Τρίτη, 21η Μαίου 2024  3:57 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 18:52

Αγρίνιο: 30% κάτω ο τζίρος χωρίς lockdown…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στη βαριά σκιά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας το λιανεμπόριο

Μέχρι και 30% πτώση διαπιστώνεται στην δουλειά των εμπόρων του Αγρινίου από την στιγμή που ξεκίνησε η αύξηση των κρουσμάτων covid-19, με τους ίδιους να λένε πως η Πολιτεία δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις της για ρευστότητα μέχρι στιγμής.

Σε κινούμενη άμμο αισθάνονται πως βρίσκονται οι έμποροι του Αγρινίου εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία. Καθημερινά όσο η υγειονομική κρίση βαθαίνει οι προβλέψεις γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες, για τον κλάδο τους, τα καταστήματά τους και το μέλλον τους.

«Δεν προσφέρουν τίποτε οι ενδιάμεσες εκπτώσεις»

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την Κυριακή 1η Νοεμβρίου, αλλά λόγω της αύξησης στα κρούσματα από την πανδημία του κορονοϊού η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ανακοίνωσε ότι τα εμπορικά καταστήματα δεν θα άνοιγαν την Κυριακή, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν από προχθές Δευτέρα, ενώ θα διαρκέσουν μέχρι και τις 14 του μήνα. Για «παρωχημένο θεσμό», ο οποίος παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων δεν έχει ακόμα καταργηθεί κάνει λόγο σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος πανελλαδικά και μάλιστα είχε υποβληθεί αίτημα για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

«Δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτε» τονίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου, ο οποίος συντασσόμενος στην άποψη αυτή συμπληρώνει: «πρέπει να αναμορφωθεί το πλαίσιο των εκπτώσεων, ώστε να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπιστία τους και αξία τους. Παράλληλα να τονίσω πως ο Εμπορικός Σύλλογος είναι αντίθετος στο άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα θεσμό, ο οποίος δεν προσφέρει τίποτε ούτε στους καταναλωτές, αλλά ούτε και στους εμπόρους».

Σ. Κωστίκογλου: «Η Πολιτεία δεν έδωσε κάποια ενίσχυση από ό,τι είχε υποσχεθεί»

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, ο κορονοϊός έχει «χτυπήσει» και την τοπική οικονομία, καθώς εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, από την περίοδο δηλαδή που ξεκίνησε η αύξηση των κρουσμάτων, η αγοραστική κίνηση είναι υποτονική και ανάλογα το είδος η πτώση της αγοραστικής κίνησης αγγίζει ακόμη και το 30%!

«Ο Εμπορικός Σύλλογος ακολουθούσε και θα ακολουθήσει κάθε υπόδειξη της πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων του Αγρινίου εφαρμόζουν στο ακέραιο τα μέτρα της Πολιτείας για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός στους καταναλωτές, καθώς πρωτίστως οι έμποροι εφαρμόζουν τα μέτρα για την δική τους ασφάλεια, την ασφάλεια των οικογενειών τους, τη διατήρηση των επιχειρήσεών τους, των θέσεων εργασίας που υπάρχουν και γενικότερα όλης την αλυσίδας της τοπικής οικονομίας. Δεδομένου αυτού αυτομάτως οι καταναλωτές πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια για την υγεία τους και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την τοπική αγορά και κατ’ επέκταση και την τοπική οικονομία.

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που διαθέτει το Αγρίνιο είναι σημαντικό να διατηρηθούν και το μόνο έρεισμά τους είναι οι καταναλωτές, καθώς είναι λαβωμένες από την δεκαετή οικονομική κρίση, το lockdown και το γεγονός πως η Πολιτεία δεν έδωσε κάποια ενίσχυση από ό,τι είχε υποσχεθεί, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ώστε να υπάρχει ρευστότητα σε μια περίοδο, που κυριαρχεί η ανασφάλεια, όπως αυτή που ζούμε σήμερα.

Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των εμπόρων και να ενισχύσει τον κλάδο, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος και άλλη λύση για να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις μας και οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν. Η Πολιτεία πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη αυτό, να δράσει άμεσα και να δώσει ρευστότητα στις επιχειρήσεις» ανέφερε ο Σ. Κωστίκογλου.

Κωνσταντίνος Χονδρός

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 380 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.