Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  5:37 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 18:26

Το πορθμείο του Καταφυλλίου στον Αχελώο Ποταμό (φωτο-video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Συνηθίσαμε να το λέμε καρούλι ενώ στην ουσία είναι πορθμείο και υπάγεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο λόγος λοιπόν για το πορθμείο του Καταφυλλίου που βρίσκεται στα όρια των νομών Καρδίτσας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας επί του ποταμού Αχελώου, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γέφυρας του Αυλακίου.

Κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1960 για να εξυπηρετεί βασικά τους κατοίκους των εκατέρωθεν του ποταμού περιοχών στις μετακινήσεις τους. Μεγαλύτερη ανάγκη το είχαν οι κάτοικοι των περιοχών Καταφυλλίου και Αργυρίου Καρδίτσας για γρήγορη πρόσβαση προς την Άρτα.

Πρόκειται για ένα τεντωμένο συρματόσχοινο που είναι στερεωμένο σε τσιμεντένιες βάσεις στις όχθες εκατέρωθεν του ποταμού. Στο συρματόσχοινο αυτό κινείται ένα σιδερένιο καλάθι μου μεταφέρει τους ενδιαφερόμενους. Η κίνηση γίνεται χειροκίνητα με ένα μοχλό.

Το πορθμείο αυτό λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα. Τώρα υπάρχει βέβαια αλλά η χρήση του είναι δύσκολη για τεχνικούς λόγους. Εξ άλλου οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο της περιοχής που έχει βελτιωθεί.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι υπάρχει άλλο ένα καρούλι στην περιοχή των Βραγγιανών Καρδίτσας που λειτουργεί περιστασιακά ακόμα. Παλαιότερα, πριν την δημιουργία της λίμνης των Κρεμαστών υπήρχε άλλο ένα πορθμείο στη θέση του φράγματος.

Υπενθυμίζω ότι στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν σήμερα 11 γέφυρες επί του Αχελώου. Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος φορέας, όπως προτείνει ο φίλος μου Περικλής Χαντζής, με φωτογραφίες (συμπεριλαμβανομένου, σαν δωδέκατη εικόνα, του πορθμείου του Καταφυλλίου αφού βρίσκεται στα όρια του νομού) να εκδώσει ένα ημερολόγιο που σαν εξώφυλλο θα έχει την αναπαράσταση της πάλης του Αχελώου με τον Ηρακλή.

Ευχαρίστως για τον σκοπό αυτό να διαθέσω το απαιτούμενο φωτογραφικό υλικό.

Δείτε το βίντεο που έχει ληφθεί στις 24-7-2007:

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 2188 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.