Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:14 μμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 11:52

Η ηθοποιός Αθηνά Ζώτου μας ξεναγεί στη λίμνη Τριχωνίδα (www.citygirls.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γεια σας, είμαι η Αθηνά και θα ήθελα να σας πάρω μαζί μου σε μια βόλτα ξεχωριστή, μια βόλτα που αποτελεί μέρος της καρδιάς μου. Θα σας μιλήσω για τη λίμνη Τριχωνίδα, τη γενέτειρα του πατέρα μου.

Η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, βρίσκεται στην καρδιά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Αγρινίου.

Με μέγιστο βάθος 58μ. καλύπτει μια επιφάνεια 97 τετραγωνικών χλμ.

Στις αρχές του 1800 ο Γάλλος περιηγητής Φραγκίσκος Πουκεβίλ διέσχισε την περιοχή, είδε τη «μεγάλη θάλασσα» και σαγηνεύτηκε. Τα «γλυκά» νερά της τα διέσχιζαν καράβια που μετέφεραν κυρίως ξυλεία και τρόφιμα στα παραλίμνια χωριά.

Ξεκινώντας από την πόλη του Αγρινίου και ακολουθώντας τον δρόμο προς το Θέρμο, ανατολικά, ο πρώτος και σημαντικός οικισμός που συναντάμε είναι το Παναιτώλιο, γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Δεν σας κρύβω ότι νιώθω μεγάλη τιμή που κατάγομαι από αυτό το χωριό.

Η πρώτη κάθετη πρόσβαση στη λίμνη είναι η τοποθεσία Αμπάρια όπου είχε αναπτυχθεί από παλιά εμπόριο χελιών και άλλων ψαριών.

Επόμενη στάση το χωριό Παραβόλα, στην αρχαία Αιτωλική πόλη Βουκάτιο, στο κάστρο. Ιδανικός τόπος να γεμίσει κανείς τη φωτογραφική του μηχανή με πανοραμικές φωτογραφίες της λίμνης.

Ακολουθώντας με στην περιπλάνησή μου γύρω από την Τριχωνίδα θα φτάσουμε στη Δρογρή. Μια διαδρομή μέσα από αιωνόβια πλατάνια. Γραφικές ψαροταβέρνες στην περιοχή διατηρούν τις παραδοσιακές συνταγές με τα ψάρια της λίμνης και ιδιαίτερα με τη σπεσιαλιτέ που δεν είναι άλλη από την αθερίνα του γλυκού νερού στο τηγάνι ή περασμένη στο ριγανόξυλο.

Για τους fun του περιπατητικού τουρισμού μια εξαιρετική πρόταση είναι η διαδρομή προς τους διπλούς καταρράκτες στην περιοχή της Κάτω Μυρτιάς. Ομολογούμενως εδώ είναι ένας μικρός παράδεισος κοντά στη λίμνη. Κύριο χαρακτηριστικό της Κάτω Μυρτιάς οι πορτοκαλεώνες με την αιματόχροη ποικιλία της Γουρίτσας. Το μοναδικό κόκκινο σαγκουίνι.

Στην ίδια περιοχή, την Κάτω Μυρτιά, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών με την ονομασία Κόκκινο Στεφάνι. Τα λουτρά υπάρχουν από τον 18ο αιώνα. Είναι μια πραγματική ευκαιρία ανακούφισης για όσους ταλαιπωρούνται από μυοσκελετικά και δερματολογικά προβλήματα.

Ο συνδυασμός ενός χαλαρωτικού λουτρού με ένα εξαιρετικό παραδοσιακό γεύμα στην τοπική ταβέρνα με θέα το βαθύτερο σημείο της λίμνης (58μ.), νιώθω ότι είναι η πεμπτουσία της απόλαυσης.

Έχοντας σκοπό να σας γοητεύσω περισσότερο, συνεχίζω το οδοιπορικό μου στο ψηλότερο σημείο με θέα, τη Βίγλα. Η λίμνη εμφανίζεται σε όλο της το μεγαλείο μπροστά μας.

Σας αφήνω στην αγκαλιά του υδάτινου κόσμου μου, της λίμνης Τριχωνίδας,

πηγή: citygirls.gr

 

Διαβάστηκε 8527 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 14:25
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία