Κυριακή, 3η Δεκεμβρίου 2023  2:55 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 09:57

Μια «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού», μια έξυπνη εξειδίκευση (www.protothema.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την ανάδειξη και αποκατάσταση πέντε αρχαίων θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες για την διαμόρφωση μιας νέας εμπειρίας για την πρόσβαση επισκεπτών σε περιοχές Natura και Ramsar καθώς και εθνικά πάρκα του νομού περιλαμβάνει η συνεργασία του σωματείου «Διάζωμα» με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Ένα έργο ¨πολιτισμού κι επικοινωνίας¨ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία της συνεργασίας μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και του σωματείου «Διάζωμα» με σκοπό την αναστύλωση και αποκατάσταση πέντε αρχαίων θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας (Μακύνειας, Καλυδώνας, Πλευρώνας, Οινιαδών και Στράτου) σε συνδυασμό με την κατασκευή συνοδών έργων περιβαλλοντικής υποδομής για την πρόσβαση των επισκεπτών σε περιοχές Natura και Ramsar καθώς και σε εθνικά πάρκα του νομού.

Η «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού» όπως έχει χαρακτηριστεί, αποσκοπεί στη δημιουργία υποδομών για την ανάδειξη και προσβασιμότητα των πολιτών στους αρχαιολογικούς χώρους, στην αποκατάσταση των πολιτιστικών μνημείων καθώς και την πληροφόρηση της τοπικής ιστορίας στην κοινωνία και την σύνδεσή τους με αυτή.

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα έχει δοθεί στην δημιουργία δομών για χώρους περιβαλλοντικής ερμηνείας όπως το Βελανιδόδασος του Ξηρομέρου, το Φαράγγι της Κλεισούρας, την μελέτη δημιουργίας καταδυτικού πάρκου υποθαλάσσιας ζωής, την ενθάρρυνση της ορνιθοπαρατήρησης (Birdwatching) καθώς και την ανάδειξη της παραδοσιακής αλιείας μέσω υδάτινων διαδρομών και της παρουσίας της σε μουσειακούς χώρους.

Ο Γιάννης Σελιμάς – Περιβαλλοντολόγος και συντονιστής του Φ.Δ/Λ.Μ σημειώνει: Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας χρόνια τώρα σε ένα αναπτυξιακό περιθώριο μετά την άρση της γεωγραφικής του απομόνωσης ύστερα από την κατασκευή εμβληματικών έργων όπως η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Ιόνια οδός αλλά και η υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου- Πρέβεζας μπαίνει ξανά στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Η αυξημένη ξενοδοχειακή επάρκεια της πόλης του Αγρινίου αλλά και των ακτών του νομού μαζί με την αναβάθμιση του αεροδρομίου του Ακτίου δημιουργούν τις ανάλογες προϋποθέσεις για την τουριστική αναγέννηση της περιοχής. Αυτό που μένει ως βασική προϋπόθεση έλξης αλλοδαπών και ημεδαπών τουριστικών ροών είναι η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού πακέτου διακοπών που να συνδυάζει τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της Αιτωλίας και Ακαρνανίας με την αγροδιατροφή.

Σπύρος Ιωάννου

www.protothema.gr

 

Διαβάστηκε 4391 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία