Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:38 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 09:51

Αφιέρωμα στο μοναστήρι της Τατάρνας (βίντεο + φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το μοναστήρι της Τατάρνας είναι από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας. Βρίσκεται στο νομό Ευρυτανίας κοντά στο χωριό Τριπόταμος Το παλιό ιστορικό μοναστήρι δεν υπάρχει πια. Κατέρρευσε (το 1963) μετά από τους σεισμούς, που επακολούθησαν την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και την δημιουργία της ομώνυμης λίμνης.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1111 και κατά τον 13ο αιώνα αναδείχθηκε με τη βοήθεια της Αγίας Θεοδώρας της Άρτας. Για πρώτη φορά συναντάμε το όνομα Τατάρνα το 1556 στο ιδρυτικό του μοναστηριού από τον ιδρυτή του μοναχό Δαβίδ.Το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση και υπέστη πολλές καταστροφές.
Είναι αφιερωμένο στο γενέθλιο της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Στο μουσείο του μοναστηριού διασώζονται πολλά κειμήλια, όπως άμφια, ευαγγέλια, εικόνες και μεταξύ αυτών το καντήλι που πρόσφερε ο Κατσαντώνης (ηρωικός κλέφτης των Αγράφων και του Βάλτου).

Ηγούμενος του μοναστηριού σήμερα είναι ο πατήρ Δοσίθεος. Ιερωμένος με μεγάλη μόρφωση και θεολογικό λόγο.Πέρα όμως από τα ποιμαντικά του καθήκοντα είναι και καταπληκτικός μάγειρας. Οι καλογερικές συνταγές του, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται κρέας, είναι καταγραμμένες σε ένα ογκοδέστατο οδηγό καλογερικής μαγειρικής που επανεκδόθηκε αρκετές φορές, μεταφράστηκε δε και στα αγγλικά.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2244 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.