Παρασκευή, 17η Μαίου 2024  1:44 πμ
 
wm small
Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019 19:53

Απ. Κατσιφάρας: «Για μένα η φιλία έχει ζωτικό χαρακτήρα» – Μία διαφορετική συνέντευξη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το AgrinioTimes.gr και ο Σωκράτης Τσόμπος ξεκινά μία σειρά «διαφορετικών» συνεντεύξεων με τους πρωταγωνιστές των αυτοδιοικητικών εκλογών (Α’ και Β’ Βαθμού) της 26ης Μαΐου με στόχο να αναδειχθεί η ανθρώπινη πλευρά τους, μακριά από την εύλογη πολιτική αντιπαράθεση των ημερών.

Πρώτος καλεσμένος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ο οποίος μας αποκαλύπτει τη σχέση του με την οικογένεια του, μιλά για τις αξίες του, για τους φίλους του που για εκείνον έχουν ζωτικό χαρακτήρα.

Ξεχωριστή στιγμή της συνέντευξης είναι εκείνη στην οποία αναφέρεται στην παρουσία του στην ορκωμοσία της αγαπημένης του κόρης, της Μελίνας και στο μεταπτυχιακό της.

-Τι είναι για εσάς η πολιτική;

Η πολιτική για μένα είναι όραμα, είναι ευθύνη και προσφορά. Είναι οι ιδέες και η εφαρμογή τους στην πράξη, ο καθημερινός αγώνας ώστε να είναι κάποιος χρήσιμος, αποδοτικός και δημιουργικός. Είναι, ακόμα, η σύνθεση, η συνεννόηση και η συνεργασία. Η συμπόρευση πίσω από κοινούς στόχους, που κάνουν τη ζωή και την κοινωνία μας καλύτερη. Είναι η ίδια η πρόοδος και η κοινωνική ευημερία, η υπηρέτηση της δημοκρατίας και του συλλογικού καλού. Χωρίς περιστροφές και αστερίσκους.

-Η καθημερινή και πολύωρη ενασχόληση σας έχει στερήσει πράγματα και ποια είναι αυτά;

Θα σας απαντήσω μ’ ένα παράδειγμα. Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου τα τελευταία χρόνια να έχει περάσει έστω μια σύντομη περίοδο ξεκούρασης το καλοκαίρι. Βλέπετε, είναι η εποχή που πρέπει άπαντες να είμαστε σ’ ετοιμότητα. Η πολιτική προστασία, η πρόληψη έναντι των πυρκαγιών αλλά και ο καλός συντονισμός όταν προκύπτει πρόβλημα, είναι σοβαρές υποθέσεις ώστε να πεις ότι τις προσπερνάω και φεύγω για διακοπές. Διαρκώς στο γραφείο. Μονίμως ανοικτό το κινητό. Άρα, ναι. Έχω στερηθεί κάποια πράγματα. Απ’ τις καλοκαιρινές διακοπές ως απλές, καθημερινές εξόδους. Όμως, όλα αυτά, στην δική μου ζυγαριά, ισοφαρίζονται απ’ την ικανοποίηση της προσφοράς, από την αναγνώριση των συμπολιτών μας, απ’ την χαρά που αισθάνεται κανείς όταν ένα έργο φτάνει στην φάση της ολοκλήρωσης και παραδίνεται στους πολίτες. Όταν αισθάνομαι ότι, ναι, έκανα το καθήκον μου.

-Νιώσατε να χάνετε ή ότι έχετε χάσει κάτι από τον εαυτό σας. Κάνατε εκπτώσεις στις αρχές σας;

Με το χέρι στην καρδιά, ποτέ! Ξέρετε, για μένα οι αρχές και οι αξίες δεν είναι ένας κώδικας συμπεριφοράς που ακολουθείται κατά περίπτωση ή κατά το δοκούν. Είναι μια συγκροτημένη, συνεπής και ανυποχώρητη στάση ζωής. Είναι ό,τι προσδιορίζει την προσωπική μου φιλοσοφία και αντίληψη. Τον τρόπο που σκέπτομαι, που φέρομαι. Εκπτώσεις δεν έκανα ποτέ. Και ούτε πρόκειται να κάνω. Προτιμώ να πατάω στα πόδια μου και να βλέπω τους ανθρώπους στα μάτια, καθαρά και τίμια, παρά να υποδύομαι κάποιον που δεν είμαι.

-Υπήρξαν λάθη; Δημιουργικά ή καταστροφικά;

Λάθη γίνονται. Όταν κάποιος δουλεύει, όταν δεν μένει αδρανής και δεν παρασύρεται από στενά υπολογιστικές τακτικές, ασφαλώς θα κάνει και λάθη. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι δεν έγιναν λάθη που αδίκησαν ανθρώπους. Δεν έγιναν λάθη με την έννοια των κακών και αβίαστων επιλογών που έφεραν καταστρεπτικά αποτελέσματα. Υπ’ αυτή την έννοια έχω καθαρή τη συνείδηση μου. Να είστε βέβαιος ότι δεν είμαι από εκείνους που δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους ή κρύβονται πίσω από δικαιολογίες. Έμαθα πάντα στη ζωή μου ν’ αναλαμβάνω την ευθύνη και να βγαίνω μπροστά όταν κάτι δεν πάει καλά. Να μην κρύβομαι.

-Τι σας απογοητεύει και τι σας ενθαρρύνει;

Θα σας απαντήσω ειλικρινά. Με απογοητεύει η γραφειοκρατία. Οι μακρόσυρτες διαδικασίες, συχνά εκτός λογικής, που προξενούν καθυστερήσεις και εμπόδια. Γι’ αυτό και στην Περιφέρεια αναλάβαμε αναρίθμητες πρωτοβουλίες ώστε, όπου μπορούσαμε, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία. Τώρα, είναι πολλά εκείνα που μ’ ενθαρρύνουν. Από μια καλή κουβέντα στο δρόμο έως εκείνο το ωραίο συναίσθημα της ολοκλήρωσης ενός έργου που έρχεται να κάνει καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μου.

-Ουσιαστικό χρόνο για την οικογένεια διαθέτετε; 

Ουσιαστικό χρόνο ναι, αρκετό χρόνο όχι. Βλέπετε, είναι τέτοιο το βάρος των υποχρεώσεων που μοιραία ο χρόνος με την οικογένεια περιορίζεται. Ασφαλώς, δεν είμαι απών. Δεν είμαι, όμως, και παρών όσο θα ήθελα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, θα παραμερίσω οτιδήποτε άλλο και να είμαι παρών στην ορκωμοσία της κόρης μου, στο μεταπτυχιακό της. Ως περήφανος πατέρας.

-Πιστεύετε στην φιλία;

Αλίμονο σε όποιον δεν πιστεύει. Η φιλία είναι κατανόηση, είναι αφοσίωση, είναι έγνοια προς την φίλη και τον φίλο, ανυπόκριτα, χωρίς συμφέρον και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Είναι καταφύγιο και κομμάτι της ίδιας της ύπαρξης μας. Τιμώ τους φίλους μου, τους αγαπάω, είμαι δίπλα τους, στην καλή και στη κακή στιγμή τους. Για μένα η φιλία έχει ζωτικό χαρακτήρα.

-Έχετε πραγματικούς φίλους;

Πολλούς και καλούς.Έχω φίλους που απέκτησα σχετικά πρόσφατα αλλά και φίλους απ’ τα παιδικά και μαθητικά χρόνια μου. Συναγωνιστές και συνοδοιπόρους μια ζωή… Φίλους που μοιραζόμαστε σκέψεις και ιδέες, που πολλές φορές διαφωνούμε και συγκρουόμαστε, αλλά που η φιλία όχι μόνο δεν διαταράσσεται αλλά δυναμώνει. Να ένα άλλο χαρακτηριστικό της φιλίας. Η ειλικρίνεια. Η σαφήνεια. Σχέση που δεν στηρίζεται στην ειλικρίνεια και στην εμπιστοσύνη είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει.

-Εμπιστεύεστε τους ανθρώπους;

Νομίζω ότι αυτό το έχω αποδείξει στην πράξη. Και δεν μετανιώνω. Ούτε πρόκειται ποτέ να πάψω να βλέπω τους ανθρώπους γύρω μου με καλή προαίρεση. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική ή οποιαδήποτε άλλη λειτουργία. Έχει να κάνει με τον χαρακτήρα μου, με τον τρόπο που λειτουργώ στην καθημερινότητα μου. Πολλοί λένε ότι η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους -πολλές φορές- δεν είναι καλός σύμβουλος. Ίσως να έχουν δίκιο. Δεν έμαθα ποτέ μου να ζω και να λειτουργώ με προκαταλήψεις.

Σωκράτης Τσόμπος – agriniotimes.gr

Διαβάστηκε 729 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/