Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  3:57 πμ
 
wm small
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 19:04

Σχολή Ιστορίας - Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο: Κάντε το όπως στην Κέρκυρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Τελευταία στη δημόσια ρητορική για το ζήτημα του νέου σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, κυριάρχησε η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος από πλευράς Δήμου. Ομοίως ακούστηκαν διάφορες προτάσεις που έχουν διαφορετικές πολιτικές, συντεχνιακές η γεωγραφικές αφετηρίες.

Γιατί όμως είναι ταμπού η έμφαση στην παραμονή του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο; Η αλλιώς γιατί είναι ταμπού η ίδρυση σχολής με θεωρητικό αντικείμενο που να συμπεριλαμβάνει και την επανίδρυση του Διαχείρισης Πολιτιστικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών;

Μην ξεχνάμε ότι τη μεγαλύτερη ζημιά η πόλη από το νέο νομοσχέδιο την παθαίνει από τη φυγή του συγκεκριμένου τμήματος και γενικά των θεωρητικών επιστημών από την πόλη. Δεν υποτιμούμε βέβαια τις απώλειες της “Γεωπονικής Σχολής”. Αλλά γιατί να είναι απαγορευτικό για μια πόλη όπως το Αγρίνιο να ευδοκιμήσει ένα νέο αντικείμενο που δεν έχει παράδοση όπως

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Κέρκυρα. Το Πανεπιστήμιο αυτονομήθηκε το 1984 σχετικά δηλαδή πρόσφατα. Κάτι αντίστοιχο έγινε το 2009 με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Βέβαια το Ιόνιο ποτέ δεν καταργήθηκε όπως το δικό μας και καλώς έγινε.

Αντίθετα αντί να καταργούν Πανεπιστήμια όπως στο Αγρίνιο δημιουργήθηκε η Σχολή Θεωρητικών Επιστημών τον Μάιο του 2013  (τέως Σχολή Ιστορίας & Μετάφρασης – Διερμηνείας),σύμφωνα με το ΦΕΚ 119/28.5.2013, τεύχος Α.  Τα δύο τμήματα ( Ιστορίας και Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας” ιδρύθηκαν την εποχή που αναπτύσσονταν ο αντίστοιχος θεωρητικός πυλώνας στα Ιωάννινα, όταν η Φιλοσοφική Σχολή έσπαγε σε τρία τμήματα το 1984 (Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας).

Φυσικά τα Ιωάννινα από την Κέρκυρα απείχαν 2 ώρες, λίγο περισσότερο από ότι απέχει Πάτρα-Αγρίνιο. Παρόλα αυτά δεν επεκράτησε κανενός είδους μεγαλοϊδεατισμός υπό τον μανδύα της επιστημονικότητας πέρι εύρυθμης λειτουργίας των Τμημάτων. Δεν τέθηκε καν το επιχείρημα να πάει το Ιστορικό π.χ. στα Ιωάννινα αφού υπάρχει στην Κέρκυρα.

Τα αποτελέσματα ποια είναι; Σήμερα και οι δύο σχολές του Ιονίου και του Πανεπιστημίου Ιωάννίνων αντίστοιχα να ευημερούν με καινοτόμα αντικείμενα.

Τι τα εμπόδισε η διασπορά και μάλιστα πιο δύσκολα χρόνια;

Ας έχουν γνώση οι φύλακες γιατί πολύ απλά μπορεί να σταθεί αντίστοιχα ένας καινοτόμος θεωρητικός ακαδημαϊκός πυλώνας και στο Αγρίνιο.

agrnionews.gr

Διαβάστηκε 422 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.