Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  6:27 πμ
 
wm small
Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 20:04

ΟΧΕ θέλουν οι Δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας από το νέο ΕΣΠΑ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η ψηφιακή διαβούλευση με φορείς και πολίτες που οργάνωσαν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η διαβούλευση ξεκίνησε με τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη και στη συνέχεια η Προϊσταμένη ΕΥΔ Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου παρουσίασε τις προτεραιότητες για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027.Στη συζήτηση που έγινε συμμετείχαν περισσότεροι από πενήντα εκπρόσωποι φορέων από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων, των ινστιτούτων έρευνας, της παραγωγικότητας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας και είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν προτάσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών σε περιφερειακό επίπεδο για τα κρίσιμα αναπτυξιακά ζητήματα της επόμενης επταετίας.

ΟΧΕ Τριχωνίδας ζητά ο Γ. Παπαναστασίου

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι το εργαλείο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης έλυσε πολλά προβλήματα στον αστικό ιστό του Αγρινίου, όμως μόνο εκεί και όχι στις Δημοτικές Ενότητες. Υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις αγροτικές περιοχές και στις προστατευόμενες περιοχές Natura, επισημαίνοντας ότι απαιτείται πλέον μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση με βάση την Τριχωνίδα και τους παρακείμενους ορεινούς όγκους. Ακόμη ο Γ. Παπαναστασίου επισήμαινε ότι όσον αφορά το περιβάλλον είναι ανάγκη να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συνολικά η χώρα τα επόμενα χρόνια θα μείνει πίσω σε σχέση με τους στόχους για την ανακύκλωση.

Η τεχνική βοήθεια ζητούμενο για τους μικρούς Δήμους

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας στάθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τις υποδομές και τους οδικούς άξονες, που θα συνδέσουν τη περιοχή με τη Ναύπακτο και το Καρπενήσι. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και συνδρομή με τεχνική βοήθεια των δήμων που δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια για να μπορέσουν να εντάξουν έργα ΕΣΠΑ. Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γ. Τριανταφυλλάκης τόνισε ότι υπάρχουν ανοικτά κρίσιμα ζητήματα, όπως η σύνδεση του Αστακού και του λιμανιού του Πλατυγιαλιού με την Ιόνια Οδό, αλλά και το αεροδρόμιο του Ακτίου, ωστόσο υπογράμμισε ότι η χρηματοδοτική υποστήριξη του ΕΣΠΑ θα πρέπει να αξιοποιηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΟΧΕ Αμβρακικού θέλουν Αμφιλοχία και Βόνιτσα

Ο Γ. Κατσούλας, Δήμαρχος της Αμφιλοχίας, στάθηκε και αυτός με τη σειρά του στο ζήτημα της τεχνικής βοήθειας προς τους μικρούς Δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι η μόνη κίνηση που έχει γίνει είναι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο αν και σημαντική δεν λύνει οριστικά και το πρόβλημα και θα πρέπει είτε να υπάρξει στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, είτε με το να τους δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ιδιώτες μηχανικούς. Ο Γ. Κατσούλας ζήτησε να υπάρξει μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για την περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου για την Αμφιλοχία και τη Βόνιτσα. Σημείωσε δε ότι αυτή η παρέμβαση τεκμαίρεται και από τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, αφού η περιοχή της Αμφιλοχίας και της Βόνιτσας ορίζεται ως ενιαία χωρική ενότητα λόγω των κοινών τους χαρακτηριστικών.

Τέλος ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Β. Γκίζας στάθηκε στο γεγονός ότι η ανάγκη για απορρόφηση των πόρων δεν πρέπει να οδηγήσει σε επιλογές έργων που δεν θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τις τοπικές κοινωνίες. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να απορροφούμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και κονδύλια, αλλά νομίζω ότι πλέον πρέπει να συνεργαστούμε όλοι με σκοπό τα κονδύλια αυτά, όχι απλά να απορροφούνται, αλλά να αξιοποιούνται καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών. Η απορρόφηση με την αξιοποίηση είναι δύο έννοιες που δε συμβαδίζουν υποχρεωτικά μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, μαζί με τη Διαχειριστική Αρχή, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους ΟΤΑ και το σύνολο των εμπλεκομένων, οφείλουμε να αγωνιστούμε προς αυτή την αυτή την κατεύθυνση. Κοινός στόχος όλων μας τα πολυεπίπεδα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε για τις τοπικές μας κοινωνίες» σημείωσε ο Β. Γκίζας.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 580 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 20:14
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.