Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:25 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 09:47

Μαρία Λόη: Από τη Ναύπακτο στην Νέα Υόρκη και την φιλανθρωπία - Αυτή είναι η ζωή της

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την περίοδο της πανδημίας ετοίμαζε γεύματα για γιατρούς και αστέγους

Από το 2015 η Ναυπάκτια Μαρία Λοή, διατηρεί στη Νέα Υόρκη το εστιατόριο Loi Estiatorio. Και μπορεί το διάστημα της πανδημίας και του κορωνοϊού μπορεί να μη λειτουργούσε όπως πριν, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν, όμως ο χρόνος αλλά και ο χώρος δεν έμειναν ανεκμετάλλευτα.

Η Μαρία Λόη προετοίμαζε και μοίραζε γεύματα σε γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και στο διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων, στις ΗΠΑ.

«Ίσως η ευτυχία να είναι αυτό, το να δίνεις», αναφέρει σε συνέντευξή της στο Down Town.

«Είναι κάτι που κάνω χρόνια, αλλά τώρα το θέλω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τα  άλλο. Τα προηγούμενα χρόνια η προσφορά μου ήταν εστιασμένη πιο πολύ προς τα παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους. Συνεχίζω να δουλεύω ως εστιάτορας, αλλά δεν είναι αυτό που με νοιάζει. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι από ποιο νοσοκομείο μας πήραν και πόσες μερίδες φαγητού χρειάζονται. Και έχω επηρεάσει πολύ κόσμο. Άνθρωποι που νομίζω ότι ήταν λίγο- αν το πω έτσι τσιγγούνηδές, τώρα με ρωτάνε τι μπορούν να κάνουν. Ανοίξτε τα πορτοφόλια σας» τους λέω.

«Αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση για να ανοίξετε την καρδιά σας». Νομίζω ότι είναι η καλύτερη περίοδος της ζωή μου».

Παρόλο που, όπως συνέβη σε πολλά μέρη λόγω κορωνοϊού, το Loi Estiatorio δουλεύει προς το παρόν μόνο με delivery, η Μαρία Λόη δεν έχει καμία επιχειρηματική ανησυχία.

«Η δουλειά στο εστιατόριο δεν αλλάζει» εξηγεί.

«Για τους πελάτες μας είναι η κουζίνα τους, τα φαγητά μας είναι μέσα στην καρδιά τους και κάνουν όλοι παραγγελίες.  Οπότε δεν έχω κανένα πρόβλημα με το μαγαζί. Απεναντίας γίνεται καλύτερο και σταθεροποιείται ακόμα περισσότερο»

Μιλώντας για τη Νέα Υόρκη σήμερα

«Η πόλη σήμερα δεν είναι η Νέα Υόρκη που ξέραμε» λέει.

«Και δεν θα είναι και στο μέλλον η Νέα Υόρκη που ξέραμε. Το καλό όμως με τους Νεοϋορκέζους είναι ότι δεν παραλύουν από τον φόβο και ότι ακούνε τις συστάσεις. Θα το αντιμετωπίσουν πιο γρήγορα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Βέβαια η οικονομία δεν θα είναι η ίδια. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, o Andrew Cuomo, είναι πάρα πολύ καλός. Εγώ με τα πολιτικά δεν τα πηγαίνω καλά, δεν θέλω ούτε να τα βλέπω στη ζωή μου. Αλλά δεν μπορώ να μη πω ότι δυο άνθρωποι που έκαναν εντύπωση με τους χειρισμούς τους μέσα στην πανδημία.

O Cuomo εδώ και ο Μητσιτάκης στην Ελλάδα. Τους έχω αγαπήσει μόνο και μόνο από αυτό, Συγχαρητήρια και στους δύο».

Οι πρώτοι που συντάχθηκαν µαζί της στο εγχείρηµα της προετοιµασίας γευµάτων για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκοµείων της πόλης ήταν η Angela Clair και ο σύζυγός της, Justin. «Η Angela είναι φίλη µου και την αποκαλώ “άγγελο”, γιατί είναι πάρα πολύ καλή», εξηγεί η Μαρία. «Με τον άντρα της πρόσφεραν τα πρώτα 700 δολάρια για να καλυφθούν τα έξοδα και άλλα τόσα έβαλα εγώ. Έτσι ξεκινήσαµε και τώρα πια έρχονται και µας βοηθούν άνθρωποι που δεν θα το περίµενα ποτέ. Και προµηθευτές. Θέλω να κάνω ιδιαίτερη µνεία στον Γιώργο Φραγκιαδάκη, από την εισαγωγική εταιρεία Costas Provisions στη Βοστόνη, που µε παίρνει κάθε µέρα και µε ρωτάει τι χρειάζοµαι να στείλει. Εγώ, επίσης, προσφέρω από τα προϊόντα που εισάγουµε από την Ελλάδα και διαθέτουµε στα Whole Foods µε την επωνυµία Loi. Εκτός από τις µερίδες του φαγητού, φτιάχνουµε ειδικές σακούλες για τους γιατρούς και το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό µε πράγµατα για τους ανθρώπους που τους περιµένουν στο σπίτι».

Η Ναυπάκτια σεφ Μαρία Λόη μοιράζει καθημερινά φαγητό στα νοσοκομεία και τους άπορους της Νέας Υόρκης
Η ίδια αποδίδει την ευαισθησία της στον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσε.

«Οι γονείς μου έμαθαν πως όσα κι αν έχεις, είτε είναι πολλά είτε είναι λίγα, πρέπει πάντα να  τα μοιράζεσαι, γιατί αυτό θα πει φιλότιμο και φιλοξενία», εξηγεί. Πριν ακόμα ξεσπάσει η υγειονομική κρίση της πανδημίας, στο εστιατόριο της υπήρχε πάντα πρόνοια για τους άστεγους, κάτι που επίσης έχει ενταθεί λόγω των συνθηκών.

«Ανέκαθεν» προσφέραμε γεύματα σε αστέγους που κινούνται στην περιοχή, αλλά όταν ξέσπασε η κρίση είδα τόσους περισσότερους ανθρώπους να έχουν ανάγκη, που αυξήσαμε τον αριθμό.. Είχαμε ξεκινήσει με περίπου 15 γεύματα την ημέρα και τώρα μόνο για τους άστεγους και για όσους δεν έχουν σε αυτή τη φάση τη δυνατότητα να αγοράσουν φαγητό, ξεπερνάμε τα 50 γεύματα την ημέρα. Έχουμε μία επιγραφή έξω από το εστιατόριο και έναν γάντζο στον οποίο κρεμάμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σακούλες με γεύματα, ώστε να μπορεί αν πάρει οποιοσδήποτε, χωρίς να χρειαστεί να σταθεί σε ουρά.

Καθένας  μπορεί να χρειαστεί βοήθεια κάποια στιγμή, δεν είναι κακό, κι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθάμε. Ο σκοπός της ζωής μου είναι να δίνω, είναι αυτό που αγαπάω, οπότε και το κάνω».

Η πορεία προς τη Νέα Υόρκη

Οι μεγάλες αλλαγές ήταν σταθερό μοτίβο στη ζωή της Μαρίας Λόη, που από τα χωράφια της παιδικής της ηλικίας βρέθηκε να διαπρέπει στον χώρο των επιχειρήσεων, προτού αποφασίσει να στραφεί στην μαγειρική.

«Γεννήθηκα στον θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, ένα πανέμορφο χωριό έξω από την Ναύπακτο, πάνω στη λίμνη Τριχωνίδα. Από μικρή δούλευα στα χωράφι- καπνά, καλαμπόκια, σιτάρια, ντομάτες, πατάτες, τα πάντα! Μετά ήρθα στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσω, αλλά ήμουν πολύ αναρχικό πλάσμα και δεν ήθελα με τίποτα να μείνω. Άφησα το πανεπιστήμιο στη μέση, γύρισα στην Ελλάδα και έκανα μια βιοτεχνία ρούχων που πήγε πάρα πολύ καλά. Στο μεταξύ, για καλή μου τύχη είχα γνωρίσει στην Αμερική σημαντικές προσωπικότητες, ανθρώπους που σου ανοίγουν πόρτες όπως λέμε, οι οποίοι με παρότρυναν να κάνω άλλα πράγματα».

Κάπως έτσι μπήκε στο κομμάτι του lobbying και ολοκλήρωσε με επιτυχία projects μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και κοινοπραξιών, όπως Nokia, η Texaco και η ITT Sheraton.

«Ώσπου μια μέρα διάβασα ένα ποίημα του Καβάφη, το «Όσο μπορείς». Έβγαλα τα χρυσαφικά μου- που ήμουν σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο- και πήγα στη Ναύπακτο όπου άρχισα να διαβάζω, να μαγειρεύω και να γράφω, Θυμήθηκα ιδέες και συνταγές που είχα συναντήσει στο πέρασμα των χρόνων, μελέτησα τι έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες και συνειδητοποίησα ότι δεν με ενδιέφερε να ασχοληθώ με οτιδήποτε δεν είχε σχέση με φαγητό».

Οι φίλοι που τη επισκέπτονταν την παρότρυναν αντί να τους μαγειρεύει σπίτι να ανοίξει εστιατόριο, οπότε δημιουργήθηκε το Κουζίνα Μαρία Λόη. Εκεί τα μέλη της Επιτροπής των ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 γεύτηκαν συνταγές, εμπνευσμένες οπότε ην Αρχαία Ελλάδα και της πρότειναν την έκδοση του βιβλίου Αρχαίον Δείπνον, που είναι αήμερα συλλεκτικής αξίας.

Η γνωριμία της με την Ρούλα Κορομηλά στάθηκε αφορμή για τα πρώτα τηλεοπτικά της βήματα, ενώ ακολούθησαν αλλεπάλληλές, επιτυχημένες σαιζόν σε πρωινές εκπομπές της Ελένης Μενεγάκη και του Γρηγόρη Αρναούτογλου. Μέχρι που το 2011 αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, ξαφνιάζοντας ακόμη και τους πολύ κοντινούς της ανθρώπους. Εκεί στο Upper West Side αρχικά, άνοιξε το Loi Restaurant, το οποίο διαδέχθηκε το πιο κεντρικό Loi Estiatorio.

Μια αχτίδα ελπίδας

Ο αριθµός των µερίδων που ετοιµάζονται καθηµερινά εξαρτάται από τα αιτήµατα που υπάρχουν, «µπορεί τη µια µέρα να κάνουµε 150 και την άλλη 300», λέει η Μαρία. Ποικίλλει επίσης το µενού, υπάρχει όµως µια σταθερά: να είναι φαγητό υγιεινό και θρεπτικό, που θα στηρίξει τους επαγγελµατίες οι οποίοι εργάζονται σε απαιτητικές συνθήκες ατέλειωτες ώρες, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισµό τους. «Το φαγητό µας είναι ούτως ή άλλως συνώνυµο του υγιεινού και το ξέρουν πλέον όλοι», τονίζει. «Δεν τηγανίζουµε, δεν χρησιµοποιούµε βούτυρα, επιλέγουµε βιολογικά προϊόντα. Και θα ήθελα να το πω αυτό στον κόσµο: από τα χωράφια ξεκίνησα και ξέρω τι έχω περάσει εγώ και οι δικοί µου άνθρωποι µε όλα αυτά τα παραθεία, τα λιπάσµατα, τα χάλια. Τότε, στα έδιναν αναγκαστικά για να τα βάλεις στα χωράφια σου. Σήµερα, έχουµε τη δυνατότητα επιλογής. Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη για να είµαστε πιο υγιείς. Λέω συνέχεια στους νέους ανθρώπους, αλλά και σε µεγάλες εταιρείες, ειδικά στην Ελλάδα, να επενδύουν στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Είναι ένας τοµέας µε πολλές προοπτικές». Πιάτα όπως η σπανακόπιτα και η φασολάδα κάνουν θραύση, ενώ στο πρόγραµµα υπάρχουν σπεσιαλιτέ όπως παστίτσιο µε λαχανικά ή ψαρόσουπα από φρέσκο ψάρι – που, όταν το επιτρέπουν οι αεροµεταφορές, φτάνει στη Νέα Υόρκη απευθείας από την Ελλάδα.

Η Μαρία συµµετέχει στις διανοµές και η άµεση επαφή µε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στην είσοδο κατά την παράδοση των πακέτων λέει πολλά. «Τώρα πια βλέπεις στα πρόσωπά τους την κούραση», διαπιστώνει. «Στην αρχή δεν ήταν έτσι. Τώρα όµως βλέπεις και ένα σφίξιµο, και τον πόνο στα µάτια τους. Βλέπεις πράγµατα που δεν µπορείς να περιγράψεις, αλλά τα νιώθεις. Και ένα µεγάλο “ευχαριστώ” βλέπουµε στο βλέµµα τους. Σαν µια αχτίδα ελπίδας ότι κάτι καλό γίνεται».

* Την πρωτοβουλία της Μαρίας Λόη στηρίζουν οι προµηθευτές Yiamas Dairy Farms, Nounos Creamery, Epiros USA, Sparta Gourmet, Illy Coffee, καθώς και το φαρµακείο Windsor Pharmacy.

thebest.gr

Διαβάστηκε 4458 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.