Κυριακή, 23η Ιουνίου 2024  2:52 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 18:54

Το μοντέλο των… καθαρισμών δεν αρκεί για τον Περιφερειάρχη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μπορεί εμείς οι υπόλοιποι να σταθήκαμε στην εντύπωση ότι σε σχέση με τις ζημιές, που είχαν σημειωθεί από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2017, οι καταστροφές που σημειώθηκαν προχθές ήταν αρκετά περιορισμένες, μπορεί πολλοί από εμάς να σκεφτήκαμε ότι κάπως «φτηνά» τη γλιτώσαμε αυτή τη φορά, μπορεί ακόμα και οι δήμαρχοι της περιοχής στη σύσκεψη που έγινε χθες με τον περιφερειάρχη να στάθηκαν στο γεγονός ότι τα περισσότερα ρέματα είχαν καθαριστεί το προηγούμενο διάστημα όμως ο Νεκτάριος Φαρμάκης δεν κάνει διόλου τέτοιες σκέψεις. Εμείς οι υπόλοιποι μπορεί να αισθανθήκαμε ακόμη και μια σχετική ανακούφιση, που εν τέλει αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αλλά στον Περιφερειάρχη, που έχει και μεγάλες αρμοδιότητες στο θέμα αυτό, κυριαρχεί ακόμη το αίσθημα του προβληματισμού. 

«Εγώ, ως Περιφέρεια, τα καθάρισα τα ρέματα, αλλά μετά από ένα τέτοιο φαινόμενο με τόσο μεγάλο όγκο νερού, που έπεσε και τόσα φερτά υλικά τα ρέματα, σήμερα δεν είναι καθαρισμένα και ούτε μπορούν να καθαριστούν αν δεν πέσει η στάθμη των νερών. Τι θα συμβεί αν σε 20 μέρες έχουμε ένα παρόμοιο φαινόμενο;» αναρωτήθηκε με νόημα ο Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας στη στήλη και μην κρύβοντας τον προβληματισμό του.

Μας είπε ακόμη ο Νεκτάριος Φαρμάκης ότι κακώς ο κόσμος πιστεύει πως αυτό που λύνει τα προβλήματα είναι αν έχουν καθαριστεί ή όχι τα ρέματα. Σε ένα καθαρισμένο ρέμα, όπως μας εξήγησε, το νερό τρέχει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα -είναι απλή φυσική αυτό εξάλλου- και με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που τρέχει το νερό φέρνει και περισσότερα φερτά υλικά, άρα γίνεται και πιο επικίνδυνο. «Το μοντέλο που έχουμε εφαρμόσει για την αντιμετώπιση του ζητήματος έχει αποτύχει» μας είπε ακόμα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μία μεγάλη παρέμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής ενταγμένη στον εθνικό σχεδιασμό. Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται δεν είναι απλά μεγάλες, αλλά πρέπει πάνω από όλα να είναι βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα και να είναι και έξυπνες. Χρειάζονται, δηλαδή, μελέτες για να «πιάσουμε» τα ρέματα από τα ορεινά τμήματα της περιοχής. Με τις ανάλογες παρεμβάσεις με «διαβαθμίσεις», με φράγματα ανάσχεσης και «σκαλοπάτια», έτσι ώστε η ταχύτητα του νερού να μειώνεται και συνακόλουθα να μειώνεται και η επικινδυνότητα του ρέματος».

Παραδέχεται, βέβαια ο Νεκτάριος Φαρμάκης, ότι οι καθαρισμοί των ρεμάτων βοήθησαν και δεν πρέπει να υποτιμηθούν, ωστόσο όπως πιστεύει ο ίδιος η οριστική αντιμετώπιση του πράγματος θα πρέπει να γίνει με τρόπο μελετημένο επιστημονικά και πάνω από όλα με εθνικό σχεδιασμό. Γι’ αυτό και ο ίδιος ποντάρει πάρα πολλά στην απόφαση που θα παρθεί σήμερα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, η οποία θα συστήσει ομάδα έργου για την αντιπλημμυρική προστασία και την εθνική στρατηγική σε αυτό το μείζον θέμα.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 229 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News