Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:24 μμ
 
wm small
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 23:20

Αγρίνιο: «Ψάξε το μήνυμα στις βιτρίνες»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Σε πολλές βιτρίνες του Αγρινίου ήδη φιλοξενούνται αφίσες – απεικονίσεις στόχος των οποίων είναι ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του δήμου Αγρινίου να «περάσει» το μήνυμα της αντιμετώπισης και της εξάλειψης της βίας σε βάρος των γυναικών.
  • Επιδίωξη είναι οι αφίσες – απεικονίσεις αυτές να φιλοξενηθούν σε τράπεζες, υπηρεσίες και ταμεία του Αγρινίου 
  • Τι αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής 

Αμέσως μετά την λειτουργία του λιανεμπορίου και στο Αγρίνιο, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του δήμου Αγρινίου «ενεργοποιήθηκε», ώστε να μεταδώσει το μήνυμα για την πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας. Ήδη στις βιτρίνες 37 καταστημάτων της πόλης, για αρχή, βρίσκονται αφίσες – απεικονίσεις κακοποιημένων γυναικών πάνω στις οποίες αναγράφονται μηνύματα κατά της βίας!

Η δράση αυτή, η οποία φέρει το όνομα: «ψάξε το μήνυμα στο βιτρίνα», έχει σαν στόχο να φέρει στο προσκήνιο την σκληρή πραγματικότητα ενός εγκλήματος, της γυναικείας κακοποίησης, που διαπράττεται καθημερινά δίπλα μας και θα πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, ώστε να εξαλειφθεί πλήρως.

Η ιδέα την τοποθέτησης αφισών – απεικονίσεων σε βιτρίνες καταστημάτων του Αγρινίου προέκυψε εξ’ ανάγκης, λόγω του εγκλεισμού της πανδημίας και του lockdown, σε συνάρτηση με την Παγκόσμια Ημέρα της  γυναίκας, που ήταν στις 8 Μαρτίου. Η διάδοση του μηνύματός της ημέρας αυτής οδήγησε τους ανθρώπους του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Αγρινίου να αναζητήσουν τρόπο να επικοινωνήσουν το βαθύτερο μήνυμα της ημέρας με τις Αγρινιώτισσες και τους Αγρινιώτες!

Παρατήρησαν πως οι συμπολίτες μας βγαίνουν για περίπατο στις βιτρίνες ή κάνουν ψώνια με το click in shop ή το click away τώρα και κάνουν ουρές έξω από κάποια καταστήματα. Θέλανε λοιπόν στις βιτρίνες να υπάρχει ένα μήνυμα που να «περνάει» συνειδητά και ασυνείδητα στους συμπολίτες μας και να σχετίζεται με την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας. Η ιδέα της τοποθέτησης στις βιτρίνες αφισών – απεικονίσεων με κακοποιημένες γυναίκες και μηνύματα κατά της βίας καρποφόρησε! Η ιδέα αυτή είχε «γεννηθεί» και εφαρμοστεί πριν δύο χρόνια στο Παρίσι! Το σκεπτικό ήταν να τοποθετηθούν αφίσες σε 30 εμπορικά καταστήματα, αλλά η αποδοχή του εμπορικού κόσμου του Αγρινίου ήταν τόσο μεγάλη που η τελικά η αρχή έγινε με 37. Μάλιστα έμποροι του Αγρινίου έκαναν ένα βήμα παρά πάνω και έδωσαν δώρα για τις γυναίκες και τα παιδιά τους που φιλοξενούνται αυτή την στιγμή στον Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, ενώ εξέφρασαν το ενδιαφέρων να είναι συμμέτοχοι στις δράσεις που θα κάνει ο Ξενώνας στο μέλλον!

Αρχικά το σκεπτικό ήταν οι αφίσες – απεικονίσεις να μείνουν κάποιες ημέρες στις βιτρίνες, αλλά οι έμποροι του Αγρινίου που ήδη τις τοποθέτησαν ή θα τις τοποθετήσουν στις βιτρίνες τους διαβεβαίωσαν πως θα τις φιλοξενήσουν και μετά το Πάσχα!

Η δράση αυτή δεν θα σταματήσει όμως εκεί! Οι άνθρωποι του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών επιδιώκουν τις αφίσες – απεικονίσεις αυτές να τις φιλοξενηθούν τράπεζες του Αγρινίου, ταμεία υπηρεσιών της πόλης κλπ, αλλά και να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα στα σημεία αυτά!

Η ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Νατάσα Μακρυδήμα τόνισε: «στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, να τους κινητοποιήσουμε και να ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά για τις γυναίκες αυτές που κακοποιήθηκαν πολύ στην ζωή τους. Πρέπει να σταματήσει να υπάρχει η αδιαφορία και η σιωπή. Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα, όχι άλματα, αλλά βήματα. Κανένα παιδί δεν πρέπει να είναι χωρίς την μητέρα του. Είδαμε πάρα πολλούς που αφιέρωσαν χρόνο για να μάθουν και συμφωνούσαν ένθερμα στις ενέργειες που κάναμε. Σημαντικό ήταν πως το επικοινωνήσαμε όχι μόνο σε γυναίκες της πόλης, αλλά και σε άνδρες, οι οποίοι είχαν θετική ανταπόκριση και αυτό ήταν ελπιδοφόρο.

Αξίζει να τονισθεί η ένθερμη αποδοχή της εν λόγω δράσης από το σύνολο των εμπόρων της πόλης μας, οι οποίοι όχι μόνο αποδέχτηκαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, αλλά τάχθηκαν αλληλέγγυοι στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους. Ευχαριστούμε τον καθέναν τους ξεχωριστά και για μια ακόμη φορά είμαστε περήφανοι που οι συμπολίτες μας δείχνουν την ευαισθησία τους, αλλά και την συμπαράστασή τους στον αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία, στηρίζοντας παράλληλα το έργο του ξενώνα. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται τη βία και καμία πολιτισμένη κοινωνία δεν πρέπει να σιωπά».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγρινίου Κώστας Καλαντζής τόνισε: «η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Φέτος, λόγω της πανδημίας, ο ξενώνας φιλοξενίας γυναικών Αγρινίου ανέβαλλε την προγραμματισμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με τίτλο: «ψάξε το μήνυμα στη βιτρίνα!». Πλέον όμως, σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο, τα μέλη του οποίου ευχαριστούμε για τη συνεργασία, στις βιτρίνες καταστημάτων της πόλης υπάρχουν απεικονίσεις με μηνύματα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Σκοπός της δράσης είναι η ενημέρωση για την αξία της γυναίκας, αλλά και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας, παροτρύνοντας τόσο τα θύματα βίας, όσο κι αυτούς που γνωρίζουν για το έγκλημα να μιλήσουν, όπως επίσης και η ενημέρωση των πολιτών για την ύπαρξη και για το έργο, το οποίο προσφέρει ο ξενώνας φιλοξενίας γυναικών, από την ημέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 241 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.