Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  3:17 πμ
 
wm small
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 23:43

Καπναποθήκες Παπαπέτρου : Έτσι θα είναι το Διαχρονικό Μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Ήδη έχει εγκριθεί το κτιριολογικό πρόγραμμα και συντάσσεται ο φάκελος  για τη χρηματοδότηση των μελετών
  • Τι αποκαλύπτει η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Ολυμπία Βικάτου 
  • Ποιες χρήσεις θα αποκτήσει το κτίριο ως Διαχρονικό Μουσείο του Αγρινίου

Μετά από πάρα πολλά χρόνια επετεύχθη η δρομολόγηση της αξιοποίησης του κτιρίου των Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο και της μετατροπής του σε Διαχρονικό Μουσείο! Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας έχει προετοιμαστεί το κτιριολογικό πρόγραμμα των Καπναποθηκών, το οποίο εγκρίθηκε κατόπιν και της εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Τεχνικών Έργων λίγο πριν τα Χριστούγεννα!

Αυτό σημαίνει πως τέθηκαν οι βάσεις για την έναρξη των διαδικασιών διάσωσης και αξιοποίησης του επιβλητικού κτιρίου, για το οποίο η πρόβλεψη είναι να μετατραπεί σε ένα πολιτισμικό «κύτταρο» για ολόκληρη την περιοχή και παράλληλα να προσελκύσει την επισκέπτες!

«Το ζήτημα λύθηκε χάρις την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και τη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού, όπου αποφασίστηκε οι μελέτες ανάδειξης του κτιρίου, που είναι κοστοβόρες και χρονοβόρες να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ. Λύθηκε μια εκκρεμότητα ετών. Όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες θα προχωρήσει και η αποκατάσταση του κτιρίου. Το κτιριολογικό πρόγραμμα των αποθηκών Παπαπέτρου προβλέπει τις χρήσεις που θα έχει το κτίριο, το οποίο είναι 7.000 τ.μ. περίπου.

Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα, εκτός από τους βοηθητικούς χώρους που θα υπάρχουν στο υπόγειο του κτιρίου, τα εργαστήρια συντήρησης, τις οργανωμένες αποθήκες για την ταξινόμηση των αρχαιοτήτων, θα δημιουργηθούν και επισκέψιμα εργαστήρια συντήρησης, ώστε ο κόσμος και η μαθητική κοινότητα να έχει την δυνατότητα να βλέπει πως γίνεται η συντήρηση ενός αντικειμένου, ενώ η διαδικασία αυτή θα είναι διαδραστική, όπως επίσης θα υπάρχουν χώροι, ώστε οι ταξινομημένοι αποθηκευτικοί χώροι να είναι επισκέψιμοι από το κοινό. Στον ημιώροφο θα υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι, εκτός από τους χώρους που θα είναι για την υποδοχή των επισκεπτών και θα περιλαμβάνουν εκδοτήρια, πωλητήρια του μουσείου και των γραφείων της διοίκησης, ενώ επίσης θα υπάρχει έκθεση προϊστορικών χρόνων.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα θα είναι αφιερωμένο στην έκθεση βυζαντινών αρχαιοτήτων, όπου για πρώτη φορά θα γίνει αυτό, διότι στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχει τέτοια οργανωμένη έκθεση, παρά το γεγονός πως η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το νομό. Στον δεύτερο όροφο είμαστε σε συνεργασία με τον δήμο Αγρινίου για να δημιουργηθεί μια πτέρυγα για την πινακοθήκη και η άλλη πτέρυγα να είναι αφιερωμένη στο Μουσείο Καπνού.

Θα προβλεφθεί να υπάρχει χώρος για περιοδικές εκθέσεις και χώρος διαδραστικών εφαρμογών. Το δώμα θα αξιοποιηθεί με διάφορες άλλες δραστηριότητες φυσικού χαρακτήρα. Ακόμη και ο αύλειος χώρος των Καπναποθηκών Παπαπέτρου θα μετατραπεί σε μια υπαίθρια έκθεση, η οποία είναι προς συζήτηση ακόμη, αλλά ενδεχομένως να περιλαμβάνει έργα ντόπιων καλλιτεχνών. Στο στάδιο της σύνταξης της μελέτης θα γίνει και μια πρόβλεψη για το πώς θα μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα και οι ενδιάμεσοι όροφοι του κτιρίου.

Από την πλευρά της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη για την συνεργασία αυτή, το δήμο Αγρινίου και το δήμαρχο του Γιώργο Παπαναστασίου, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα ήταν δίπλα μας, για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το πολύ σοβαρό θέμα για το Αγρίνιο» τόνισε μιλώντας στη «Σ» η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου.

Η Ολυμπία Βικάτου

Στην παρούσα φάση πρέπει να υποβληθεί ο φάκελος στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας από την κεντρική αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, έτσι ώστε να ενταχθεί και να προχωρήσουν οι μελέτες. «Το σημαντικό είναι πως η αρχή έγινε και δρομολογήθηκε η επίλυση του ζητήματος» τόνισε η κ . Βικάτου η οποία υπενθύμισε πως: «είμαστε ακόμη στη φάση προετοιμασίας της υποβολής του φακέλου και στη συνέχεια, μετά την κατάθεση του φακέλου και την έγκρισή του, τότε θα τεθούν οι προϋποθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα. Σημαντικό είναι ότι έχει συνταχθεί το κτιριολογικό πρόγραμμα και ξέρουμε τις χρήσεις του κτιρίου, οι οποίες ήδη έχουν εγκριθεί. Θα είναι ένας πολυπολιτισμικός χώρος, ένα διαχρονικό μουσείο με πάρα πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 870 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.