Τετάρτη, 1η Μαίου 2024  4:55 μμ
 
wm small
Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 20:33

Μελισσοκομικό Πρόγραμμα: Υλοποίηση δράσεων 3.1 και 3.2

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Διευκρινήσεις για την υλοποίηση των δράσεων 3.1 «εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και 3.2 «οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» κατά το μελισσοκομικό έτος 2020.

Η δήλωση κατεχομένων κυψελών ως κριτήριο επιλεξιμότητας για την ένταξη των δικαιούχων στις δράσεις 3.1 και 3.2.

Κατ' εφαρμογή Ενωσιακών διατάξεων, για τις ανάγκες υλοποίησης των δράσεων 3.1 και 3.2 του εθνικού μελισσοκομικού προγράμματος 2020 - 2022, ορίστηκαν ως κατεχόμενες κυψέλες, εκείνες που διαθέτει - δηλώνει ο δικαιούχος κατά το χρονικό διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου.

Οι κατεχόμενες κυψέλες δηλώνονται εκ μέρους των δικαιούχων με αίτηση - δήλωση, στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου εκάστου μελισσοκομικού έτους.

Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο δημοσίευσης των αντίστοιχων υπουργικών αποφάσεων (137/102856/14-4-2020 και 138/102859/14-4-2020) και κατά συνέπεια την έναρξη ισχύος τους, η οποία για τη δράση 3.1 ήταν η 24/4/2020 και για τη δράση 3.2 ήταν 28/4/2020, για το μελισσοκομικό έτος 2020 ισχύουν τα εξής:

  • Δεν μπορεί να εκληφθεί ως κριτήριο αποκλεισμού η μη έγκαιρη υποβολή της δήλωσης κατεχομένων κυψελών.
  • Στην περίπτωση πιθανής εκπρόθεσμης δήλωσης κατεχομένων κυψελών αυτή θα είναι αποδεκτή, με την προϋπόθεση ότι στις 31/12/2019 ο ενδιαφερόμενος είχε θεωρημένο και σε ισχύ μελισσοκομικό βιβλιάριο. Αν υπάρχει διαφορά μεταξύ του αριθμού κυψελών που αναφέρονται στο μελισσοκομικό βιβλιάριο και της δήλωσης κατεχομένων κυψελών, θα λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος αριθμός.
  • Δικαιούχοι που υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση κατεχομένων κυψελών,συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα τακτικού επιτόπιου ελέγχου που εξάγεται βάσει ανάλυσης κινδύνου, από τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Εάν έχει πραγματοποιηθεί εγκαίρως δήλωση κατεχομένων κυψελών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου δήλωση κατεχομένων κυψελών.

Υλοποίηση της δράσης 3.1

  • Για το μελισσοκομικό έτος 2020, η υποβολής της αίτησης - δήλωσης- συμμετοχής στη δράση 3.1 πραγματοποιήθηκε μέχρι τις 29/05/2020.
  • Η υποβολή της αίτησης - δήλωσης συμμετοχής μετά τις 29/05/2020,- συνεπάγεται μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα, των ποσών που θα δικαιούταν να λάβει ο αιτών, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα. Εάν η εν λόγω καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 25 ημερών, η αίτηση θεωρείται ως μη αποδεκτή και δεν χορηγείται ουδεμία ενίσχυση στον δικαιούχο. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα τακτικού επιτόπιου ελέγχου που εξάγεται βάσει ανάλυσης κινδύνου, από τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Κατ' εξαίρεση για το μελισσοκομικό έτος 2020, η λήξη της ισχύος του μελισσοκομικού βιβλιαρίου, δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού από τη δράση 3.1, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος μελισσοκόμος έχει αιτηθεί τη θεώρησή του, αλλά αυτή καθίσταται αδύνατη χωρίς δική του υπαιτιότητα, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη Χώρα εξαιτίας του COVID-19. Στην περίπτωση αυτή το μελισσοκομικό βιβλιάριο του δικαιούχου πρέπει να ήταν σε ισχύ και θεωρημένο στις 31/12/2019.
  • Για το μελισσοκομικό έτος 2020, οι δικαιούχοι της δράσης 3.1 καταθέτουν μέχρι τις 12/06/2020 στο οικείο Κέντρο Μελισσοκομίας τα πρωτότυπα παραστατικά αγοράς κυψελών (τιμολόγια ή αποδείξεις λιανικής πώλησης), εκδοθέντα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ΚΦΒ&Σ, με ημερομηνία έκδοσης από 01/08/2019 έως και 12/06/2020, συνοδευόμενα από τις αντίστοιχες εξοφλητικές αποδείξεις όπου απαιτείται.
  • Για παραστατικά τα οποία αναγράφουν μηχανογραφημένα ή με σφραγίδα- του εκδότη, ότι έχουν εξοφληθεί, δεν απαιτείται η προσκόμιση εξοφλητικής απόδειξης.

Υλοποίηση της δράσης 3.2

  • Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης 3.2, προκειμένου να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η υποχρέωση της Χώρας, που απορρέει από το Ενωσιακό Κανονιστικό πλαίσιο, για έγκαιρη και έγκυρη πραγματοποίηση των προβλεπόμενων επιτόπιων ελέγχων, ορίζονται δύο περίοδοι μετακινήσεων των κυψελών, κατά τη διάρκεια κάθε μελισσοκομικού έτους. Οι μετακινήσεις των κυψελών για να είναι ελέγξιμες και ως εκ τούτου επιλέξιμες, πρέπει να πραγματοποιούνται ύστερα από την αίτηση ? δήλωση συμμετοχής στη δράση. Η υλοποίηση της δράσης εκ μέρους των δικαιούχων, προϋποθέτει ότι μετακινούν κατά τη διάρκεια κάθε μελισσοκομικού έτους, αθροιστικά και στις δύο περιόδους μετακινήσεων, τουλάχιστον το 40% των κατεχομένων κυψελών που δηλώνουν.
  • Κατ' εξαίρεση, για το μελισσοκομικό έτος 2020, ενισχύονται μόνο οι μετακινήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την εαρινή - θερινή περίοδο μετακινήσεων και είναι επιλέξιμες ακόμα και στην περίπτωση που η άφιξη στον τόπο μετακίνησης έχει πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο της υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση. Στην περίπτωση αυτή, με την αίτηση του δικαιούχου δηλώνονται τα εξής στοιχεία: α) ο αριθμός των «κατεχομένων κυψελών», β) ο συνολικός αριθμός των κυψελών που μετακινήθηκαν, γ) η συνήθης περιοχή μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου (έδρα) και ο συνήθης χρόνος παραμονής των κυψελών στην έδρα,
  • δ) η τοποθεσία μετακίνησης των κυψελών (Περιφερειακή Ενότητα, θέση, κλπ) και η πιθανή χρονική περίοδος παραμονής τους εκεί.
  • Λόγω της ιδιαιτερότητας των μετακινήσεων των κυψελών, ο ακριβής χρόνος και τόπος πραγματοποίησης των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και καθοριστικά τις ανθοφορίες και τις μελιτοεκκρίσεις, γίνεται αποδεκτό ότι το πρόγραμμα μετακινήσεων που δηλώνεται με την αίτηση του ενδιαφερόμενου, είναι ενδεικτικό και ενδέχεται να τροποποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος ενημερώνει την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το νέο τόπο και χρόνο μετακίνησης - εγκατάστασης, προκειμένου να είναι εφικτός ο επιτόπιος έλεγχος διαπίστωσης της πραγματοποίησης της μετακίνησης. Η ενημέρωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για την αλλαγή του τόπου και χρόνου μετακίνησης μπορεί να γίνει εκ μέρους του δικαιούχου με κάθε πρόσφορο μέσο (με γραπτή αίτηση, τηλεφωνικά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω γραπτού μηνύματος κινητής τηλεφωνίας, κ.α).
  • Οι μετακινούμενες κυψέλες παραμένουν στον τόπο μετακίνησης τους, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων επιτόπιων ελέγχων.
  • Για το μελισσοκομικό έτος 2020, η υποβολής της αίτησης - δήλωσης συμμετοχής στη δράση 3.2 πραγματοποιήθηκε μέχρι τις 29/05/2020.
  • Η υποβολή της αίτησης -δήλωσης συμμετοχής μετά τις 29/05/2020, συνεπάγεται μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα, των ποσών που θα δικαιούταν να λάβει ο δικαιούχος, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα. Εάν η εν λόγω καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 25 ημερών, η αίτηση θεωρείται ως μη αποδεκτή και δεν χορηγείται ουδεμία ενίσχυση στον δικαιούχο. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα τακτικού επιτόπιου ελέγχου που εξάγεται βάσει ανάλυσης κινδύνου, από τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Κατ? εξαίρεση για το μελισσοκομικό έτος 2020, η λήξη της ισχύος του μελισσοκομικού βιβλιαρίου, δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού από τη δράση 3.2, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος μελισσοκόμος έχει αιτηθεί τη θεώρησή του, αλλά αυτή καθίσταται αδύνατη χωρίς δική του υπαιτιότητα, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη Χώρα εξαιτίας του COVID-19. Στην περίπτωση αυτή το μελισσοκομικό βιβλιάριο του δικαιούχου πρέπει να ήταν σε ισχύ και θεωρημένο στις 31/12/2019.

Οι δικαιούχοι της δράσης 3.2 υποβάλλουν με αίτησή τους σύμφωνα με το υπόδειγμα 5 της υπ' αριθ. 138/102859/14-4-2020 ΚΥΑ, στο οικείο Κέντρο Μελισσοκομίας έως την 20 Ιουνίου 2020, τα παραστατικά μετακίνησης των κυψελών και τα σχετικά δικαιολογητικά επιλεξιμότητας ως εξής:

Α. Παραστατικά μετακίνησης κυψελών, που υποβάλλονται από τους δικαιούχους.

  • δελτίο αποστολής, σύμφωνα με τον ΚΦΒ & Σ και αποκόμματα διοδίων (στην περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται με ΦΙΧ),
  • φορτωτικές, σύμφωνα με τον ΚΦΒ&Σ (στην περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται με ΦΔΧ),
  • εισιτήρια πλοίου, συνοδευόμενα από σχετικές αποδείξεις λιανικής πώλησης ή τιμολόγια αγοράς των εισιτηρίων (στην περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται με πλοίο.
  • Τα αποδεικτικά αποκόμματα διοδίων δεν είναι απαραίτητα ως παραστατικά πραγματοποίησης της δράσης, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος χρησιμοποιεί οδικό δίκτυο στο οποίο δεν λειτουργούν διόδια. Σε αυτή την περίπτωση, η μη προσκόμιση αποκομμάτων διοδίων δεν θα επισύρει ποινές αποκλεισμού ή μείωσης της ενίσχυσης.

Β. Δικαιολογητικά επιλεξιμότητας που υποβάλλονται από τους δικαιούχους

Τα δικαιολογητικά επιλεξιμότητας που υποβάλλονται από τους δικαιούχους προσκομίζονται σε έντυπη μορφή ή διαβιβάζονται σε μορφή σαρωμένου ψηφιακού φωτοαντιγράφου (σκαναρισμένο αντίγραφο) ή ψηφιακού αρχείου και είναι τα ακόλουθα κατά περίπτωση:

Β.1 Δικαιολογητικά επιλεξιμότητας για φυσικά πρόσωπα

  • βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως επαγγελματίας αγρότης, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1α του ν.3874/2010, από τα στοιχεία της οποίας προκύπτει ότι ο δικαιούχος ήταν επαγγελματίας αγρότης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης της δράσης (αφορά επαγγελματίες αγρότες),
  • φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ΟΓΑ, από όπου προκύπτουν τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και της σελίδας θεώρησης, από όπου προκύπτει ότι το βιβλιάριο αυτό είναι σε ισχύ κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης της δράσης (αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ),
  • αντίγραφο της πιο πρόσφατης πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) του δικαιούχου,
  • αντίγραφα εγγράφων που αποδεικνύουν κατά περίπτωση ότι υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης -Δήλωση ΟΣΔΕ και/ή εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών ή/και εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα, για πρώτη φορά εντός των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών, από το έτος υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση (αφορά νεοεισερχόμενους αγρότες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης ελάχιστης ακαθάριστης αξίας της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5.000 ευρώ),
  • φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ, εφόσον αυτό χρησιμοποιείται για την μεταφορά των μετακινούμενων κυψελών.
  • Β.2 Δικαιολογητικά επιλεξιμότητας για νομικά πρόσωπα
  • καταστατικό του νομικού προσώπου,
  • βεβαιώσεις εγγραφής των μελών του νομικού προσώπου στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1α του ν.3874/2010, από τα στοιχεία των οποίων προκύπτει ότι ήταν επαγγελματίες αγρότες κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης της δράσης,
  • αντίγραφο της πιο πρόσφατης πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) του δικαιούχου νομικού προσώπου,
  • φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ, εφόσον αυτό χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά των μετακινούμενων κυψελών.
Διαβάστηκε 1449 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία