Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:24 μμ
 
wm small
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 19:32

Πόσα δεν γνωρίζουμε τελικά για την στείρωση τω κατοικίδιων;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η στείρωση είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει αρκετούς ιδιοκτήτες/κηδεμόνες κατοικίδιων.

Μπορεί να είναι μία δύσκολη απόφαση, όμως είναι καθοριστική για τη μακροπρόθεσμη ευζωΐα των τετράποδων φίλων μας.

Είναι μια επέμβαση ρουτίνας, πλέον, στην κτηνιατρική πράξη. Πραγματοποιείται για λόγους υγείας, βελτίωσης συμπεριφοράς και μείωσης της αναπαραγωγής των ζώων.

Στείρωση στις γάτες

Στα αρσενικά γατιά, η στείρωση μπορεί να γίνει μετά την ηλικία των έξι – επτά μηνών και έχει ως αποτέλεσμα να σταματά την επιθυμία τους να αναζητούν θηλυκές γάτες. Παράλληλα, μπλέκουν λιγότερο συχνά σε καυγάδες μεταξύ τους, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες να μεταδώσουν ιογενείς ασθένειες, το ένα στο άλλο, και να τραυματιστούν.

Επίσης, η στείρωση τερματίζει ή μειώνει τη συνήθεια που έχουν να «ψεκάζουν» τον χώρο τους, αφήνοντας την έντονη μυρωδιά τους στην προσπάθειά τους να οριοθετήσουν την περιοχή τους.

Στα θηλυκά γατιά, η στείρωση είναι επιτακτική από μικρή ηλικία (έξι – επτά μηνών κι έπειτα), ειδικά αν ζουν σε κήπο και δεν θέλουμε να γεννούν συνεχώς.

Σταματά τους επαναλαμβανόμενους οίστρους που έχουν όταν είναι η εποχή της αναπαραγωγής τους. Αποτρέπει τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τα παθολογικά προβλήματα του γεννητικού συστήματος.

Στείρωση στους σκύλους

Στα αρσενικά σκυλιά, η στείρωση γίνεται, συνήθως, για λόγους συμπεριφοράς. Την κάνουμε μετά την ενηλικίωση και την πλήρη ανάπτυξη του ζώου.

Ηρεμεί τα πιο άγρια και ατίθασα ζώα, και μειώνει την επιθετικότητα προς τους άλλους αρσενικούς σκύλους. Προλαμβάνει, επίσης, νοσήματα των όρχεων, αφού αφαιρούνται, αλλά και του προστάτη, ο οποίος συρρικνώνεται, συνήθως, λίγους μήνες μετά την επέμβαση.

Στα θηλυκά σκυλιά, η στείρωση σταματά την περίοδο και όλα τα συμπτώματά της, που λαμβάνουν χώρα δύο φορές τον χρόνο.

Καλό είναι, να γίνεται μετά το πέρας του δεύτερου οίστρου, ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να κάνει ακράτεια ούρων η στειρωμένη σκύλα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Επίσης, η στείρωση θα πρέπει να προγραμματίζεται τουλάχιστον δυο μήνες μετά το τέλος της τελευταίας περιόδου. Η επέμβαση αυτή αποτρέπει ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Το γεννητικό σύστημα αφαιρείται, οπότε αποφεύγονται παθολογικές καταστάσεις, όπως η πυομήτρα και ο καρκίνος των ωοθηκών και της μήτρας.

Τέλος, μειώνονται πάρα πολύ οι πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος στους μαστούς, που συμβαίνει πολύ συχνά στα αστείρωτα θηλυκά σκυλιά.

Η στείρωση των ζώων έχει πολλά θετικά στοιχεία. Οι ιδιοκτήτες, ιδίως των θηλυκών ζώων, θα πρέπει να τη σκέφτονται πολύ σοβαρά, για όλους τους προληπτικούς λόγους που αναφέρθηκαν, αλλά και για τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.

Το μόνο αρνητικό στα στειρωμένα ζώα, είναι η αλλαγή του μεταβολισμού τους. Τα στειρωμένα σκυλιά και γατιά έχουν την τάση να παχαίνουν. Αυτό, όμως, μπορούμε να το ελέγξουμε, εφόσον τους χορηγούμε ποιοτική τροφή σε σωστή ποσότητα».

pronews.gr

Διαβάστηκε 2230 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.