Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:04 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 22:26

Κυνηγώντας τις… «μπανάνες» για τη σύνδεση του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γιατί όχι; Ας είμαστε αισιόδοξοι.

Ίσως η επιστολή του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας στον Κ. Καραμανλή για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, να αποτελέσει την αφορμή να ανακοινώσει επιτέλους το Υπουργείο Υποδομών την πρόθεσή του, αλλά κυρίως τις πράξεις του, για  να μην μείνει άλλο ανεκμετάλλευτη η δωρεά του Χρήστου Ράδου.

Ενάμισι χρόνο επί ΣΥΡΙΖΑ και ένα χρόνο επί ΝΔ, το Υπουργείο Υποδομών δεν κατάφερε να βρει τα (λίγα) χρήματα, που απαιτούνται για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ορισμένες δευτερεύουσες μελέτες, που θα καταστήσουν τη μελέτη – δωρεά του Χρήστου Ράδου, άρα και συνολικά τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ώριμη για δημοπράτηση (εάν και εφόσον βρεθούν οι πόροι για την κατασκευή του έργου). Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Όσο πάντως υπάρχει στασιμότητα στο θέμα, τόσο στο μυαλό μας έρχονται όσα είχε πει ο ίδιος ο δωρητής Χρήστος Ράδος κατά τη βράβευσή του από το ΤΕΕ πριν από ενάμισι χρόνο. Είχε χρησιμοποιήσει, ακριβώς για να σχολιάσει αυτή τη στασιμότητα, τον παραλληλισμό με το λεγόμενο πείραμα της Κοινωνικής Μηχανικής, που αποδίδεται στον Αμερικανό ψυχολόγο Harry Harlow.

Κατά το πείραμα αυτό σε ένα κλουβί κλείνονται μαϊμούδες και από την οροφή του κρέμονται μπανάνες. Όταν κάποια μαϊμού επιχειρεί να πιάσει τις μπανάμες, μάνικες καταβρέχουν με νερό τις μαϊμούδες. Αυτό επαναλαμβάνεται κάποιες φορές, μέχρι που οι περισσότερες μαϊμούδες αντιλαμβάνονται ότι η προσπάθεια να πιάσεις μια μπανάνα είναι συνυφασμένη με την ψυχρολουσία.

Έτσι, κάθε φορά που επιχειρεί κάποια μαϊμού να το τολμήσει, δέχεται την επίθεση των υπολοίπων. Στην επόμενη φάση, αντικαθίσταται μια μαϊμού από μια νέα που δεν έχει βιώσει την ψυχρολουσία. Επιχειρεί να πιάσει την μπανάνα, αλλά αμέσως τις επιτίθενται οι υπόλοιπες που ξέρουν τις συνέπειες. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται, μέχρι που όλες οι μαϊμούδες να έχουν αντικατασταθεί από άλλες. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο να βρίσκονται στο κλουβί μαϊμούδες που δεν έχουν υποστεί ποτέ την ποινή της ψυχρολουσίας και χωρίς να ξέρουν τον λόγο, ούτε επιχειρούν να πιάσουν τις μπανάνες, αλλά ούτε και επιτρέπουν σε κάποια άλλη να το κάνει, γιατί απλά… «έτσι το βρήκαν»….

«Δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη αυτού του έργου, αυτό που ξέρω είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε τις μπανάνες….» είχε πει με νόημα ο Χρήστος Ράδος.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1607 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.