Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:18 πμ
 
wm small
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 21:08

Εφορία: Τα 11 σημεία που πρέπει να προσέξετε με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι δέχεται η Εφορία για την κάλυψη του 20%-30% του εισοδήματος με έξοδα πληρωμένα με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να μην επιβληθεί πρόσθετο «χαράτσι» 22%

Εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων υποχρεούνται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν καλύψει ποσοστό έως και 30% του συνολικού φετινού ετησίου πραγματικού εισοδήματός του με προσωπικά έξοδα αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, εξοφληθέντα δια ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Την υποχρέωση αυτή πρέπει να την εκπληρώσουν για να μη χρεωθούν με επιπλέον φόρο 22%, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2021 για το φορολογικό έτος 2020.

Ενώ απομένουν πλέον στους φορολογούμενους αυτούς ελάχιστες μέρες μέχρι το τέλος του τρέχοντος φορολογικού έτους για να εκπληρώσουν την συγκεκριμένη υποχρέωση, υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία πρέπει να γνωρίσουν προκειμένου να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Το money-money.gr παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό με τα παρακάτω 10 σημεία SOS που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα:

Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, με τα οποία πρέπει να εξοφλούνται τα προσωπικά έξοδα για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών ώστε να μειωθεί ο αναλογών φόρος εισοδήματος, δηλαδή να αποφευχθεί η πληρωμή επιπλέον φόρου 22%, είναι:

α)  οι χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards),

β) η πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές),

γ) η πληρωμή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal κ.λπ., καθώς και

δ) η καταβολή μετρητών προς Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay).

Το συνολικό ποσό δαπανών που απαιτείται να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής έως το τέλος του τρέχοντος έτους ανέρχεται σε ποσοστό 30% του φετινού πραγματικού ετησίου εισοδήματος, που προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική-αγροτική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία. Το απαιτούμενο αυτό ποσό δαπανών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσοστού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

protothema.gr

Διαβάστηκε 518 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.