Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:11 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 19:59

Κορωνοϊός: Τα 6 επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Φυσικά, όπως είναι λογικό, οι επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής και όσοι εργάζονται στις πρώτες βοήθειες είναι πιθανό να βρεθούν στην πρώτη γραμμή σε οποιαδήποτε μεγάλη εστία ασθένειας. Εκτός όμως από αυτές τις ομάδες, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες και μεταφορές, διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να προσβληθούν ή να διαδώσουν τον κορωνοϊό.

Ποια είναι αυτά τα επαγγέλματα:

1. Επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής
Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, όπως οι νοσηλευτές, οι οικογενειακοί και γενικοί ιατροί και γιατροί αρκετών ειδικοτήτων, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με συχνή έκθεση σε ασθένειες και λοιμώξεις. Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και άλλα ιατρικά περιβάλλονται επίσης, βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι στην Κίνα, πάνω από 3.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.

2. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ
Οι πυροσβέστες, οι ιατροί έκτακτης ανάγκης, οι οδηγοί ασθενοφόρων και οι αστυνομικοί βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή μιας επιδημίας. Όπως και οι επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής, οι πρώτοι που ανταποκρίνονται σε μια κλήση έκτακτης ανάγκης, τείνουν να έχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε ασθένειες και λοιμώξεις. Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι οδηγοί ασθενοφόρων καθώς και το παραϊατρικό προσωπικό έχουν άμεση επαφή με το κοινό και αλληλεπιδρούν άμεσα με πολλούς ανθρώπους κάθε μέρα.

3. Υπάλληλοι σε κλάδους υπηρεσιών
Τα άτομα που φτιάχνουν και σερβίρουν φαγητό, οι ντελιβεράδες και όσοι έχουν καταστήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες κούριερ, επίσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με έκθεση σε ασθένειες και λοιμώξεις.

Άλλα επαγγέλματα περιλαμβάνουν τους κομμωτές, τους υπαλλήλους σε φαστ φουντ, τους φυσιοθεραπευτές, τους προπονητές καθώς και τις μανικιουρίστες που εργάζονται σε στενή φυσική εγγύτητα με τους πελάτες και τους συναδέρφους τους. Οι έμποροι λιανικής πώλησης, οι σερβιτόροι και οι ταμίες εργάζονται άμεσα με το κοινό, θέτοντάς τους σε πιθανή έκθεση με εκείνους που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

4. Θέσεις εργασίας χωρίς μεγάλη ευελιξία
Αρκετές μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες λαμβάνουν ήδη προφυλάξεις κατά του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης και της ενθάρρυνσης των υπαλλήλων τους για εργασία από το σπίτι, προκειμένου να μετριάσουν οποιαδήποτε εξάπλωση της ασθένειας. Αλλά δεν έχουν όλες οι θέσεις εργασίας αυτό το βαθμό ευελιξίας.

Η Μαρίσα Μπέικερ, βοηθός καθηγητή στο τμήμα περιβαλλοντικών και επαγγελματικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Business Insider ότι οι εργαζόμενοι που μπορεί να μην έχουν επιλογές για εργασία από το σπίτι ή που πληρώνονται με την ώρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δύσκολες αποφάσεις: «Να μείνω σπίτι αν αρρωστήσω ή να πάω για δουλειά προκειμένου να πληρωθώ; Τι να κάνω εάν κλείσει το σχολείο του παιδιού μου και δεν γίνεται να μείνω στο σπίτι;» είπε. Η Μπέικερ σημείωσε πολλές θέσεις εργασίας δεν καλύπτουν οικονομικά την αναρρωτική άδεια, αναγκάζοντας τους εργαζομένου να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

5. Το προσωπικό αεροπορικών εταιρειών
Τα αεροπλάνα είναι κλειστοί χώροι με πολλούς συγκεντρωμένους ανθρώπους και ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύουν έναν χώρο εργασίας που θα μπορούσε να συμβάλει στην εξάπλωση αυτού του είδους των ασθενειών, όπως ο κορωνοϊός. Οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί εργάζονται σε πολύ στενή φυσική εγγύτητα με άλλους ανθρώπους και βρίσκονται αρκετά ψηλά στον κατάλογο με τις θέσεις εργασίας με κίνδυνο έκθεσης σε ασθένειες και λοιμώξεις.

6. Ηθοποιοί, χορευτές και άλλοι καλλιτέχνες
Οι χορογράφοι, οι χορευτές, οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές τείνουν να εργάζονται σε κοντινή απόσταση από τους συναδέρφους τους. Αυτό δημιουργεί συνθήκες όπου μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια όπως ο κορωνοϊός, μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί μέσω ενός χώρου εργασίας. Επιπλέον, οι επαγγελματίες αυτού του κλάδου έρχονται σε επαφή με το ευρύτερο κοινό, αυξάνοντας και πάλι τον κίνδυνο έκθεσης.

pronews.gr

Διαβάστηκε 2407 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.