Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:05 πμ
 
wm small
Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020 20:08

Τα καλύτερα μαγειρικά έλαια… νέες τάσεις. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως το ελαιόλαδο κατέχει τα σκήπτρα στην καθημερινή μας διατροφή, μιας και αποτελεί το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Σύμφωνα με έρευνες, οι Έλληνες καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, 20 λίτρα ελαιόλαδο ανά άτομο σε ετήσια βάση, μακράν μπροστά από τους Ισπανούς και τους Ιταλούς με 13 και 11 λίτρα αντίστοιχα. Τα οφέλη του ελαιόλαδου είναι λίγο έως πολύ, γνωστά, να αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο μερικά από αυτά. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει έως και 41% τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να παρουσιαστεί κατάθλιψη και τέλος να πούμε πως βοηθά στη διατήρηση της χοληστερόλης στο αίμα, σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εκτός όμως από το ελαιόλαδο, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, μια σειρά από λάδια, φυτικής πάντα προέλευσης, που εκτός από υπέροχη γεύση στο φαγητό μας, μπορούν να προσφέρουν και οφέλη στην υγεία  μας. Έτσι μπορούμε εύκολα να συναντήσουμε στα ράφια των super market και σε ενημερωμένα deli λάδια που  παράγονται με την έκθλιψη διαφόρων ξηρών καρπών όπως το καρύδι (καρυδέλαιο), το φουντούκι (φουντουκέλαιο), το αράπικο φιστίκι του δίνει το αραχιδέλαιο, το σουσάμι (σησαμέλαιο), αλλά και τα κουκούτσια των σταφυλιών, που μας δίνουν το γηγαρτέλαιο.

Το καρυδέλαιο και το φουντουκέλαιο είναι δύο μοναδικά λάδια, με πολύ χαρακτηριστικό άρωμα, ιδιαίτερα φρουτώδη γεύση που θα μπορούσε εύκολα να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο σε μια πράσινη σαλάτα, ή ακόμη να αρωματίσει ένα ριζότο. Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας αρκετά, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων και συντηρεί το επίπεδο των ορμονών του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το λάδι αργκάν, οι περισσότεροι θα το έχετε ακούσει να αποτελεί κύριο συστατικό ορισμένων καλλυντικών, χρήση του όμως δεν περιορίζεται εκεί. Το βρίσκουμε πλέον σε πιάτα ακριβών εστιατορίων και έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα στις κουζίνες των σπιτιών. Μας έρχεται από το εξωτικό Μαρόκο και παράγεται από τους πυρήνες των καρπών ενός σπάνιου δέντρου που λέγεται Αργανία. Λοιπόν, όποιο πιάτο αποφασίσουμε να «ντύσουμε» με το ζεστό άγγιγμα του, θα μας συναρπάσει από την πολυπλοκότητα της γεύσης του και το υπέροχο «φουντουκένιο» άρωμα που διαθέτει. Πρόκειται για ένα λάδι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε το σησαμέλαιο, ένα λάδι με γλυκιά γεύση που θυμίζει σουσάμι. Πλούσιο σε  τοκοφερόλες και Ω3 & Ω6 λιπαρά οξέα, ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην αρτηριοσκλήρυνση και πολλές άλλες εκφυλιστικές νόσους.

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία, ιδιαίτερα μετά την νομιμοποίησή του από μια σειρά χώρες, μιλάμε βέβαια για το πασίγνωστο πλέον έλαιο από κάνναβη και έλαιο με κανναβιδιόλη (CBD). Αξίζει να αναφερθούμε εκτενέστερα, γιατί όπως θα διαπιστώσετε πρόκειται για ένα φυσικό θησαυρό για την υγεία μας. Το λάδι κάνναβης (hemp seed oil) προσφέρει στον οργανισμό μια σειρά από πρωτεΐνες και αμινοξέα  απαραίτητα για την υγεία και ευεξία μας. Συναντάμε επίσης ένα μεγάλο αριθμό βιταμινών (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C, D και E), αλλά το σημαντικότερο όλων είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, περισσότερο από κάθε άλλο φυτό στον κόσμο, καθιστώντας το ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής. Θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας, πως το λάδι κάνναβης δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που το καθιστά ακατάλληλο για τηγάνισμα και μαγείρεμα, αλλά μπορούμε να απολαύσουμε τη λεπτή και ευχάριστη γεύση του στις σαλάτες ή ακόμα αρωματίζοντας έναν πουρέ πατάτας.

Διαβάστηκε 1959 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.