Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:32 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 22:28

Νοσοκομείο Αγρινίου: Θα σωθούν ζωές με το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Νοσοκομείο Αγρινίου διαθέτει τους χώρους και σε μεγάλο βαθμό το προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσει η δομή που θα προσφέρει δυνατότητα άμεσης επέμβασης στα περιστατικά εμφραγμάτων

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Γ. Αλμπάνης και ο γιατρός της Ν. Ντόκας προβάλλουν μέσω του «Δυτικά Fm» και τη «Σ» το αίτημα

Πως η Καρδιολογική Κλινική κατάφερε να στα πόδια της, να προσελκύει νέους γιατρούς, να είναι έτοιμη να λειτουργήσει Μονάδα Εμφραγμάτων και να θέτει ακόμη υψηλότερους στόχους 

Έχοντας διέλθει μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου σήμερα βρίσκεται στην… αντίπερα όχθη του ποταμού και είναι έτοιμη να αλλάξει επίπεδο από άποψη παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, χάρις τις προτάσεις που καταθέτουν οι γιατροί της Κλινικής και ο Διευθυντής της, Γιώργος Αλμπάνης.

Ο λόγος για το αίτημα που αφορά τη λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων, που ήδη σήμερα λειτουργεί υποτυπωδώς στο Νοσοκομείο Αγρινίου και το αίτημα για τη λειτουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς της Κλινικής να κάνουν πράξεις της επεμβατικής καρδιολογίας, κάτι που θα δώσει σημαντικότατες ελπίδες σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα να αποφύγουν τον κίνδυνο να περάσουν στο στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας.

Για αυτές τις προτάσεις και τις σημερινές αυξημένες δυνατότητες, που έχει η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου μίλησαν στο Δυτικά Fmκαι το Δημήτρη Παπαδάκη, ο διευθυντής της Κλινικής Γιώργος Αλμπάνης και ιατρός της Κλινικής με εμπειρία σε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο Νίκος Ντόκας.

  • Πως η κλινική στάθηκε στα πόδια της

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Γ. Αλμπάνης περιέγραψε τα βήματα προόδου, που έχουν συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια, έτσι ώστε σήμερα η Κλινική να βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό βαθμό στελέχωσης και να θέτει υψηλούς στόχους. «Όταν ήρθα, το 2017, είχε αρχίσει ήδη να παίρνει το δρόμο της προς το καλύτερο ηκλινική. Υπήρχε μια πολύ καλή ομάδα γιατρών, όμως ήταν οριακή η στελέχωση, για να εξασφαλίσει την καθημερινή και πλήρη λειτουργία της. Με μεγάλη βοήθεια από τους συνεργάτες μου και τα καινούργια άτομα,που προστέθηκαν στη δύναμη της Κλινικής με την πάροδο του χρόνου, καταφέραμε κατ’ αρχήν να εξασφαλίσουμε το μείζον, την καθημερινή εφημέρευση του τμήματος, που ήταν ζητούμενο μέχρι τότε» ανέφερε ο Γ. Αλμπάνης και πρόσθεσε : «στην πορεία σιγά – σιγά αρχίσαμε να οργανώνουμε τμήματα, όπως τα εξωτερικά ιατρεία, για να εξυπηρετούμε και τις τακτικές ανάγκες των καρδιολογικών περιστατικών, το ιατρείο απεικόνισης, για να μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν τους υπέρηχους τους και ό,τι άλλο χρειάζεται, όπως τα τεστ κοπώσεως και να μη μεταβαίνουν σε άλλα νοσοκομεία και να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε όλα τα περιστατικά του καρδιολογικού φάσματος νοσολογίας, εκτός από αυτά που χρειάζονται κάποια επεμβατική διαδικασία και τα οποία μεταβαίνουν αναγκαστικά στην Πάτρα για να κάνουν την περαιτέρω θεραπευτική τους προσέγγιση».

  • Η Μονάδα Εμφραγμάτων το πρώτο βήμα

Η απόδειξη της προόδου της Καρδιολογικής Κλινικής είναι η λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων –έστω σε πρωτόλεια μορφή- όπου οι ασθενείς τίθενται υπό στενότατη παρακολούθηση. «Η μονάδα εμφραγμάτων δεν είναι τωρινή, είναι εφεύρεση του 1970 στην καρδιολογία και αυτό που καταφέρνει νοσηλεύοντας τους ανθρώπους, που έχουν ένα έμφραγμα,είναι να περιορίσουμε την πιθανότητα να πάθουν κάποια αρρυθμία και να πεθάνουν» εξήγησε αρχικά ο Γ. Αλμπάνης και αναφέρθηκε διεξοδικά στο πως ξεκίνησε η λειτουργία της Μονάδας.

«Στο νοσοκομείο δεν υπήρχε στον οργανισμό του σαν υποδομή η Μονάδα Εμφραγμάτων τόσα χρόνια.Παρ’ όλα αυτά εμείς ξεκινήσαμε έχοντας την «ευλογία» να διαθέτουμε στην καρδιολογική κλινική σαν συνεργάτη τον κ. Σακκά, ο οποίος είναι και εντατικολόγος και είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, για να μπορέσει να βοηθήσει στην έναρξη λειτουργίας της μονάδας εμφραγμάτων. Καταφέραμε λοιπόν, επειδή εξοπλισμός υπήρχε,άλλος στημένος, άλλος στις ντουλάπες και στις αποθήκες, αλλά τον βγάλαμε έξω και λειτουργούμε τη μονάδα εμφραγμάτων, με τη βοήθεια και της διοίκησης του νοσοκομείου και της νοσηλευτικής υπηρεσίας, γιατί πέραν των γιατρών χρειάζονται και οι νοσηλευτές και η αλήθεια είναι ότι οι νοσηλευτές μας έχουν υπερβάλλει εαυτόν και δουλεύουν πολύ παραπάνω και μάλιστα το κάνουν αγόγγυστα. Έτσι φτιάξαμε ένα θάλαμο, που όντως λειτουργεί σαν μονάδα εμφραγμάτων με όλο τον εξοπλισμό και τις υποδομές που χρειάζεται» ανέφερε ο Γ. Αμπλάνης προσθέτοντας πρέπει γραφειοκρατικά να ενταχθεί στον οργανισμό του νοσοκομείου η μονάδα, «έτσι ώστε να εξασφαλιστεί με αυτό τον τρόπο πρώτον η αυτάρκεια του τμήματος σε νοσηλευτικό προσωπικό και περαιτέρω να έχουμε την οικονομική δυνατότητα να το επεκτείνουμε, ώστε να φτάσουμε στα πέντε ή έξι κρεβάτια, που ο αριθμός θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες, που υπάρχουν».

  • Η Κλινική πλέον προσελκύει νέους γιατρούς με όρεξη για δουλειά

Η σταδιακή αναβάθμιση της Καρδιολογική Κλινικής τα τελευταία χρόνια, πέρα από το γεγονός ότι έχει συντελέσει τα μέγιστα στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου και προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες στους ασθενείς γίνεται ένα επιπλέον κίνητρο για την προσέλκυση γιατρών. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί τα προηγούμενα χρόνια το Νοσοκομείο Αγρινίου δεν ήταν στις πρώτες επιλογές των γιατρών και ιδίως των νέων γιατρών. Αντίθετα τα πολλά προβλήματα υποστελέχωσης, όχι μόνο της Καρδιολογικής Κλινικής, στο βαθμό που μιλούσαμε για κάτω των ορίων ασφαλείας λειτουργία διαφόρων τμημάτων, είχαν δημιουργήσει ένα ισχυρό αντικίνητρο, για να έρθει ένα νέος επιστήμονας στο Αγρίνιο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Νίκος Ντόκας, που εδώ και περίπου δύο μήνες ανήκει στο δυναμικό του Νοσοκομείου Αγρινίου, προερχόμενος από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο – «σημαία» του ΕΣΥ, τον «Ευαγγελισμό».

«Έφυγα από τον «Ευαγγελισμό» μαθαίνοντας ότι ήδη στην Καρδιολογική του Αγρινίου γίνεται δουλειά και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα μου άρεσε να επιστρέψω στην πόλη μου, γιατί εδώ μεγάλωσα και τα πρώτα μου βήματα ήταν εδώ στο Νοσοκομείο Αγρινίου, αποφάσισα κάποια στιγμή ότι θα επιστρέψω για το καλύτερο δυνατό» εξήγησε αρχικά ο ίδιος. Ωστόσο στη συνέχεια αποκάλυψε κάτι που μάλλον δύσκολα θα περίμενε κανείς να ακούσει για τις δυνατότητες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου. «Ήρθα σε μία κλινική στην οποία είδα  πράγματα, που δεν υπήρχαν στον «Ευαγγελισμό» και αυτό οφειλόταν ειδικά στον κ. Αλμπάνη, στην οργάνωση που έχει κάνει, αλλά και στο γεγονός ότι το Νοσοκομείο μας ήταν καινούργιο. Υπήρχε δομή, υπήρχε δίκτυο και έχουμε δυνατότητες στην καρδιολογική κλινική, που δεν υπάρχουν σε Νοσοκομεία σαν τον «Ευαγγελισμό», επειδή είναι παλιά κτίρια αυτά και δεν μπορεί να φτιαχτεί καινούργια δομή» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Ντόκας και έφερε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: «Κάνουμε υπερήχους και αυτομάτως τους έχουμε μπροστά μας, στους υπολογιστές μας, ξέρετε πόσοι διευθυντές στον «Ευαγγελισμό»είχαν αιτηθεί αυτή τη δυνατότητα; Εμείς στο Αγρίνιο κάνουμε ενημέρωση και βλέπουμε τα περιστατικά, τους υπερήχους τους ή τα καρδιογραφήματά τους και τα συζητάμε όλοι μαζί οι γιατροί. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις άμεσα την πληροφορία, όποτε θες».

 
  • Το αίτημα για Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Υψηλό το φορτίο της καρδιοαγγειακής νόσου στην Αιτωλοακαρνανία

Με δεδομένο λοιπόν πως στην Καρδιολογική Κλινική έρχονται πλέον και νεότεροι γιατροί με όρεξη για δουλειά και πρόοδο στην επιστήμη τους, όπως ο Ν. Ντόκας, αυτό που θα αναβάθμιζε περαιτέρω την Κλινική είναι η δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και η δυνατότητα να γίνονται στο Αγρίνιο πράξεις της επεμβατικής καρδιολογίας. Ο Διευθυντής, Γ. Αλμπάνης, που συμμετέχει και στην ομάδα επεμβατικής καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο και κάνει επεμβάσεις εκεί μία φορά τη βδομάδα εξηγεί πως το έμφραγμα του μυοκαρδίου στην Αιτωλοακαρνανία είναι πάρα πολύ συχνό. «Στατιστικά από την κλινική μας, αν θεωρήσουμε ότι την προηγούμενη χρονιά, νοσηλεύσαμε περίπου 1.200 ασθενείς, περίπου το 50% των περιστατικών αυτών είναι περιστατικά εμφραγμάτων» ανέφερε ο Γ. Αλμπάνης και εξήγησε ότι «το έμφραγμα, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αυτό που αφήνει στον ασθενή είναι μία πάθηση που λέγεται καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία θα τον οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε πολλαπλές νοσηλείες και προβλήματα. Προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο ίδιος και φυσικά συνεπάγονται και επιβάρυνση οικονομική του συστήματος υγείας».

Η λύση στο πρόβλημα και η αποφυγή τέτοιων εξελίξεων μετέπειτα είναι, σύμφωνα με τον Γ. Αλμπάνη, η επεμβατική καρδιολογία και η μεγάλη πρόοδος που υπάρχει στον τομέα της αγγειοπλαστικής, αυτό που συνήθως οι ασθενείς λένε «μπαλονάκι» ή stent.

«Πάνω στην οξεία φάση του εμφράγματος, αυτό λέγεται πρωτογενής αγγειοπλαστική, σημαίνει δηλαδή ότι ένας άνθρωπος που έκλεισε το αγγείο του και έρχεται με πόνο στο νοσοκομείο, όσο πιο γρήγορα μπει σε αυτό που λέμε αιμοδυναμικό εργαστήριο και ανοίξει το αγγείο του με μπαλονάκι, θα σώσει ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς του και αφ’ενός μεν δεν θα πεθάνεισε εκείνη τη φάση, από την άλλη σε βάθος χρόνου δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καρδιακής ανεπάρκειας» εξήγησε ο Γ. Αλμπάνης υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό όταν ένας ασθενής εμφανίζεται σε ένα νοσοκομείο πολύ γρήγορα να γίνεται αυτή η επεμβατική πράξη».

Το τι σημαίνει ακριβώς αιμοδυναμικό εργαστήριο εξήγησε από την εμπειρία του στον «Ευαγγελισμό» ο Ν. Ντόκας λέγοντας ότι «το έμφραγμα του μυοκαρδίου
είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, ένας ασθενής μπορεί να καταστεί αιμοδυναμικά ασταθής, δηλαδή μπορεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να «χαθεί». Όταν έρχονταν ένα τέτοιο περιστατικό στα Επείγοντα, οι γιατροί ήμασταν πολύ πιο ήρεμοι,γιατί ξέραμε ότι σε τέσσερα λεπτά το πολύ θα ανέβει στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, γιατί είχαμε τη δυνατότητα σε ελάχιστο χρόνο να αποκαταστήσουμε τις βλάβες που υπήρχαν, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον ασθενή και να παραμείνει σταθερός.Ήταν τεράστια ευκολία για μας να υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο νοσοκομείο και φυσικά με το αιμοδυναμικόεργαστήριο πάρα πολλοί ασθενείς γίνονταν καλά και σπάνια συνέβαινε κάτι κακό».

  • Ο παράγοντας χρόνος

Δεν φτάνουν πάντα τα χρονικά περιθώρια, που ορίζει η επιστήμη, για να μεταφερθεί στο Ρίο ο ασθενής και να αποφύγει την καρδιακή ανεπάρκεια

«Ο χρόνος» υπογράμμισε ο Ν. Ντόκας «σημαίνει μυοκάρδιο, όσο πιο σύντομα επέμβουμε, τόσο πιο πολύ καρδιά σώζουμε και όσο πιο πολύ καρδιά σώζουμε, τόσο θα αποφεύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της καρδιακής ανεπάρκειας για τον ασθενή πρώτα από όλα, αλλά και για το περιβάλλον του και ακόμη και πόρους στο κράτος».«Συχνά» πρόσθεσε ο Γ. Αλμπάνης «δεν μας φτάνουν τα χρονικά περιθώρια, που ορίζει η επιστήμη μας, για να μεταφερθεί στο Ρίο ο ασθενής και οι λόγοι είναι πολλοί, είτε γιατί πρέπει να κάνουμε κάποιες συνεννοήσεις που είναι χρονοβόρες, είτε υπάρχουν προβλήματα με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, είτε γιατί πρέπει να προετοιμάσει τον ασθενή, που είναι αιμοδυναμικά ασταθής και είναι δύσκολο να μεταφερθεί». Μάλιστα ο Γ. Αλμπάνης εξήγησε ότι χωρίς το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο οι καρδιολόγοι στο Αγρίνιο σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάζονται να προβούν σε κάποιες θρομβολυτικές θεραπείες της προηγούμενης δεκαετίας, βάζοντας όμως τον ασθενή στον κίνδυνο της εγκεφαλικής αιμορραγίας, που είναι μια σημαντική και συνηθισμένη επιπλοκή.

Είναι αδήριτη ανάγκη, λαμβάνοντας υπόψη το φορτίο της καρδιοαγγειακής νόσου, να υπάρχει ένα αιμοδυναμικό εργαστήριο στο νομό μας, ήταν το συμπέρασμα των γιατρών της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγρινίου. Και πράγματι, αν σκεφτούμε τον πληθυσμό της Αιτωλοακαρνανίας, τις μεγάλες αποστάσεις που θα πρέπει να διανύσει ο ασθενής με έμφραγμα μέχρι να φτάσει στο Νοσοκομείο, τα συχνά προβλήματα με την υποστελέχωση και τον απαρχαιωμένο στόλο ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, σε συνδυασμό με το κρίσιμο παράγοντα του χρόνου, μια ακόμη διακομιδή από το Αγρίνιο στο Ρίο μπορεί είτε να επιφέρει την καρδιακή ανεπάρκεια, είτε και να αποβεί μοιραία.

Σύμφωνα με το Γ. Αλμπάνη στο Νοσοκομείο Αγρινίου υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος, προκειμένου να λειτουργήσει ένα Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, μάλιστα υπάρχει και η μελέτη για την κατάλληλη προστασία και διαμόρφωση του χώρου, ενώ η εκτίμηση αναφορικά με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού μιλά για ένα ποσό μεταξύ 300.000 και 400.000 ευρώ. Ένα ποσό φυσικά δεν καθόλου απαγορευτικό, αν σκεφθεί κανείς ότι μια τέτοια δομή θα μπορέσει θα γλιτώσει εκατοντάδες ασθενείς από περαιτέρω επιπτώσεις στην υγεία τους, άρα και από δαπάνες του κράτους, που αφορούν νοσήλια, φαρμακευτική δαπάνη, διακομιδές κτλ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι Αιμοδυναμικά Εργαστήρια λειτουργούν σε αρκετά δευτεροβάθμια επαρχιακά νοσοκομεία, όπως σε αυτό της Καλαμάτας, των Τρικάλων, της Τρίπολης κ.α.

«Αυτό που προέχει είναι οι κάτοικοι της περιοχής να μπορούν να απολαμβάνουν τις βέλτιστες υπηρεσίες υγείας, που μπορεί να τους παρέχει το Νοσοκομείο με ασφάλεια και αξιοπιστία, με το σχεδιασμό που πρέπει να γίνει σε όλους τους τομείς. Εμείς λέμε απλά «ξεκινήστε να σκέπτεστε ότι η Αιτωλοακαρνανία χρειάζεται ένα Αιμοδυναμικό Εργαστήριο» ξέρουμε και τις οικονομικές και τις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε στους κατοίκους ένα καλύτερο επίπεδο περίθαλψης, πρέπει να ξεκινήσουμε να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Αλμπάνης.

Και τώρα φυσικά το μπαλάκι περνά στο γήπεδο των διοικούντων στο χώρο της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, αλλά φυσικά στους φορείς και το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, που πρέπει να υποστηρίξει το αίτημα αυτό.

Του Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2232 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.