Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:10 πμ
 
wm small
Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021 19:33

Επανίδρυση της Ακαδημίας Ελευθερίας: Θετικό το Υπουργείο Πολιτισμού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας ιδρύθηκε δυνάμει το 2003 (ΦΕΚ Α΄ 42) με σκοπό τη μελέτη και την έρευνα του φαινομένου της Ελευθερίας από θεσμικής, φιλοσοφικής, ιστορικής, επιστημολογικής, κοινωνικής και κάθε άλλης πλευράς, καθώς και την προώθηση επιμορφωτικών δράσεων και τη διεθνή προβολή και με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Με το άρθρο 16 του ν. 4250/2014 η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας καταργήθηκε, καθώς πρόκειται για φορέα, που ενώ προβλέφθηκε νομοθετικά η σύστασή του, εντούτοις ουδέποτε δραστηριοποιήθηκε.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου δήλωσε με γραπτή του απάντηση ότι διάκειται θετικά προς την επανασύσταση του εν λόγω φορέα, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς και ότι το σχετικό αίτημα θα συνοδεύεται από μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, ώστε να εξασφαλισθεί ότι ο φορέας θα είναι ικανός να επιτελέσει τους ορισθησόμενους σκοπούς του. Η επανίδρυση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας θα μπορούσε να ενταχθεί στη γενικότερη μέριμνα του ΥΠΠΟΑ για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, που αποτελεί εμβληματική πόλη για τον αγώνα των Ελλήνων και επίκεντρο της τόνωσης του φιλελληνικού αισθήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπ. Πολιτισμού έχει ήδη δρομολογήσει, δια των αρμοδίων υπηρεσιών του, το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου του Ξενοκρατείου, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος. Το εν λόγω κτήριο έχει παραχωρηθεί στο ΥΠΠΟΑ από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ήδη υλοποιείται η μετατροπή του σε Μουσείο, στο οποίο θα στεγάζονται ευρήματα από όλη την Αιτωλοακαρνανία και, κυρίως, πρόσφατα ευρήματα που ήλθαν στο φως από τις μεγάλες ανασκαφές της Ιόνιας οδού. Επίσης θα διαθέτει ψηφιακές εφαρμογές και θα παρουσιάζεται η ιστορία της περιοχής διαχρονικά, από τα προϊστορικά χρόνια έως και τα νεώτερα, ενώ θα ολοκληρώνεται με αναφορά στο μοναδικό γεγονός αυτοθυσίας της Εξόδου του Μεσολογγίου. Επί του παρόντος ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου και είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης.

Συνδρομή για την αναδιοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Μεσολογγίου

Επιπλέον, στις 24.02.2020 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στη Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου από επιτροπή του ΥΠΠΟΑ, με σκοπό την εκτίμηση της υφιστάμενης έκθεσης, της κατάστασης διατήρησης των εκθεμάτων καθώς και των συνθηκών έκθεσής τους. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε η ανυπαρξία συνοχής στην επιλογή και στην έκθεση των αντικειμένων, εξαιτίας της οποίας απουσιάζουν τα κείμενα τοίχου, ενώ σε ορισμένα αντικείμενα οι μακροσκελείς λεζάντες δεν παρέχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες. Επίσης διαπιστώθηκε η παντελής απουσία ελέγχου των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν στο μουσείο, όπου η ιδιαίτερα υψηλή υγρασία, αλλά και θερμοκρασία, επιβαρύνουν σημαντικά την κατάσταση διατήρησης των αντικειμένων.

Ενόψει των ανωτέρω και αφού προσδιορισθούν τα μέτρα συντήρησης των εκθεμάτων και διαμορφωθούν συνθήκες ασφαλούς διατήρησης και έκθεσής τους, κρίνεται απαραίτητη η διαμόρφωση μουσειολογικής πρότασης, η οποία θα εξιστορεί με σαφήνεια τα γεγονότα που σχετίζονται με την ιστορία του Μεσολογγίου και της Ελληνικής Επανάστασης. Τούτο προϋποθέτει την τεκμηρίωση του συνόλου των αντικειμένων που βρίσκονται στο μουσείο, προκειμένου να επιλεχθούν αυτά που θα ενταχθούν στην έκθεση, και την ενδεχόμενη κήρυξη κάποιων εξ αυτών ως μνημείων από το ΥΠΠΟΑ. Το ΥΠΠΟΑ, δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προτίθεται να συνδράμει επιστημονικά, τόσο στη διαμόρφωση της κεντρικής ιδέας της έκθεσης, όσο και στην τεκμηρίωση και επιλογή των αντικειμένων, αλλά και στη διοργάνωση γεγονότων σχετικά με την αξία λαϊκών πολιτιστικών εκφράσεων, προκειμένου το μουσείο να ανταποκριθεί στον εκπαιδευτικό ρόλο που οφείλει να έχει, καθώς και στο ρόλο του ως φορέα ανάδειξης και προβολής ενός από τα σημαντικότερα επεισόδια της ελληνικής ιστορίας.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 277 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.