Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:16 πμ
 
wm small
Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2021 19:06

Τριπόταμος Ευρυτανίας: Το όμορφο χωριό δίπλα στη λίμνη των Κρεμαστών (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το χωριό Τριπόταμος βρίσκεται στο Δυτικό τμήμα του Νομού Ευρυτανίας σε μια γλώσσα ξηράς που εισχωρεί μέσα στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών σε υψόμετρο 650 μ. και απέχει 70 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Πριν μερικά χρόνια εδώ ενώνονταν τρία ποτάμια, ο Αχελώος (Ασπροπόταμος), ο Αγραφιώτης και ο Μέγδοβας. Μετά την κατασκευή του φράγματος σκεπάστηκαν απ’ τα νερά της λίμνης.

Το φράγμα στέρησε στο χωριό τον εύφορο κάμπο του αλλά του προσέδωσε απαράμιλλη ομορφιά. Τα πλούσια χωράφια πνίγηκαν στα νερά της λίμνης. Οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στον κάμπο της Αιτωλοακαρνανίας. Έμειναν περίπου πεντακόσιοι. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι περίπου 250.

Για το ιστορικό χωριό δίπλα στην λίμνη των Κρεμαστών γράφει στην ομάδα Σύλλογος Τριποταμιτών ο Παντελής Κούτσικος:

«Ο Τριποταμος Ευρυτανίας βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή πάνω από την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας την Λίμνη Κρεμαστών και σε υψόμετρο 650 μέτρων…
Το χωριό μας έχει πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά άλλωστε στο χωριό μας βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας της Ταταρνας ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά προσκυνήματα της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της πατρίδας μας…

Στην παλαια γέφυρα της Τατάρνας δόθηκε μια από της μεγαλύτερες μάχες κατά των Οθωμανών από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τον ηγούμενο της ιεράς Μονής της Παναγίας της Ταταρνας Κυπριανο..

Ο Τριποταμος η αλλιώς (Ταταρνα) που είναι η παλιά ονομασία του χωριού μας διακρίνεται για την φιλοξενία και τους ανθρώπους του άλλωστε το αποδεικνύει και η φράση που είναι ιδιαίτερα γνωστή σε πολλούς ανθρώπους (Ταταρνα το έκανες το σπίτι σου )

Από την είσοδο του χωριού μας στον Σταύρο αλλά και στα κοψεικα τον τριποταμο τα αρναβαρα το αλωνάκι το καιπανακι τα βρεκεικα θα βρείτε και θα συναντήσετε ανθρώπους γεμάτους ανθρωπιά καλοσύνη και αυθεντικούς μα πάνω από όλα ανθρώπους με όλη την σημασία της λέξεως..

Αξίζει να επισκεφτείτε το χωριό μας για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα της Λίμνης Κρεμαστών αλλά και να προσκυνήσετε και να πάρετε την ευλογία από την Ιερά Μονή Παναγίας της Ταταρνας αυτά τα λίγα λόγια για όλους τους τριποταμιτες και τις τριποταμιτισες όπου και αν βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης!»

Δείτε φωτογραφίες του Παντελή Κούτσικου:

Διαβάστηκε 1087 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.