Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:59 πμ
 
wm small
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 18:37

“Καστοριάδης εναντίον Χάιντεγκερ. Χρόνος και ύπαρξη”: κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αλέξανδρου Σχισμένου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αγρινιώτη Αλέξαδρου Σχισμένου από τις εκδόσεις Αυτολεξεί 

Ο σύγχρονος φιλοσοφικός στοχασμός δεν μπορεί να αποφύγει την αναμέτρηση με τη σκέψη του Μάρτιν Χάιντεγκερ και το πρόβλημα της στράτευσής του στον εθνικοσοσιαλισμό.

Η στροφή του Κορνήλιου Καστοριάδη προς την ανθρώπινη ψυχή και την οντολογία του φαντασιακού, η κριτική του στην τεχνοεπιστήμη, η ενασχόλησή του με τη χρονικότητα και η ρήξη του με την παραδοσιακή λογική, τον φέρνουν σε πεδία όπου πέφτει βαριά η σκιά του Χάιντεγκερ.

Εκεί, αλλά και στο βασικό ερώτημα του τι σημαίνει φιλοσοφείν, ο Καστοριάδης αντικρίζει τη χαϊντεγκεριανή άβυσσο εντοπίζοντας μια τυφλότητα μπροστά στην κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα των ανθρώπων και στα θέματα της ψυχής, του έρωτα και της πόλεως. Αντιθέτως, αυτά τα σημεία, η ψυχή, ο έρωτας και η πόλις, είναι κεντρικά στον καστοριαδικό στοχασμό της ανθρώπινης χρονικότητας. Έτσι, ο Καστοριάδης αναδεικνύεται σε κύριο φιλοσοφικό αντίπαλο του Χάιντεγκερ και του αντι-διαφωτισμού.

Επιμέλεια: Ιωάννα-Μαρία Μαραβελίδη | Σχεδιασμός – Εξώφυλλο: Τόνια Λέντζου

«Αυτολεξεί» – ελευθεριακός ψηφιακός τόπος & εκδόσεις | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τα ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ του βιβλίου είναι προς το παρόν τα ηλεκτρονικά καταστήματα των βιβλιοπωλείων «Πολιτεία» (Ασκληπιού 1-3) και των «Εκδόσεων των Συναδέλφων» (Καλλιδρομίου 30).

Πηγή: aftoleksi.gr

Διαβάστηκε 845 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.