Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:09 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 18:05

Η “Τριχωνίδα” του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο τόπος μας και συγκεκριμένα η Τριχωνίδα δεν λείπει σήμερα από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Συγκεκριμένα ο ελληνικός στόλος διαθέτει  υδροφόρο πλοίο με το όνομα της λίμνης μας “Τριχωνί”.  Το πλοίο Υ/Φ ΤΡΙΧΩΝΙΣ (Α-466), με διεθνές διακριτικό κλήσεως SZFP,ανήκει στην κατηγορία μικρών Υδροφόρων. Κατασκευάσθηκε στο Αμβούργο – Γερμανίας το 1963 για λογαριασμό του Γερμανικού Ναυτικού. Παρελήφθη, από επιτροπή κλιμακίου, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού την 28/2/91. Επίσημη παραλαβή, έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και ένταξη στο Π.Ν. με το όνομα Υ/Φ ΤΡΙΧΩΝΙΣ έγινε την 3/9/91. Στο πλοίο δόθηκε το όνομα ΤΡΙΧΩΝΙΣ από την ομώνυμη λίμνη που βρίσκεται στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Με την ονομασία Υδροφόρο (Υ/Φ) ή υδροφόρος (η), χαρακτηρίζονται γενικά μικρά δεξαμενόπλοια τα οποία προβαίνουν σε ανεφοδιασμούς πλοίων με νερό (ύδωρ). Στη δημώδη ναυτική γλώσσα λέγονται και “νερουλάδες”. Τα σκάφη αυτά εκτός του ανεφοδιασμού εμπορικών και πολεμικών πλοίων συχνά μεταφέρουν νερό και σε νησιά που αντιμετωπίζουν έντονη λειψυδρία.
Ειδικότερα, υδροφόρα σκάφη διαθέτουν οι πολεμικοί στόλοι και πολλοί εμπορικοί λιμένες που εντάσσονται στα διατειθέμενα ναυτιλιακά μέσα διευκολύνσεων. Τέτοια υδροφόρα σκάφη διαθέτει και ο λιμένας του Πειραιά. Έτσι οι υδροφόροι διακρίνονται σε υδροφόρες λιμένος και σε υδροφόρες ανοικτής θάλασσας.

Στους πολεμικούς στόλους τα πλοία αυτά αποτελούν γενικά βοηθητικές μονάδες και εντάσσονται στις Διοικήσεις Δοιηκητικής Μέριμνας, (Διοικήσεις Ναυστάθμων), ή σε μεγάλες ναυτικές μοίρες για τον εφοδιασμό των πλοίων τους.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/Υδροφόρο

https://www.hellenicnavy.gr/el/o-stolos-mas/voithitika-ploia/ydrofora-y-f/yf-trixonis.html

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1036 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.