξάνθη έδειξε ότι πήγαινε σε παιχνίδια με πολύ μικρά σκορ. Στην πρεμιέρα στη Λάρισα προηγείται νωρίς και ισοφαρίζεται στο 90′ με αυτογκόλ του Κώστα Θυμιάνη. Αμέσως μετά νικά τον Ιωνικό με γκολ του Αντώνη Καπνίδη, που λίγο μετά την  είσοδό του σκόραρε στις καθυστερήσεις. Στην 5η αγωνιστική η Ξάνθη χάνει από τον Εργοτέλη και έχει μια νίκη στα πρώτα πέντε παιχνίδια. Οι νίκες έρχονται δύσκολα εκτός με ΑΕ Καραϊσκάκη και εντός με Τρίκαλα.
Όταν νικά στα τελευταία λεπτά τον ΟΦ Ιεράπετρας, η διοίκηση της ομάδας παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Απομακρύνει τον Τόνι Πόποβιτς και πηγαίνει στην Πάτρα, όπου χάνει από την Παναχαϊκή με υπηρεσιακό τον Ρένο Δημητριάδη, τεχνικό διευθυντή των ακαδημιών.
Όταν ανακοινώνεται ο Μπάμπης Τεννές και αναλαμβάνει η Ξάνθη είναι οριακά στην πρώτη εξάδα και με ισόπαλα τα δύο πρώτα παιχνίδια με το νέο προπονητή, είναι εκτός εξάδας. Τότε αρχίζει η αντεπίθεση και παράλληλα με την υποχώρηση Διαγόρα και Εργοτέλη, η Ξάνθη ανεβαίνει, με νίκες εκτός έδρας επί Λεβαδειακού και Εργοτέλη. Στο τέλος της κανονικής διάρκειας είναι δεύτερη, ισόβαθμή με τον τρίτο Λεβαδειακό και οκτώ βαθμούς πίσω από τον Ιωνικό.
Με το ξεκίνημα των Play-offs χάνει έδαφος με την ισοπαλία με την ΠΑΕ Χανιά, ενώ ο Λεβαδειακός νικά τον Ιωνικό και της ξεφεύγει. Αλλά η Ξάνθη νικά τον Ιωνικό στη Νεάπολη και μέσα σε δύο αγωνιστικές περνάει πρώτη. Είναι κοντά στην άνοδο, έχοντας δύο παιχνίδια στην έδρα της, με Εργοτέλη και Λεβαδειακό. Η πίεση είναι μεγάλη και ο πολύ καλός Εργοτέλης ανακατεύει τα πράγματα, αφού νικά και σπάει το αήττητο 15 αγώνων της Ξάνθης.
Η ακριτική ομάδα πηγαίνει στο τελευταίο παιχνίδι με το Λεβαδειακό με λίγα σενάρια για την πρώτη θέση, αλλά με νίκη ξέρει ότι θα είναι δεύτερη. Παίρνει το ντέρμπι και τερματίζει δεύτερη.

Ταυτότητα ομάδας
Θέση: 2η
Αγώνες: 27
Νίκες: 14
Ισοπαλίες: 9
Ήττες: 4 (οι λιγότερες από κάθε άλλη ομάδα)
Γκολ υπέρ: 29
Γκολ κατά: 12 (η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος)

Οι συμμετοχές

Η Ξάνθη χρησιμοποίησε 25 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές, με το Σάββα Σιατραβάνη να παίζει σε 26 από τα 27 παιχνίδια, σε εννέα από αυτά μπαίνοντας αλλαγή. Ο Γιάννης Μυστακίδης και στα 11 παιχνίδια του μπήκε αλλαγή.

Οι συμμετοχές (σε παρένθεση η θέση Τερματοφύλακας, Αμυντικός, Μέσος, Επιθετικός)
Σάββας Σιατραβάνης (Ε) 26
Μάθιου Τζούρμαν (Α) 23
Ντάριλ Βέρκερ (Α) 23
Ανδρέας Τάτος (Μ) 22
Πάτρικ Έμπερτ (Μ) 22
Τάσος Παπάζογλου (Α) 21
Ελίνι Δημούτσος (Μ) 21
Πολ Ίτσο (Τ) 20
Κώστας Θυμιάνης (Μ) 20
Αντώνης Καπνίδης (Ε) 20
Μίλος Πέτροβιτς (Α) 19
Τζόσουα Μπριλάντε (Μ) 18
Θανάσης Παπάζογλου (Ε) 18
Κέβιν Γκαρθία (Α) 17
Ζοέρι Σρόιεν (Ε) 17
Μπέκα Μικελτάντζε (Ε) 17
Θανάσης Ντίνας (Ε) 16
Κώστας Τσαμούρης (Α) 14
Ράντι Βόλτερς (Ε) 14
Θανάσης Παντελιάδης (Α) 13
Γιάννης Μυστακίδης (Ε) 11
Μάρκο Τεσίγια (Μ) 10
Σάο Μπέντο (Τ) 7
Γιάννης Στάθης (Α) 7
Κρίστιαν Πόποβιτς (Μ) 2

Οι σκόρερ
Δεκατρείς ποδοσφαιριστές σκόραραν τα 29 γκολ της Ξάνθης, με τον Αντώνη Καπνίδη να πετυχαίνει τα περισσότερα, έξι, τα τρία από αυτά ως αναπληρωματικός.
6 γκολ: Αντώνης Καπνίδης
5 γκολ: Ανδρέας Τάτος
3 γκολ: Μπέκα Μικελτάντζε, Πάτρικ Έμπερτ
2 γκολ: Κέβν Γκαρθία, Θανάσης Παπάζογλου, Ζοέρι Σρόιεν
1 γκολ: Ντάριλ Βέρκερ, Κώστας Θυμιάνης, Τζόσουα Μπριλάντε, Ελίνι Δημούτσος, Θανάσης Ντίνας, Σάββας Σιατραβάνης

Πηγή: sl2fl.gr

Διαβάστηκε 267 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα