Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:31 μμ
 
wm small
Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2019 23:35

Βόνιτσα: Η ελληνική πόλη που βγήκε από άλλη εποχή (www.lovelovegreece.com)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα Ενετικό κάστρο που αγναντεύει τον Αμβρακικό κόλπο, μια όμορφη καταπράσινη πόλη με χαμηλά σπίτια και στενά λιθόστρωτα σοκάκια στους πρόποδες του, μια κοσμοπολίτικη προκυμαία και ένα γραφικό λιμανάκι με ένα νησάκι σαν ζωγραφιά ακριβώς απέναντι συνθέτουν το σκηνικό της Βόνιτσας!

Οι ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι, οι υπέροχες και πεντακάθαρες παραλίες και η διάχυτη νησιώτικη ατμόσφαιρα θα μαγέψουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς!

Η Βόνιτσα είναι μια μικρή  παραλιακή κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας με έντονο νησιώτικο χρώμα και με πληθυσμό 4,500 κατοίκους.

Παρότι δεν είναι από τους πιο περιζήτητους προορισμούς της Ελλάδας σε γοητεύει αμέσως με τη γραφικότητα της. Φέροντας τον απόηχο μιας άλλης εποχής που κινείται και σήμερα σε άλλους ρυθμούς η Βόνιτσα αποδεικνύει γιατί η Βόρεια Αιτωλοακαρνανία αποτελεί έναν ιδιαίτερο και αυτόνομο προορισμό.

Χτισμένη κοντά στην αρχαία πόλη «Ανακτόριο», που ίδρυσαν οι Κορίνθιοι το 630 π.Χ , διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας. Οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη της πόλης της Βόνιτσας υπάρχουν από το τέλος του 10ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η πόλη πέρασε για ένα μεγάλο διάστημα στα χέρια των Βενετών .Το 1797 πέρασε για λίγο στα χέρια των Γάλλων, οι όποιοι όμως  την έχασαν από τον Αλή Πασά που όπως λέγεται την ερωτεύτηκε μάλιστα. Επισήμως αποδόθηκε στο Ελληνικό κράτος το 1832 μ.Χ.

Κυριότερο αξιοθέατο της, είναι το επιβλητικό Κάστρο της, που δεσπόζει σε ένα λόφο και περιφρουρεί τη πόλη αποτελώντας σήμα κατατεθέν της μακραίωνης ιστορικής διαδρομής της! Χτισμένο τον 11ο αιώνα από τους Ενετούς  παρουσιάζει την τυπική τριμερή διάταξη και δομή των μεταβυζαντινών χρόνων.

Καλοδιατηρημένο και εντυπωσιακό προσφέρει σίγουρα τη καλύτερη θέα σε όλη τη περιοχή! Μέσα στο κάστρο βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Σοφιάςκτίσμα του 12ου αιώνα με την θαυμάσια αγιογραφία του Χριστού.

Η εκκλησία της Παναγίας επίσης, στη θέση «Χώρα» κοντά στο λιμάνι και ο μητροπολιτικός ναός του Αγ.Σπυρίδωνα στο κέντρο της Βόνιτσας, χτισμένος κατά τον 18ο αιώνα με το ηπειρώτικης τεχνικής ξυλόγλυπτο τέμπλο, αποτελούν επίσης σημαντικά αξιοθέατα

Η Κουκουμίτσα το μικρό αυτό πανέμορφο νησάκι στον όρμο της Βόνιτσας αποτελεί το στολίδι της πόλης. Η εντυπωσιακή πέτρινη γέφυρα που το ενώνει με τη στεριά και το εκκλησάκι του Αγ.Νεκταρίου, είναι από τα πιο σημαντικά μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κανείς, καθώς είναι ιδανικό για ξεχωριστούς περιπάτους την ώρα του ηλιοβασιλέματος και όχι μόνο, για ποδηλασία, για τζόκινγκ και για ψάρεμα.

Απέναντι από την καταπράσινη Κουκουμίτσα και κάτω από το κάστρο, απλώνεται το πολυσύχναστο και κοσμοπολίτικο λιμανάκι με τα πολλά cafe και τις γραφικές ταβερνούλες με το φρέσκο ψάρι, τη νόστιμη γάμπαρα και το μοναδικής γεύσης χέλι κατευθείαν από τον Αμβρακικό.

Από το απόγευμα και μετά ο δρόμος μπροστά στο λιμανάκι κλείνει, απαγορεύοντας τη διέλευση των οχημάτων, και παραδίνεται στα πόδια των πεζών που απολαμβάνουν τις βόλτες τους από τη μαρίνα μέχρι τον εντυπωσιακό φάρο και συνεχίζοντας στα χαριτωμένα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της Βόνιτσας!

Οι παραλίες της Βόνιτσας. μπορεί να μην είναι πολυφημισμένες, ωστόσο έχουν να επιδείξουν καθαρά και ρηχά νερά. Κολυμπήστε στην παραλία Σωτήρα με τα μονίμως ήσυχα νερά, στη καταπράσινη παραλία Βαρκό, στη πολυσύχναστη και οργανωμένη παραλία της Παναγιάς αλλά και στις παραλίες Ρούγα, Παλαιόμυλο και Λουτράκι.

photo by Ματούλα Κυρίκου Καραούλη                       

Τέλος, αν έχετε χρόνο και διάθεση κάντε μια βόλτα στη γύρω περιοχή, καθώς υπάρχουν πολλές ομορφιές που αξίζουν τη προσοχή σας! Επισκεφτείτε το χωριό «Παλιάμπελα» χτισμένο πάνω σε ύψωμα με μια φανταστική θέα στον Αμβρακικό,τη λίμνη Βουλκαριά λίγα χιλιόμετρα δυτικά από τη Βόνιτσα, το χωριό Μοναστηράκι το οποίο φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας κρέατα του, το φρούριο του Ακτίου, το μοναστήρι του Αγ.Δημητρίου χτισμένο κατά τον 16ο αιώνα, το χωριό Βαρκό ένα ήσυχο και θαυμάσιο μικρό ψαροχώρι, τους Μυκηναϊκούς τάφους στο Λουτράκι, το χωριό Ρούγα με τη γραφική ακρογιαλιά και το ιχθυοτροφείο, την παραθαλάσσια και γραφική  Παλαίρος και το χωριό Θύριο όπου κατέχει τη θέση του αρχαίου Θυρρείου σημαντικής πόλης της Ακαρνανίας.

lovelovegreece.com

Διαβάστηκε 7416 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία