Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  3:22 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 23:40

Νοσοκομείο Αγρινίου : ΕΔΕ για τις… χειρόγραφες εξετάσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των εξετάσεων στο Νοσοκομείο καταγράφηκε σε πόρισμα του ΣΕΥΥΠ και τώρα ήρθε η ώρα της ΕΔΕ

Απώλεια εσόδων για το Νοσοκομείο και υπερκατανάλωση αντιδραστηρίων μεταξύ των συμπερασμάτων του ΣΕΥΥΠ

Σε εξέλιξη βρίσκεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση στο Νοσοκομείο Αγρινίου αναφορικά με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των εξετάσεων. Η ΕΔΕ διατάχθηκε από την 6η ΥΠΕ και βασίζεται σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.).

Το συγκεκριμένο πόρισμα, όπως πληροφορείται η «Σ», καθώς και η όλη έρευνα του ΣΕΥΥΠ, έλαβε χώρα επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και  ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2019,  ωστόσο τα συμπεράσματα του πορίσματος και οι συστάσεις του προς το Νοσοκομείο Αγρινίου, ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Και για αυτό ακριβώς το λόγο τώρα πραγματοποιείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση, που η διενέργειά της ανατέθηκε σε διοικητή νοσηλευτικής μονάδας από τη βορειοδυτική Ελλάδα.

Η σοβαρότητα του θέματος, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στη «Σ», έγκειται στο γεγονός ότι τα συμπεράσματα του πορίσματος του ΣΕΥΥΠ κατατείνουν στο γεγονός ότι η μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εξετάσεων ασθενών δημιουργεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου απώλεια εσόδων από το ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, όπως λένε οι ίδιες πηγές, η κατάσταση αυτή δημιουργεί σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ και άλλες «παρενέργειες» στο Νοσοκομείο, όπως η υπερκατανάλωση αντιδραστηρίων και η προβληματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. «Παρενέργειες» που σε κάθε περίπτωση ελέγχονται ως προς το μέγεθός τους.

Γιατί λοιπόν δεν εφαρμόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εξετάσεων και τι είναι αυτό που έχει αναγκάσει το Νοσοκομείο να εφαρμόζει ακόμη και σήμερα στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού το χειρόγραφο σύστημα καταγραφής; Αυτό είναι το πρωταρχικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν δέκα συνολικά παράγοντες του Νοσοκομείου Αγρινίου, που εκλήθησαν να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα. Όπως πληροφορείται η «Σ», ήδη έχουν ληφθεί οι εν λόγω καταθέσεις και εκκρεμεί μία ακόμη. Έτσι πιθανολογείται ότι σύντομα θα υπάρχει το βασικό συμπέρασμα της ΕΔΕ, που δεν αποκλείεται να καταλογίζει και ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχει εναρμονιστεί το Νοσοκομείο Αγρινίου με τις επιταγές του Υπουργείου Υγείας και της ψηφιακής εποχής.

Πάντοτε βέβαια η συζήτηση για το πιθανόν καταλογισμό ευθυνών έχει ενδιαφέρον και κατά το κοινώς λεγόμενο είναι «πιασάρικη», όμως σε καιρούς πανδημίας όπου το σύστημα Υγείας έχει τεράστιες ανάγκες και σε πόρους, εκείνο που προέχεικαι αφορά περισσότερο τον φορολογούμενο–στο βαθμό φυσικά που το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ καταγράφει μια πραγματικότητα- είναι να διασφαλιστεί ότι το Νοσοκομείο Αγρινίου θα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, που δεν θα έχει απώλεια εσόδων και πόρων, που θα μπορούσαν να διατεθούν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 287 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.