Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  10:50 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 18:27

Ιδιωτικοί Υπάλληλοι Αγρινίου: «Προπαγανδιστικό τέχνασμα το επίδομα των 800 ευρώ»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου και Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Δημήτρης Δήμας σχολιάζει τα μέτρα της κυβέρνησης, την αύξηση του βοηθήματος από τα 533 στα 800 ευρώ και τη τοποθέτηση της Eurostat, η οποία αναφέρει πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τις λιγότερες απώλειες στις θέσεις εργασίας.

«Κινούμενη άμμος» μπορεί να χαρακτηριστεί το δεύτερο lockdown από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι βλέπουν την τσέπη τους να αδειάζει, τις δουλειές τους να είναι στον «πάγο», τις υποχρεώσεις τους να παίρνουν αναβολή και παράλληλα για το μέλλον τους αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ιδιωτική οικονομία θέτουν εν αμφιβόλω  πολλά επαγγέλματα.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Δημήτρης Δήμας σχολιάζοντας τα νέα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους που εξήγγειλε η κυβέρνηση τόνισε: «τα νέα μέτρα της κυβέρνησης είναι στην ίδια ρότα με τα προηγούμενα. Αναδεικνύει την ατομική ευθύνη ως φάρμακο πασάς νόσου και αφήνει στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους, μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η πενιχρή αποζημίωση του ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους, αλλά και η αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους αυτοαπασχολούμενους δεν αποτελούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Τινάζουν στον αέρα το οικογενειακό εισόδημα και μεταθέτουν για αργότερα το οριστικό κλείσιμο. Η ατομική ευθύνη των εργαζομένων, των ανέργων και των μικροεπαγγελματιών είναι να συναντηθούμε όλοι μαζί στον αγώνα και να διεκδικήσουμε να μην μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, να διαγραφούν όλα τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες, να διακοπεί κάθε χρέωση σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ».

Παράλληλα, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στην αύξηση του βοηθήματος που από τα 533 ευρώ που ήταν στο πρώτο lockdown και τώρα ανήρθε στα 800 ευρώ. Συγκεκριμένα επί του θέματος ανέφερε: «καταρχάς η εμπειρία από τη στήριξη όλους αυτούς τους μήνες σε εργαζόμενους που η σύμβασή τους είναι σε αναστολή είναι ιδιαίτερα αρνητική. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τα ατομικά τους έξοδα καθώς τα 534 ευρώ που καταβάλλονται σε άτακτες ημερομηνίες και πολύ συχνά και σε βάθος διμήνου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν. Η αναφορά σε επίδομα 800 ευρώ είναι προπαγανδιστικό τέχνασμα αφού οι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα θα λάβουν αναλογία των 800 ευρώ που σε αρκετές περιπτώσεις σημαίνει και μείωση του πραγματικού ονομαστικού μισθού τους. Την ίδια στιγμή ακόμα και το δώρο Χριστουγέννων που αποτελεί βαθιά ανάσα για χιλιάδες εργαζομένους θα δοθεί με βάση τα 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό μισθό, δηλαδή θα υπάρχει σημαντική μείωση του εισοδήματος».

Δράττοντας την ευκαιρία ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου σχολιάζει και το γεγονός ότι η Eurostat υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τις λιγότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Επί τούτου ο κ. Δημας τονίζει: «η κυβέρνηση στην παρουσίαση των νέων μέτρων δεν ανέφερε λέξη για την προστασία της εργασίας, όταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν από τα βασικές θέσεις της, τουλάχιστον στα λόγια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πραγματικότητα που κανείς δε μπορεί να κρύψει. Στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι με βάση τα επίσημα στοιχεία, ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί δραματικά αυτούς τους μήνες. Παρά τις υποτιθέμενες ρήτρες της μη απόλυσης οι άνεργοι αυξάνονται αυτό το διάστημα, ενώ παράλληλα υπάρχει συγκαλυμμένη μαύρη εργασία. Οι ρήτρες της μη απόλυσης είναι ιδιαίτερα ελαστικές και δεν εξασφαλίζουν την εργασία των εργαζομένων. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μην εισαχθούν σε μέτρα και προγράμματα που έχουν ως βάση τη ρήτρα της μη απόλυσης. Άμεση ανάγκη είναι η πραγματική στήριξη των ανέργων και όχι τα μπαλώματα για δύο μήνες ή έκτακτα επιδόματα – ψίχουλα που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά».

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 651 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.