Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:01 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 17:47

Ικανοποίηση εξαγωγέων για τη συμφωνία ΕΕ - Ην. Βασιλείου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανακούφιση επικρατεί στους εξαγωγείς φρούτων και νωπών οπωροπηπευτικών για τις διαπραγματευτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου που κατάφεραν τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η συμφωνία διασφαλίζει τις εμπορικές συναλλαγές χωρίς τελωνειακούς δασμούς, ούτε ποσοστώσεις, «για όλα τα αγαθά που συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τρίτη χώρα.

Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS σχετικά με τη νέα εταιρική σχέση ΕΕ και Ην. Βασιλείου.

Ο Γ. Πολυχρονάκης, σημειώνει δε, ότι "ωστόσο, ανοίγεται ένα νέο ανταγωνιστικό σενάριο στην αγορά του Η.Β για τα ενωσιακά προϊόντα έναντι αυτών από τρίτες χώρες, δεδομένου ότι το Η.Β. έχει ήδη υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με μια μεγάλη ομάδα χωρών.

Παρά την υπογραφή της συμφωνίας, από την 1η Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια τρίτη χώρα, με αλλαγή των εμπορικών σχέσεων με αυτήν τη χώρα, προσθέτοντας στου ευρωπαίους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών νέες υποχρεώσεις και ελέγχους ,όπως είναι η τελωνειακή διασάφηση, το πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τα πρότυπα εμπορίας και το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό.

Το 2019, οι εξαγωγές της χώρας μας σε φρούτα και λαχανικά (νωπά και μεταποιημένα) στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 105,2 χιλιάδες τόνους και 147,8 εκατομμύρια ευρώ. Αντιπροσώπευε το 6,8% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών. Τα κυριότερα εξαγόμενα στο Η.Β προϊόντα είναι τα επιτραπέζια σταφύλια, οι σταφίδες, τα καρπούζια τα ακτινίδια κ.α αλλά και κομπόστες , παρασκευάσματα ντομάτας κ.α

Μετά την διαμόρφωση αυτής της κατάστασης, απαιτείται να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, που είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει, δεδομένης της διαφοράς στο κόστος σε σύγκριση με τρίτες χώρες και στις αποδόσεις σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ".

Διαβάστηκε 462 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία