Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:23 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 10:30

Για τον κυρ Ανδρέα της Μυρτιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για τον κυρ Ανδρέα της Μυρτιάς που ταξίδεψε με το χειμωνιάτικο σύννεφο στην αιώνια κι αχείμαστη πατρίδα, λίγες λέξεις ευγνωμοσύνης θα σχεδιάσουμε,  ανάγνωσμα μνημονικό, κόντρα στη φυλλοβόλο μνήμη.

Τον γνωρίσαμε στο λιόγερμα της ζωής του, όταν εναγώνια αναζητούσαμε δωρητές για το ανακαινισμένο ιστορικό Γυμνάσιο Θέρμου. Μας έφερε κοντά του ο δραστήριος και πάντα πρόθυμος για βοήθεια καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μυρτιάς π. Ιωσήφ Ζωγράφος που είχε δεχτεί τα δωρήματά του για το μοναστήρι του, το μοναστήρι του  χωριού του.

Μιλούσε γι΄ αυτόν το ξωκλήσι της Παναγιάς της Ελεούσας που το αναστήλωσε εξ΄ ολοκλήρου στη μνήμη της αγαπημένης του συζύγου και μεγάλης τραγουδίστριας Μαριάννας Χατζοπούλου. Εκεί στο βράχο να αντιστέκεται στο αδυσώπητο του χρόνου, σύμβολο αγάπης, στερέωμα πίστης, αέναη μυσταγωγία και υμνολογία αντίκρυ στο γαλάζιο πέλαγος της Τριχωνίδας.

Μας επισκέφτηκε, γύρισε το χρόνο στην παιδική του ηλικία όταν από τη Μυρτιά ερχόταν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Θέρμου μες τη βροχή και μες τ΄ αγιάζι και συντροφικά με τη φτώχεια του κατακτούσε τη γνώση στα πέτρινα εκείνα χρόνια του μεταπολέμου. Αφουγκράστηκε με δέος τα προβλήματά μας, κατέγραψε τις πάμπολλες ανάγκες ενός σχολείου κενού σε υλικοτεχνική υποδομή και άμεσα άρχισε την πολυδάπανη υλοποίησή τους.

Προτεραιότητα φυσικά  είχε το εργαστήριο πληροφορικής. Το εργαστήριο πληροφορικής για ένα σχολείο είναι το νευραλγικό του κέντρο είναι η καρδιά του. Και είναι μεγάλη επένδυση για έναν τόπο ένα σύγχρονο εργαστήριο πληροφορικής. Το εργαστήριο που πήρε και το όνομά του. «Α΄ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ-ΕΥΓΕΝΗΣ ΔΩΡΕΑ- ΑΝΔΡΕΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ».

 Ακολούθησε η μεγάλη βιβλιοθήκη στο γραφείο των καθηγητών,  χρηστική, επιβλητική  δεμένη όμορφα και ζεστά με το χώρο. Στον ίδιο χώρο που χρόνια πριν κάναμε μονάχα όνειρα για την ανακαίνισή του καθότι τα μέσα ήταν πενιχρά και οι ελλείψεις πάμπολλες.

Στη συνέχεια η αίθουσα της βιβλιοθήκης η οποία αποτελεί το κόσμημα του σχολείου μας και την αφιέρωσε στην αγαπημένη του Μαριάννα Χατζοπούλου. Μια βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο και μικρό συνεδριακό κέντρο για την οποία θα τον ευγνωμονούν γενιές μαθητών και καθηγητών που θα περάσουν από αυτό το σχολείο. Μια βιβλιοθήκη καταφυγή, κιβωτός, χώρος λειτουργικά ιερός για όσους υπηρετούμε ακόμη αυτό το σχολείο. Μια βιβλιοθήκη που μπορεί να φωτίσει τον αυριανό ερευνητή, να εμπνεύσει τον εκπαιδευτικό, να μαγνητίζει τους μαθητές. Κι είναι πράγματι συγκινητικό τα παιδιά μας να ζητούν το μάθημα να γίνει στη βιβλιοθήκη αφού υπάρχει η δυνατότητα για πολυτροπική παράδοση και διδασκαλία.

Κι όταν η αγάπη περισσεύει δε σταματά  βρίσκει τρόπους και δρόμους να εκφράζεται. Προτείναμε να επενδυθεί ο τεράστιος διάδρομος του Γυμνασίου με τεχνητή πέτρα για λόγους αισθητικής και οικονομίας (αποφυγή συχνού βαψίματος) , ήρθε μόνος του να δει, να βρούμε τον καλύτερο μάστορα, όπως έλεγε, και σύντομα τελείωσε και αυτό το έργο που δίνει στο σχολείο μας μια ξεχωριστή αρχοντιά και μεγαλοπρέπεια.

Και για όλα αυτά οι επισκέψεις του ήταν συχνές στο σχολειό μας, διακριτικές, αθόρυβες και με περισσή ευγένεια προς όλους. Μας έκανε να νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στο επίπονο αλλά μοναδικό και θαυμάσιο έργο της παιδείας. Στο χειροκρότημα των παιδιών που αναγνώριζαν το μεγάλο ευεργέτη του σχολείου απαντούσε υποκλινόμενος, χαμογελώντας, και μας ευχαριστούσε  διαρκώς για τη μεγάλη χαρά που του δίναμε.

Η επιθυμία του ήταν να εκπληρώσει όλα μας τα όνειρα. Τον περιμέναμε μετά τις γιορτές για νέα σχέδια. Άλλαι όμως αι βουλαί του Θεού, που τον κάλεσε κοντά του λίγο πριν την ανατολή  του νέου χρόνου.

Μπορεί ο ευεργέτης να έφυγε, η ευεργεσία όμως μένει ες αεί, εμπνέει, διδάσκει και σιωπώσα ομιλεί. Κι όλοι ξέρουμε ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στον τόπο της προσφοράς και στις καρδιές των ανθρώπων. Μια δωρεά είναι σφραγίδα ανωτερότητας, ευγένειας, ψυχικού μεγαλείου, εκτομής του ατομισμού, και αγάπης που ωραΐζουν τη σκληρή καθημερινότητά μας.   Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όσους μπορούν να βοηθήσουν αυτόν τον τόπο με οποιονδήποτε τρόπο.

Για μας ο κυρ Ανδρέας είναι ο μέγας δωρητής και ευεργέτης του ανακαινισμένου Γυμνασίου Θέρμου. Ο άνθρωπος που πήρε μια θέση στις καρδιές μας κι η ευγνωμοσύνη μας με χειμωνιάτικους λεμονανθούς θα γίνεται ευχή και προσευχή για κείνον, άγγελοι να τον συνοδεύουν και ν’ απιθώσουν  στο θρόνο του θεού τα έργα της αγάπης του.  Και κει καθώς θα ατενίζει τα ανερμήνευτα  μέσα στο θρίαμβο της πίστης θα μας προσμένει όλους για την κοινή μας ανάσταση στην αγκαλιά του Θεού.

Σ΄ ευχαριστούμε κυρ Ανδρέα, μαθητές και καθηγητές του σχολείου που αγάπησες και σε αγάπησε πολύ!

Αιωνία σου η μνήμη!

Σύρρου Αγλαΐα

Φιλόλογος Γυμνασίου Θέρμου

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 609 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.