Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  3:46 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 14:45

Γιατί έχει σημασία η καινοτομία;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο FAO (η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) πιστεύει ότι η καινοτομία, γενικά και ιδιαίτερα στη γεωργία, είναι η κεντρική κινητήρια δύναμη για την επίτευξη ενός κόσμου απαλλαγμένου από την πείνα και τον υποσιτισμό.

Η καινοτομία συνήθως θεωρείται ότι σχετίζεται με την τεχνολογία. Στην πραγματικότητα, η καινοτομία είναι ευρύτερη από αυτήν.

  • Η γεωργική καινοτομία είναι η διαδικασία με την οποία άτομα ή οργανισμοί χρησιμοποιούν νέα ή υπάρχοντα προϊόντα, διαδικασίες ή τρόπους οργάνωσης για πρώτη φορά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα με στόχο την επίλυση ενός προβλήματος.

Ο FAO διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προώθηση της σημασίας της καινοτομίας στη γεωργία για την αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας, της αειφόρου ανάπτυξης και της προώθησης της αγροτικής ανάπτυξης.

Ο ρόλος του FAO στη γεωργική καινοτομία

Η καινοτομία στη γεωργία καλύπτει όλες τις διαστάσεις του κύκλου παραγωγής και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας - από καλλιέργεια, δασοκομία, αλιεία ή κτηνοτροφία έως τη διαχείριση των εισροών έως την πρόσβαση στην αγορά. Ο FAO βοηθά τις χώρες μέλη να ξεκλειδώσουν το δυναμικό της καινοτομίας για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, τη διασφάλιση της επισιτιστικής και διατροφικής ασφάλειας, την ανακούφιση της φτώχειας και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας στις κλιματικές αλλαγές, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης. Επειδή η καινοτομία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία όπου οι κυβερνήσεις και άλλοι βασικοί ενδιαφερόμενοι παίζουν διαφορετικούς ρόλους, το FAO επικεντρώνεται σε μια προσέγγιση σε όλο το σύστημα.

Για παράδειγμα, ο FAO και οι συνεργάτες του εργάζονται σε εννέα πιλοτικές χώρες στην Αφρική, την Ασία και την Κεντρική Αμερική για να φέρουν σε επαφή διεθνείς, εθνικούς και τοπικούς εταίρους για την κατασκευή και εφαρμογή σχεδίων ανάπτυξης ικανοτήτων για τη γεωργική καινοτομία. Ο FAO υποστηρίζει επίσης τις κυβερνήσεις για την ανάπτυξη στρατηγικών που προωθούν τη βιώσιμη γεωργική μηχανοποίηση και συνεργάζεται με μικρές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και τοπικές οργανώσεις για να διασφαλίσει ότι οι μικροκαλλιεργητές έχουν πρόσβαση σε μηχανοποιημένες υπηρεσίες.

Ο FAO διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στην υποστήριξη και προώθηση της σημασίας της γεωργικής καινοτομίας για την αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, ο FAO φιλοξένησε το Διεθνές Συμπόσιο για την Αγροτική Καινοτομία για τους Οικογενειακούς Αγρότες. Αυτό το Συμπόσιο παρακολούθησαν περισσότεροι από 540 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από 92 χώρες μέλη και άλλων βασικών ενδιαφερομένων στη γεωργική καινοτομία.

Το Συμπόσιο αναγνώρισε τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι οικογενειακοί αγρότες στη γεωργική καινοτομία.

O ρόλος της ψηφιακής καινοτομίας στη γεωργία

Ο FAO αξιοποιεί τη δύναμη των ψηφιακών τεχνολογιών για πιλοτική, επιτάχυνση και κλιμάκωση καινοτόμων ιδεών με υψηλό δυναμικό αντίκτυπου στα τρόφιμα και τη γεωργία, μετατρέποντας ψηφιακές λύσεις και υπηρεσίες σε παγκόσμια δημόσια αγαθά.

Στόχος του είναι να διερευνήσει την υπεύθυνη εφαρμογή και υιοθέτηση υφιστάμενων και σύγχρονων τεχνολογιών, να σχεδιάσει και να κλιμακώσει νέες υπηρεσίες, εργαλεία και προσεγγίσεις για την ενδυνάμωση των αγροτικών νοικοκυριών και να εμπνεύσει την επιχειρηματικότητα των νέων στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας.

Διαβάστηκε 384 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία