Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:15 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 18:41

Βίδρα, ένα απειλούμενο είδος που ζει στην Τριχωνίδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Σπύρου Συμεών

Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο αν αυτά τα νερά είναι πεντακάθαρα ενώ η οικογένεια της περιέχει συνολικά 13 είδη.

Ανήκει στα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της ευρωπαϊκής ηπείρου, αφού κυνηγήθηκε ανεξέλεγκτα στα όρια της εξαφάνισης πριν από λίγα χρόνια για τη γούνα της και σήμερα οι τόποι όπου μπορεί να επιβιώσει όλο και λιγοστεύουν. Επίσης αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων και γι’ αυτό προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Η ενυδρίδα έχει μακρύ και ελαστικό αρκετά μυώδες κορμί με παχιά γούνα που κρατά στεγνό το σώμα της. Τα πόδια της είναι κοντά. Η θαλάσσια ενυδρίδα είναι μεγαλύτερη και βαρύτερη. Οι ενυδρίδες κολυμπούν γρήγορα, κουνώντας την ουρά και το ευλύγιστο σώμα τους. Χρησιμοποιούν σαν κουπιά τα πίσω πόδια τους. Είναι νυκτόβια θηλαστικά τα οποία συγγενεύουν με το κουνάβι και ζουν περίπου 20 χρόνια.

Η τροφή της στο μεγαλύτερο ποσοστό που ανέρχεται στο 80% περιέχει ψάρια ενώ σε μικρότερο ποσοστό περιέχει αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά.

Στην Ελλάδα υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και σε μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς.

Ένα σημαντικό ποσοστό ζει και στην μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος, την Τριχωνίδα και σίγουρα αρκετοί ψαράδες αλλά και κάτοικοι των παραλίμνιων χωριών την έχουν αντικρύσει.

Εκτός από το αναξέλεγκτο κυνήγι για την γούνα της το οποίο έχει περιοριστεί σημαντικά από όταν το είδος της κυνδίνεψε να εξαφανιστεί αν και σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι λαθροκυνηγοί οι οποίοι όταν συλλαμβάνονται έχουν να υποστούν βαρύτατες ποινές η βίδρα κινδυνεύει και από την ρύπανση των ποταμών και των λιμνών αλλά και την αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Βέβαια και η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης σε λίμνες και ποτάμια κι η κατάκλιση των βιοτόπων από τεχνητούς ταμιευτήρες στα ποτάμια την κάνουν να βρίσκει να ζει ολοένα και σε λιγότερα μέρη.

Αγαπά ιδιαίτερα το γλυκό νερό το οποίο το χρειάζεται για να καθαρίζει τη γούνα της. Λατρεύει τα παιχνίδια και ψάχνει συνέχεια νέα πράγματα για να παίξει. Το αρσενικό δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την φροντίδα των μωρών.

Η φωλιά της βρίσκεται σε στοά πάνω από τη στάθμη του νερού κι έχει δύο εξόδους, μία προς το έδαφος και μία προς το νερό.
Kυνηγάει συνήθως το βράδυ, ενώ περνά την ημέρα της σε λαγούμια με υποβρύχια είσοδο.

Η γούνα της λόγω της δομής των τριχών της, της προσδίδει μια ιδιαίτερη μόνωση από το κρύο και την υγρασία. Αγαπάει και περιποιείται αρκετά την γούνα της και περίπου ξοδεύει το 10% του χρόνου της για την φροντίδα της. Έχει εξαιρετική όραση και ακοή ενώ οσφρίζεται επίσης καλά και μέσα και έξω από το νερο. Ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μεταξύ τους ζευγάρωμα γίνεται με αρκετά βίαιο τρόπο που σπάνια συναντιέται σε αυτήν την μορφή στο ζωικό βασίλειο.

Πολλές φορές είναι ιδιαίτερα αστείες ενώ αρκετές βίδρες είναι ιδιαίτερα φιλικές προς τον άνθρωπο πιθανόν λόγω του ενστίκτου της περιέργειας και της εξερεύνησης το οποίο τις διακατέχει.

Η Τριχωνίδα έχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο οικοσύστημα το οποίο επηρεάζεται έντονα από τα μικρότερα οικοσυστήματα που την περιτριγυρίζουν. Δίνει ζωή σε ολόκληρη την περιοχή ενώ στους κόλπους της όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα ζουν πολλά σπάνια αλλά και ενδημικά πλάσματα τα οποία αναδικνύουν την μοναδικότητα της για αυτό θα πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε την λίμνη αλλά και να την προστατεύουμε και που ξέρουμε; ίσως στην επόμενη βόλτα μας δίπλα στην λίμνη να μας κάνει έκπληξη κάποια παιχνιδιάρα βίδρα η οποία με την δική μας συμβολή αργότερα ίσως αναπαραχθεί και ζήσει στον πλούσιο υγροβιότοπο μας σε μεγαλύτερους πληθυσμούς. Ας μην ξεχνάμε ότι η λίμνη προστατεύεται από το Natura 2000 και μέσα από τον σεβασμό και την δική μας συμβολή να αποτελέσουμε υπόδειγμα για άλλες χώρες και δραστηριότητες.

karachaleikagavalous.blogspot.com

Διαβάστηκε 661 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.