Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:30 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 10:28

Αγρίνιο: Τελικά το graffiti στα Καραπανέικα μήπως έπρεπε να έχει και το παλιό γεφύρι που υπήρχε εκεί;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο πρώτος τριδιάστατος δρόμος του Αγρινίου είναι στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου στα λεγόμενα “Καραπανέικα”. Τα μπράβο ανήκουν δικαιωματικά στους καλλιτέχνες Ιωάννα και Κωνσταντίνα Καραγιώργου.

Βλέποντας τον καταρράκτη που έφτιαξαν οι δύο καλλιτέχνες αμέσως ήρθε στο νου μας ο συνειρμός για το ποτάμι που περνάει κάτω από εκεί. Κάποτε άλλωστε το Αγρίνιο ήταν μια πόλη που τη διέσχιζαν δύο μεγάλα ποτάμια, εν τέλει ρέματα. Το ένα από τα δύο περνάει από τη συγκεκριμένη πλατεία. Η μόνη θύμηση είναι το συντριβάνι και φυσικά τα πλατάνια που υπάρχουν εκεί.

Αν λοιπόν το υποσυνείδητο του  καλλιτέχνη επέστρεψε προς αυτή την εικόνα, οφείλουμε να προσθέσουμε μία λεπτομέρεια που ελάχιστοι παλιοί θυμούνται. Κάτω από αυτή την Πλατεία υπήρχε ένα επιβλητικό γεφύρι. Χρονολογείται από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και ήταν πανομοιότυπο με εκείνο της “Καλογρίας”, το οποίο διαβαίνει το ίδιο ποτάμι μερικά χιλιόμετρα παραπάνω, προς την περιοχή του Αγίου Θωμά.

Το συγκεκριμένο γεφύρι είχε αποκαλυφθεί πριν δύο περίπου χρόνια από καθαρισμό της δράσης “Lets do it Greece.

Oι ίδιες μαρτυρίες λένε ότι το γεφύρι υπήρχε διαγώνια στα Καραπανέικα και κοιτούσε προς την απέναντι συνέχεια του πεζοδρόμου προς την πλατεία πίσω από το Ιπποκράτειο ίδρυμα ( παλιά κλινική Κρικελή). Το γεφύρι αυτό η τμήμα του καλύφθηκε τουλάχιστον πριν 100 χρόνια, όταν οι πλατείες του Αγρινίου διαμορφώνονταν. Μάλιστα μερικοί παλαιοί ισχυρίζονται ότι είδαν ένα τμήμα του  κατά τη διάρκεια παλαιοτέρων χωματουργικών εργασιών προ αμνημονεύτων ετών.  Δεν ξέρουμε αν ευσταθεί η πληροφορία και σε τι βαθμό. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη δική μας “άτσαλη” πινελιά στο όμορφο 3D Καλλιτέχνημα με το γεφύρι που υπήρχε εκεί. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να θυμόμαστε ότι το Βραχώρι κάποτε ήταν όαση δροσιάς…

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1468 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.