Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:52 μμ
 
wm small
Κυριακή, 23 Μαϊος 2021 22:15

Το κανόνι της Αγίας Τριάδας που απελευθέρωσε το Αγρίνιο είναι εδώ!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Σε λίγες μέρες πλησιάζει η επέτειος των 200 ετών από την απελευθέρωση του Αγρινίου. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε το κανόνι των Ελλήνων πολιορκητών που στήθηκε στο λόφο της Αγίας Τριάδας. Λόγω των πενιχρών μέσων που διέθεταν το γέμιζαν με κομμάτια σιδήρου και με μολύβι. Αργότερα κατέληξαν να το γεμίζουν με χαλίκια για να σπάσουν μόνο και μόνο τα τζάμια των χαρεμιών και να προκαλέσουν πανικό.

Στόχος τους από την υπερυψωμένη Αγία Τριάδα ήταν οι Οθωμανικές Θέσεις στο τότε κέντρο του τουρκοκρατούμενου Βραχωρίου που ξεκινούσε χαμηλά από την οδό Παναγοπούλου έως το σημερινό Μητροπολιτικό Ναό. Το κέντρο αποτελούνταν από έπαυλεις με τις μεγάλες φράκτες-φρούρια και οι κούλιες.

Αργότερα στις τάξεις των επαναστατών προστέθηκε και δεύτερο κανόνι. Πρόκειται για εκείνο που
που έδωσε ο Άγγλος Ναύαρχος Χένδερσον σε έναν εκ των στρατηγών των πολιορκητών Α.
Βλαχόπουλο.

Η ηρωϊκή μνήμη του κανονιού της Αγίας Τριάδας συντηρήθηκε έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια όταν ακούγονταν στην τελετή της Ανάστασης από το Ναό της Αγίας Τριάδας. Το είχε περισυλλέξει ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Τατάρνας Κυπριανός. Μετά το Πάσχα του 1940 αχρηστεύτηκε και μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου στην προσπάθεια του να το ενεργοποιήσουν διαλύθηκε ευτυχώς χωρίς θύματα.

Σήμερα το κανόνι είναι πάλι εδώ.
Για να μπει στη θέση του και να γίνει ξανά έμβλημα της πόλης του Αγρινίου στο πλαίσιο των 200 ετών της απελευθέρωσης. Από τη λήθη το έβγαλε με πιστό αντίγραφο του, το οποίο φιλοτέχνησε ο Αγρινιώτης γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας και το σύνθεσε με βάση αποτελούμενη από πέτρες που προέρχονται από οικία της ένδοξης εποχής του 1821.

Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες το έργο θα μπορούσε να κοσμεί τον περίβολο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας θυμίζοντας το ένδοξο αυτό γεγονός. Είναι το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει η πόλη για να τιμήσει τα 200 χρόνια της επετείου του 1821.

Ας ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και ας αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη προσφορά του γλύπτη που με ένα μικρό κόστος μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στο σημείο όπου ανήκει…
Είναι τιμή για την Νομό μας να κατάγονται νέοι καλλιτέχνες με πλούσιο έργο οι οποίοι αθόρυβα φιλοτεχνούν την Ιστορία μας.

Ο Ευάγγελος Τύμπας
Γεννήθηκε στη Σπολάιτα Αιτωλοακαρνανίας το 1984.Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, εκ πεποιθήσεως, πειραματίζεται μέσα απο τα στοιχεία του περιβάλλοντος και της φύσης τα οποία αποτελούν τη βάση της καλλιτεχνικής του πορείας και εξερεύνησης.
Τα έργα του είναι γλυπτά ανάγλυφα, ανδριάντες, συνθέσεις, προτομές εμπνευσμένες από τις αξίες του Ελληνισμού της Ορθοδοξίας, που στοχεύουν στην αφύπνηση της μνήμης και την ελπίδα για τον τόπο μας. 
Δουλέυει τα πρόσωπα κυρίως από φωτογραφίες,  μοντέλα αλλά και πρόσωπα δικής του φαντασίας.
>  Τα προπλάσματα των έργων του είναι απευθείας με γύψο με τεχνικές προσθαφαίρεσης  ενώ στη συνέχεια τα χυτέυει σε ορείχαλκο.  Επιχειρεί να δώσει στα έργα του λεπτομέρειες αλλά και ένα συναίσθημα, που πιστεύει ότι είναι σημαντικό στη ζωή αλλά και στο θάνατο.

Επαγγελματική Δραστηριότητα:

Ως Γλύπτης ζει και εργάζεται λίγο έξω από το Αγρίνιο όπου διατηρεί το εργαστήριό του. Γλυπτά του κοσμούν, αρκετούς Δήμους της Χώρας, καθώς επίσης εκκλησίες, εκκλησιαστικά ιδρύματα, γηροκομεία, σωματεία, κατασκηνώσεις καθώς επίσης και αρκετές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό Σουηδία, Ελβετία, Αγγλία, Βοστώνη, Μανχάταν, Καναδά, Αυστραλία, Κογκό, και Κύπρο.

Είναι αναγνωρισμένο μέλος του επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών της Ελλάδος.

Πηγές ιστορικών πληροφοριών:

Θεόδωρου Θωμόπουλου «ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ – Απ’ την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αθήνα 1954.

Β. Παλιούρας, Το κανόνι της Αγίας Τριάδας, περιοδικό Ρίζα Αγρινιωτών, τεύχος 41, 2001.

Λίνος Υφαντής, Το κανόνι της Αγίας Τριάδας που απελευθέρωσε το Αγρίνιο ( Βραχώρι). Σχετικό άρθρο

Λίνος Υφαντής, Η “κανονιά” της Αγίας Τριάδας: Το ισάξιο με τα Χαλκούνια Πασχαλινό έθιμο του Αγρίνιο που κράτησε ως το 1940. Σχετικό άρθρο

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 477 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Μαϊος 2021 00:32
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.