Παρασκευή, 23η Ιανουαρίου 2026  1:50 πμ
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2026 23:18

Ο θάνατος του Αγρινιώτη εμπoράκου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
«Ο θάνατος του Αγρινιώτη εμπoράκου», ένα άρθρο που περιγράφει την τραγική μετάβαση του Αγρινίου, από μία πόλη που μύριζε καπνό στον «Καπιταλισμό του αέρα».

Για σκεφτείτε το λίγο… Κάποτε, αυτή η πόλη μύριζε καπνό. Και ο καπνός τότε ήταν το κεφάλαιο με σάρκα και οστά. Βρώμικος, σκληρός, αλλά ήταν εκεί, τον έπιανες. Υπήρχε μια σχέση ζωντανή: ο καπνεργάτης ίδρωνε, ο έμπορος ρίσκαρε, και το Αγρίνιο είχε έναν παλμό, μια κίνηση. Ακόμα και η εκμετάλλευση τότε, πώς να το πω… ήταν πιο ντόμπρα.

Σήμερα όμως; Σήμερα περάσαμε σ’ αυτό που λέω «Καπιταλισμό του αέρα». Κοιτάξτε τους εμπόρους στην Παπαστράτου. Δεν είναι απλά ότι δεν τους βγαίνει το ταμείο. Είναι το σύμπτωμα μιας τρέλας! Το σύστημα τους καταπίνει και ταυτόχρονα τους χαμογελάει μέσα από μια οθόνη. Οι αποθήκες του Παπαστράτου στέκουν εκεί σαν άδεια κουφάρια πια. Μνημεία μιας εποχής που το χρήμα είχε ακόμα σώμα. Τώρα; Τώρα έχουμε την σταχτη. Το εμπόρευμα σαπίζει στο ράφι, όχι γιατί δεν είναι καλό, αλλά γιατί ο «Μεγάλος Άλλος» (λέγε με ψηφιακή αγορά) αποφάσισε ότι η ύπαρξή σου τους περισσεύει. Είναι απλά μια ενόχληση.

Και το κερασάκι στην τούρτα; Ο απόλυτος βραχνάς της γραφειοκρατίας: το MyDATA. Ξέρετε το ανέκδοτο με τον κατάδικο; Που του λένε «θα σε κρεμάσουμε, αλλά το σχοινί θα το φέρεις από το σπίτι σου»; Ε, αυτό ακριβώς είναι το MyDATA!

Παλιά ο καπνός σε σκότωνε σιγά-σιγά, σου εδινε χρόνο να ανασάνεις. Το MyDATA σε τελειώνει ακαριαία. Μ’ ένα κλικ. Χωρίς καν να σου αφήσει την ικανοποίηση ενός τσιγάρου μετά το «σεξ» με την εφορία. Σου λένε «θα σε εκσυγχρονίσουμε!». Αλλά αυτός ο εκσυγχρονισμός είναι μια ψηφιακή φυλακή που σε βάζουν να τη χτίσεις εσύ ο ίδιος. Δουλεύεις τσάμπα για το Κράτος, πληρώνεις τα λάθη που κάνουν τα λογισμικά τους, και στο τέλος η ΑΑΔΕ σου λέει: «Ωραία η δουλειά σου, τώρα δώσε μου και προκαταβολή για τα λεφτά που ΔΕΝ έβγαλες». Δεν είναι απλά άδικο αυτό, είναι διαστροφή!

Στο Αγρίνιο, μια πόλη που ξέρει από αγώνες, βλέπεις τώρα την τραγωδία του μικρομεσαίου: να πνίγεται ανάμεσα σε ρεύματα που δεν βγαίνουν και ενοίκια που τρέχουν στο Θεό. Δεν σε κλείνει ο ανταγωνισμός, σε κλείνει η ίδια η κατάσταση . Και ποιοι νομοθετούν; Εδώ είναι το ανέκδοτο! Άνθρωποι που δεν έχουν νιώσει ποτέ τι πάει να πει «κενό» στο στομάχι στο τέλος του μήνα. Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που δεν ξέρουν τι τρόμος είναι η απλήρωτη εισφορά στον ΕΦΚΑ (ή το ΤΕΒΕ που λέγαμε παλιά). Είναι η δικτατορία του χαρτιού (και του tablet) πάνω στην πραγματική ζωή.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Μη δημιουργείς τίποτα. Γίνε ένας παθητικός τύπος που καταναλώνει εισαγόμενα σκουπίδια». Κάνεις scroll στο κινητό, διαβάζεις για «ψηφιακούς μετασχηματισμούς», την ώρα που το κέντρο γεμίζει ενοικιαστήρια και λουκέτα. Αυτή είναι η Ιδεολογία τους: να σου λένε ότι είσαι «ελεύθερος επαγγελματίας» ενώ είσαι απλά ένας υπάλληλος μιας πλατφόρμας. Και το καλύτερο; Πληρώνεις κιόλας για το προνόμιο να αποτύχεις!

Παλιά φοβόσουν τη βροχή, μη σου χαλάσει τη σοδειά… κάτι φυσικό. Τώρα φοβάσαι πώς θα ξυπνήσει ο άλλος και πώς θα ερμηνεύσει αναδρομικά έναν νόμο. Μιλάμε για μεταφυσική καταστροφή! Το Αγρίνιο δεν πνίγεται επειδή λείπουν τα λεφτά, αλλά από ένα Σύστημα-βαμπίρ που τα θέλει όλα και δεν δίνει πίσω τίποτα… ούτε καν τον καπνό του.

Antonios Chamaletsos

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 89 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.