Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:36 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 17:56

Αγρίνιο: Σκιές και φως στον «Παπαστράτο» (www.kathimerini.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο φωτογράφος Χρίστος Σιμάτος περιηγήθηκε στις Καπναποθήκες Παπαστράτου και έδωσε τη δική του ερμηνεία των υποβλητικών χώρων.

Στο εσωτερικό των Καπναποθηκών Παπαστράτου στο Αγρίνιο, η ατμόσφαιρα που γεννά το φως είναι υποβλητική. Εκεί, σε αυτό το ιστορικό μεσοπολεμικό κτίριο του Αγρινίου, στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Παπαστράτος, ο φακός του Χρίστου Σιμάτου περιηγήθηκε σε ένα καθεστώς σιωπής και εντός του, σε μια τομή σκιάς και ημίφωτος, γεννήθηκε μια νέα φωτογραφική αφήγηση. Είναι το σώμα της έκθεσης «Καπναποθήκες Παπαστράτου. Πορεία στο φως και στον χρόνο», που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.

Το Αγρίνιο, πόλη των καπνών, φέρει ακόμη ισχυρά ίχνη αυτής της παράδοσης. Οι παλιές Καπναποθήκες Παπαστράτου, διατηρητέα κτίρια, γίνονται τώρα από μόνες τους φορείς μνήμης αναπαράγοντας εκδοχές του εαυτού τους μέσα από τον μυστηριακό φακό του Χρίστου Σιμάτου. Οι μεγάλες αίθουσες, οι ξύλινες οροφές, τα γαλλικά παντζούρια, οι κουπαστές στις σκάλες και κυρίως οι σκιές των ανθρώπων που πότισαν αυτούς τους χώρους μετατρέποντάς τους σε ένα τοπίο, ή καλύτερα σε έναν «τόπο», αυθύπαρκτο, πλέον, αυτοτελή και σχεδόν στην κόψη της αλήθειας. Ο Χρίστος Σιμάτος, φωτογράφος με πνευματικότητα, προσεγγίζει τα θέματά του με δέος και δύναμη ταυτόχρονα. Νιώθει κανείς πως όταν βρίσκει το θέμα του αναπτύσσει έναν ιδιότυπο διάλογο, στον οποίον εκείνος μόνον ακούει τους κραδασμούς, τους ψιθύρους και τις αργόσυρτες παύσεις.

Στο Αγρίνιο, ο Χρίστος Σιμάτος προσέγγισε τις Καπναποθήκες ως σπήλαιο. Εισήλθε προσκυνητής, εξήλθε με μετάληψη. Οι φωτογραφίες του καταυγάζουν ισχνό φως αποκαλύψεως και διατηρούν τη λεπτή εκείνη ισορροπία ανάμεσα στην απόκρυψη και τη διαφάνεια. Είναι ένα παιχνίδι που εκτυλίσσεται περισσότερο με τρόπο αθέατο παρά εξωστρεφή. Υπερισχύει ο υπαινιγμός, υποχωρεί το προφανές.

Επιπλέον, η έκθεση αυτή είναι θαυμάσια ευκαιρία προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Η Δημοτική Πινακοθήκη, στην οποία καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο ζωγράφος Χρήστος Γαρουφαλής, επιμελητής της έκθεσης, στεγάζεται σε αξιόλογο κτίριο του Μεσοπολέμου. Είναι η πρώην κατοικία του εκάστοτε διευθυντής της Τραπέζης της Ελλάδος, έργου του αρχιτέκτονα Νικόλαου Ζουμπουλίδη, ιδιοκτησία από το 2013 του Δήμου Αγρινίου. Υπάρχει, συνεπώς, ώσμωση του πολιτιστικού αποτυπώματος της πόλης με αφορμή αυτήν την έκθεση, που συγκεντρώνει και προβάλλει δημιουργικές δυνάμεις. Την έκθεση χαιρετίζει η «Παπαστράτος» ΑΒΕΣ και στηρίζει ο Δήμος Αγρινίου. Εχει, επίσης, κυκλοφορήσει εξαιρετικό λεύκωμα.

Χρίστος Σιμάτος, «Καπναποθήκες Παπαστράτου. Πορεία στο φως και στον χρόνο». Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου (Δημ. Βότση 2). Εως τις 8 Φεβρουαρίου.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

Διαβάστηκε 3026 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία