Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:32 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 00:36

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει… Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τις ελληνικές θέσεις απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David McAllister.

Ο κύριος McAllister ανέφερε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, τόνισε ότι η ‘Αγκυρα δεν επιδεικνύει “ενήλικη συμπεριφορά” ενώ επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να αποδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη της ΕΕ προς Ελλάδα και Κύπρο, μέσω ενός αποφασιστικού μηνύματος προς την Τουρκία.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δύο άνδρες, ο κύριος Γκιουλέκας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντάς του, ότι “ενώ η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ, αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, και παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας”.

“Η Τουρκία δεν διστάζει να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ, προκειμένου να αποκομίσει οικονομικά και πολιτικά οφέλη”, τόνισε ο κ. Γκιουλέκας.

Παράλληλα, επεσήμανε στον κ. McAllister ότι “η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή”, τον διαβεβαίωσε για “την προσήλωση της χώρας στο διάλογο”, ενώ του τόνισε ότι “δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό την απειλή πολέμου και αβάσιμων μονομερών διεκδικήσεων”.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής, εξέφρασε την ελπίδα ότι “οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής, θα προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, καθώς το αντίθετο θα εκληφθεί ως σημάδι αδυναμίας από τη γείτονα χώρα”.

Από την πλευρά του, ο κ. McAllister συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογο του σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Ακόμα, κ. McAllister ανέφερε πως έγιναν προσπάθειες και από τη γερμανική Προεδρία και από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Borrell για να υπάρξει αποκλιμάκωση, η οποία όμως, όπως είπε, θα έπρεπε να βασίζεται σε “ενήλικη” συμπεριφορά, την οποία δεν επιδεικνύει η Τουρκία.

Επισήμανε, τέλος, ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να αποδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη της ΕΕ προς δύο πολύτιμα μέλη της μέσω ενός αποφασιστικού μηνύματος προς την Τουρκία.

newsit.gr / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Διαβάστηκε 816 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.