Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:20 πμ
 
wm small
Κυριακή, 23 Μαϊος 2021 22:11

23,5 εκατ. ευρώ για έργα πολιτισμού – Το «πακέτο» της Περιφέρειας για την Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σημαντικά έργα πολιτισμού, συνολικού ύψους 23,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στην Αιτωλοακαρνανία.

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει εντάξει έργα που αναδεικνύουν το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής  και παράλληλα δίνουν ζωή σε σημαντικής αξίας κτίρια.

Συγκεκριμένα μέσω του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας το Αγρίνιο αποκτά Διαχρονικό Μουσείο και πολυχώρο εκδηλώσεων με την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου. Με  15,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται οι μελέτες επισκευής- εκσυγχρονισμού, όπως επίσης η μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη για τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης με ευρήματα της περιοχής, από την προϊστορική μέχρι και τη μεταβυζαντινή περίοδο. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στη σύνδεση της έκθεσης με τον σκοπό για τον οποίο ανεγέρθηκε το κτίριο, δηλ. την αποθήκευση και επεξεργασία του καπνού. Στον χώρο του Μουσείου θα εκτεθεί και τμήμα από την πλούσια συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης του Αγρινίου.

Με πόρους ύψους 3,7 εκατ. ευρώ προχωρά και βρίσκεται στο τελικό στάδιο η αποκατάσταση του Ξενοκράτειου στο Μεσολόγγι και η μετατροπή του σε Μουσείο, που εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου.

Το σχολικό κτίριο μετατρέπεται σε επισκέψιμο μουσειακό και πολιτιστικό χώρο, όπου θα παρουσιάζονται με ελκυστικό τρόπο αρχαιολογικά ευρήματα από την Αιτωλοακαρνανία.

Μέσω των εκθέσεων θα αναδεικνύεται το πολιτιστικό, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο του Μεσολογγίου, ο κρίσιμος ρόλος του στην επανάσταση του ’21, η ιστορία του κτηρίου, καθώς και το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Με χρηματοδότηση ύψους 3,2 εκατ. ευρώ αναδεικνύονται τρία αρχαία θέατρα στα οποία θα εκτελεστούν  εργασίες συντήρησης, στερέωσης, ανάδειξης, προστασίας και αποκατάστασης, τα οποία είναι:
· «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου Στράτου», στο Αγρίνιο, προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ,
· «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Οινιάδων», με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ,
· «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Πλευρώνας», στην Κατοχή Μεσολογγίου,  προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, στο Μεσολόγγι

Μάλιστα η Περιφέρεια δεν θα αρκεστεί στην αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων της περιοχής. Πρόσφατα αποφάσισε να δεσμεύσει χρήματα από το τρέχον ΕΣΠΑ για παροχή τεχνικής βοήθειας, προκειμένου να ετοιμαστεί για το νέο ΕΣΠΑ ο φάκελος για μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας», βασισμένη στην πρόταση που κατατέθηκε το 2014 από το Σωματείο «Διάζωμα» και τον «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού» και η οποία στοχεύει να αναδείξει συνδυαστικά το πολιτιστικό και οικολογικό απόθεμα της Αιτωλοακαρνανίας, έτσι να αποκτήσει η περιοχή ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν.

Ακόμη, έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς Ναυπακτίας που παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν με εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, συνολικού προϋπολογισμού 812.700 ευρώ.

Τέλος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε  στη  σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση και χρηματοδότηση του έργου «Διερεύνηση της Υπάρχουσας κατάστασης των Ανατολικών Γεφυριών του Αιτωλικού» προϋπολογισμού 90.000 ευρώ. Η εκπόνηση της μελέτης είναι απαραίτητη προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την προστασία και αναστύλωση των γεφυριών του Αιτωλικού.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 783 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.