Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:05 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 19:02

Οι ευχές της Μαριάννας για τις Πανελλήνιες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Κοίτα μπροστά και σε βάθος, γιατί οι θησαυροί κρύβονται στο έδαφος και στα πιο απόκρημνα μέρη»

Η Μαριάννα Καποτά, με καταγωγή από τη Ναύπακτο, που προσφάτως διακρίθηκε στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό (βλ. στο τέλος του θέματος), στέλνει το δικό της μήνυμα στους υποψήφιους μαθητές των Πανελληνίων Εξετάσεων, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων (σ.σ. στις 10 Ιουλίου).

Το μήνυμα της Μαριάννας:

«Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι το κοινωνικό σύνολο «επιβιώνει» με την λογική των άτυπων νόμων που με το πέρας των αιώνων έχουν ριζώσει στις συνήθειες κάθε ατόμου ξεχωριστά. Συνήθειες, που η λεγόμενη νεολαία προσπαθεί να απαρνηθεί και να ακολουθήσει τα όνειρά της. Η διαδικασία και η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως και το καθοριστικό αποτέλεσμα τους, που σύμφωνα με τους άτυπους νόμους πρέπει να αγγίζει τον άριστο κοινωνικά στόχο, συγκροτεί μια βασική πηγή αλλαγής αυτής της νοοτροπίας.

Πιο αναλυτικά, η ρωγμή της βαθιάς λατρείας θα κυβερνά πάντα την λαχτάρα του απόλυτου κενού. Πάντα… ηγετικές μορφές θα αναπηδούν από παιδικά βιβλία αναμνήσεων, από συμπεριφορές απροσάρμοστες, ξένες, μίζερα εγωκεντρικές. Μερικές από αυτές καθορίζουν την ύπαρξη του «μεγάλου», του «σπουδαίου». Τι είναι αξία και σπουδαιότητα, σε μια κοινωνία που ορίζει τις έννοιες με βάση τα δικά της θέλω και πρέπει; Ίσως ο ορισμός τους να καλπάζει ενδιάμεσα στα περιφρονητικά «μη» της. Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των συντελεστών ψυχής και νοητικής δύναμης αποτελούν για κάθε πνοή νεότητας το εξαιρετικό, το χρήσιμο. Αξίζει να τονίσουμε, το αποτέλεσμά της παραπάνω οριοθέτησης που αποτελείται από χαμόγελο και πίστη στο είναι της.

Ποιος όμως αναγνωρίζει την ουσιαστική πλευρά αυτού του «είναι»; Οι επιλογές, οι οποίες θα ήταν ωφέλιμο να καθορίζονται από την ατομική ύπαρξη. Πιο συγκεκριμένα, κάθε ανθρώπινο κύτταρο να αποτελεί μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα, γιατί έχει διαμορφώσει μόνο του κομμάτι του συναισθηματικού και εξελικτικού DNA του. Συχνά, συναντάμε καλοθελητές που οι άτυπες γνώμες τους καθορίζουν αβίαστα τις αποφάσεις ζωής που καλούμαστε να πάρουμε. Θα ήταν φρόνιμο να καθορίσουμε τις οντότητες αυτών των δυνάμεων, καθηγητές, γονείς, φίλοι, γείτονες… Πολλοί και γεμάτοι αγάπη, με στόχο να ρυθμίσουν και ορίσουν την ζωή σου. Δεν είναι όμως οι δικοί σου συντελεστές, είναι απλά κομμάτι του μικρού και ατομικού κυττάρου σου.

Κοίτα μπροστά και σε βάθος, γιατί οι θησαυροί κρύβονται στο έδαφος και στα πιο απόκρημνα μέρη. Ζήσε με ποικιλία ακουσμάτων μα πάντα χόρευε τον δικό σου αγαπημένο ρυθμό, και αν κοπεί το ρεύμα κλείσε τα μάτια και πάλεψε για την ρωγμή της βαθιάς λατρείας σου…

Υ.Γ. Οι περισσότεροι δηλώνουν την συμπόνια τους στους πανελλαδικά εξεταζόμενους, πριν την διεξαγωγή των εξετάσεων, ίσως δεν έχουν βιώσει την προσμονή για ανταμοιβή σ’ έναν άνισο αγώνα. Καλή επιτυχία!»

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 836 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.