Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  12:03 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 18:50

Δυτική Ελλάδα : Με τόσα ελλείμματα σε υποδομές ο επενδυτικός παράδεισος είναι μακρυά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πως φορές δεν έχουμε δει τον εκάστοτε Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να επισκέπτεται μεγάλες παραγωγικές μονάδες της περιοχής ή ακόμη και μικρότερες επιχειρήσεις που απλώς έτυχε να λάβουν κάποια επιδότηση μέσω κάποιου από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας για την επιχειρηματικότητα…

Κάθε φορά οι άνθρωποι της εκάστοτε Περιφερειακής Αρχής λένε πως στέκονται στο πλευρό του επιχειρείν, πως είναι ικανοποιημένοι, όταν βλέπουν επιχειρήσεις της περιοχής να επεκτείνονται και να κάνουν επενδύσεις στις γραμμές παραγωγής τους… Και φυσικά είναι έτοιμοι να υποδεχθούν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην περιοχή και προς τούτο κάνουν κάθε τι δυνατό να καταστήσουν την περιοχή ελκυστική για επενδύσεις.

Λογικά όλα αυτά, αφού η Δυτική Ελλάδα ήταν και συνεχίζει να είναι μια από τις τρεις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας και φυσικά περιλαμβάνεται στην κατηγορία των φτωχότερων Περιφερειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εντελώς ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων της Eurostat η Δυτική Ελλάδα βρίσκονταν το 2015 στο 50% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το 2017, υποχωρώντας ακόμη περισσότερο, πήγε στο 49%.

Οι πράξεις όμως μέχρι τώρα απείχαν από τα λόγια των ανθρώπων της Περιφέρειας. Η Δυτική Ελλάδα παραμένει μια περιοχή χωρίς φυσικό αέριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χαμηλό ενεργειακό κόστος που θέλουν οι μεγάλες επενδύσεις, παραμένει μια περιοχή που διαθέτει λιμάνια χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση (Πάτρα) ή ακόμη και χωρίς οδική σύνδεση (Πλατυγιάλι). Το ίδιο συμβαίνει και με τα αεροδρόμιά της (Άκτιο). Και φυσικά ο κατάλογος με τα παραδείγματα είναι ακόμη μακρύς.

Όμως την προηγούμενη εβδομάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητήθηκε η πιθανότητα προσέλκυσης στην περιοχή του εργοστασίου ηλεκτρικών οχημάτων Next.e.GO. Εκεί ακούσαμε το νυν Περιφερειάρχη να λέει πως κάθε συγκροτημένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη σημερινή εποχή δεν γίνεται με «μπαλωθιές» στον αέρα, δεν υπακούει στα θέλω του καθενός μας και δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων και μεθοδεύσεων της εποχής του Μαυρογυαλούρου, αλλά είναι αποτέλεσμα σοβαρής και εμπεριστατωμένης προσπάθειας». Θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί του. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Ακολούθως όμως ο Ν. Φαρμάκης εξήγγειλε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί το Επενδυτικό Προφίλ της Δυτικής Ελλάδας. Δηλαδή, ένα στρατηγικό σχέδιο για το Επενδυτικό Προφίλ και την προσέλκυση επενδυτών, με στόχο η Δυτική Ελλάδα να διαθέτει ένα ισχυρό «portfolio», χρήσιμο τόσο για τους τοπικούς φορείς όσο και για τους υποψήφιους επενδυτές. Το Επενδυτικό Προφίλ της Δυτικής Ελλάδας θα περιλαμβάνει:
• Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
• Αποτύπωση και ανάλυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
• Αναγνώριση και προτεραιοποίηση στρατηγικών επενδύσεων
• Ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή Σχεδίου Δράσης της Περιφέρειας για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της υλοποίησης των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Είναι σίγουρα και αυτό ένα υποστηρικτικό εργαλείο –δεν αντιλέγει κανείς σε αυτό- όμως είναι αυτό που μας λείπει για να προσελκύσουμε επενδύσεις; Στον επενδυτή που θέλει φυσικό αέριο και λιμάνι με σιδηροδρομική σύνδεση, τι θα απαντήσουμε; Φτάνει, για να τον πείσουμε, ένα ντιζαϊνάτο «portfolio»;

Αφού δεν έφτιαξε ο Κατσιφάρας ένα «portfolio» για τη Δυτική Ελλάδα, ας το φτιάξει ο νυν Περιφερειάρχης. Ας μην τρέφουμε όμως και αυταπάτες πως την επαύριον θα γίνουμε επενδυτικός παράδεισος, όταν υπάρχουν τόσα ελλείμματα σε βασικές υποδομές.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 402 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.