Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:28 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 19:40

Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα στην Αιτωλοακαρνανία.

Γράφει ο καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος

Το τμήμα Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τμήματα άλλων Πανεπιστημίων και με εισηγητές ειδικούς Επιστήμονες -Καθηγητές, διοργανώνει το Δ’ Επιστημονικό Συμπόσιο Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης στο κτήριο της Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Το Συμπόσιο τελεί υπό την Αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής. Οι εργασίες του Συμποσίου θα αρχίσουν την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και θα τελειώσουν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.
Στην πανηγυρική εναρκτήρια Α’ Συνεδρία, με γενικό τίτλο, Αρχιτεκτονική, μεταξύ των εκλεκτών – εισηγητών, μετέχει και ο συμπολίτης μας κ. Ιωάννης Καρυδάς, Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και Πολεοδόμος με θέμα: «Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα στην Αιτωλοακαρνανία. Η τρίκλιτη Βασιλική Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας». Ο κ. Καρυδάς είναι σε όλους μας γνωστός ως ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων «Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός», μέλος του ΣΥΠΟΘΑ Δυτικής Ελλάδος και γενικότερα από διάφορες παρεμβάσεις του στα δρώμενα του Νομού μας.
Σχετικά με το θέμα της εισήγησής του, είναι γνωστό ότι ο τόπος μας κατέχει αξιόλογη θέση και έχει λαμπρή ιστορική εκκλησιαστική παρουσίαση από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα. Η Αιτωλοακαρνανία είναι «σπαρμένη» από εκατοντάδες εκκλησίες, μοναστήρια, εξωκκλήσια, παρεκκλήσια και σπήλαια.
Όλα στάθηκαν ως καταφύγιο των διωγμένων Χριστιανών, φύλαξαν τους θησαυρούς της φυλής μας, την πίστη μας. Έγιναν Κρυφά Σχολειά,
φωτοδότες του Γένους, λάμπρυναν την ιστορία μας.
Η περίοδος της Τουρκοκρατίας θεωρείται καθοριστική για τον Χριστιανισμό. Μεγάλες προσωπικότητες πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο γιγάντωμα της Πίστης στο Χριστό και το Ευαγγέλιο. Ο τόπος μας εξακολουθεί και σήμερα να προσφέρει στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Κράτους, Χριστιανική Πίστη, Παιδεία, Ελευθερία, Πολιτισμό. Υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος εκκλησιών, εικόνων, ξυλόγλυπτων τέμπλων, Δεσποτικών θρόνων και άλλων εκκλησιαστικών κειμηλίων τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί όσο θα έπρεπε, ούτε έχουν αξιολογηθεί ως πολιτιστικοί θησαυροί μέσα από τις Εκκλησιαστικές και Δημοτικές Αρχές του τόπου μας και ειδικότερα μέσα από τις Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις του Πολιτισμού.
Να επισημανθεί ότι όλοι αυτοί οι ανεκτίμητοι θησαυροί που βρίσκονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και στον τόπου μας θα μπορούσαν να είναι πόλοι έλξης χιλιάδων τουριστών, (θρησκευτικός τουρισμός), και σε τελική ανάλυση να δημιουργηθούν και πολλές θέσεις εργασίας.
Στόχος και σκοπός της εισήγησης του κ. Καρυδά είναι να παρουσιάσει τις τρίκλιτες Βασιλικές του Νομού μας, Άγιο Σπυρίδωνα Βόνιτσας, Άγιο Νικόλαο Αστακού, Κοιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου, Αγία Τριάδα Αγρινίου, Άγιο Σπυρίδωνα, Άγιο Παντελεήμονα και Αγία Παρασκευή Μεσολογγίου και ειδικότερα τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας. Επίσης, ο Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων «Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός» προγραμματίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα να παρουσιάσει μια σειρά εκδηλώσεων με αντίστοιχα θέματα στις παραπάνω πόλεις με απώτερο στόχο την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού σε όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας θεμελιώθηκε το 1868, είναι τύπου τρίκλιτης βασιλικής. Το επιβλητικό τέμπλο, ο ξυλόγλυπτος Δεσποτικός θρόνος και άλλα σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια χαρακτηρίζουν τον πλούτο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Η αγιογράφηση ολοκληρώθηκε από τον μεγάλο Κερκυραίο αγιογράφο της εποχής, Χαράλαμπο Πάχη και αποτελεί μοναδικό ολοκληρωμένο έργο, μνημείο αριστοτεχνίας του ιδίου, που πρέπει κάποτε να εκτιμηθεί.
Αποτελεί καθήκον όλων μας, να επισκεφθούμε και να καταστήσουμε ζωντανά κύτταρα και αρμονικής συμπόρευσης, τους ιερούς αυτούς χώρους με το παρόν και το μέλλον μας, αξιοποιώντας παράλληλα τους Αγιασμένους αυτούς τόπους μέσα από τον θρησκευτικό τουρισμό.

eklisiaaitoloakarnania1Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας, νότια όψη.

2

Το προσκυνητάρι του Αγίου Αθανασίου, Αμφιλοχίας.

3

Το ξυλόγλυπτο Τέμπλο του Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας.

4

Φορητή εικόνα, «Ίδε ο Άνθρωπος» Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας.

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3771 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 01:37
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία