Παρασκευή, 31η Οκτωμβρίου 2025  11:45 μμ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2025 18:52

Κορυφώνονται στην Αιτωλοακαρνανία οι αντιδράσεις για το κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ- «Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για την επιβίωση τους», λέει ο Πιερρακάκης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για ανάγκη λήψης «δύσκολων αποφάσεων» για την επιβίωση των προβληματικών ΕΛΤΑ έκανε λόγο ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στην Βουλή λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της διοίκησης του οργανισμού για το κλείσιμο περίπου 200 καταστημάτων.

Την ίδια ώρα εντείνονται στην Αιτωλοακαρνανία οι αντιδράσεις για το κλείσιμο των καταστημάτων με τοπικές κοινωνίες να είναι σε αναβρασμό, δημάρχους να ξιφουλκούν κατά της απόφασης, βουλευτές και κόμματα να εκδίδουν ανακοινώσεις.

Σε ότι αφορά την Αιτωλοακαρνανία δρομολογείται να κλείσουν τα υποκαταστήματα σε Βόνιτσα, Θέρμο, Αιτωλικό, Καινούργιο, Γαβαλού, Φυτείες, Άγιο Βλάσιο, Μύτικα και Νεοχώρι.
«Τα ΕΛΤΑ έχουν πρόβλημα αλλά πρέπει να επιβιώσουν» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και σε εθελούσια έξοδο. «Το ζητούμενο είναι να επιβιώσουν. Τα ΕΛΤΑ έχουν πρόβλημα,. Πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Η αλληλογραφία είναι 10% αυτού που ήταν. Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Εγώ θα συμφωνήσω ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν κάθε παράμετρος. Και αυτό γίνεται. Να τονίσω ότι τα χρήματα που έχουν μπει είναι για να επιβιώσει ο οργανισμός όχι το ανάποδο» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς ζήτησε την άμεση σύγκληση των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των ΕΛ.ΤΑ με το αίτημα να γίνεται ομοφώνως αποδεκτό.
Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μιχάλης Κατρίνης είπε πως «το ζήτημα του κλεισίματος εγείρει σοβαρά ζητήματα» ενώ προβληματισμό εξέφρασαν και βουλευτές της ΝΔ.

Ο κ. Στέλιος Πέτσας είπε «Δεν είναι μόνο ζήτημα τεχνοκρατικό, αλλά και ζήτημα εξυπηρέτησης των πολιτών. Υπάρχουν θέματα με τους ηλικιωμένους, με τις παραμεθόριες περιοχές, αλλά και με μεγάλες περιοχές» ενώ ο κ. Θανάσης Καββαδάς σημείωσε ότι η ανακοίνωση του κλεισίματος 203 καταστημάτων ΕΛΤΑ έχει προκαλέσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες των εκλογικών τους περιφερειών.

Πώς θα γίνεται η διανομή σε περιοχές που κλείνουν καταστήματα ΕΛΤΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, «στις περιοχές όπου δεν θα υπάρχει φυσικό κατάστημα, οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται κανονικά μέσω του δικτύου διανομής, των κινητών μονάδων και των συνεργαζόμενων σημείων. Οι ταχυδρόμοι και οι συνεργάτες μας θα καλύπτουν κάθε περιοχή, διασφαλίζοντας ότι καμία κοινότητα δεν μένει χωρίς πρόσβαση στις βασικές ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους και τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, τα ΕΛΤΑ τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται με φυσική παρουσία ταχυδρόμου. Οι διανομείς των ΕΛΤΑ διαθέτουν πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως POS και φορητές συσκευές PDA, που τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν συναλλαγές και να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον.

Ο στόχος είναι να διατηρηθεί η ανθρώπινη επαφή και η προσωπική εξυπηρέτηση, ιδιαίτερα για όσους έχουν περιορισμένες δυνατότητες μετακίνησης, με τρόπο οργανωμένο, ασφαλή και σταθερό».

Συγκεντρώσεις σε Θέρμο και σε Βόνιτσα

Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Θέρμου ,Σπύρος Κωνσταντάρας, ο δήμος διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση -συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Θα λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα, 3 Νοέμβριου 2025, και ώρα 10:30 πρωί έξω από το κατάστημα ΕΛΤΑ (οδός Κοσμά Αιτωλού).

«Καλούνται όλοι οι πολίτες του δήμου Θέρμου , της ορεινής Ναυπακτίας , της ορεινής Τριχωνίδας , οι Φορείς , οι βουλευτές , οι δήμαρχοι ,οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι κοινοτήτων να λάβουν μαζικά μέρος για νακαταγγείλουμε και να αποτρέψουμε τη νέα προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής μας», αναφέρει η δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος Ακτίου- Βόνιτσας, Θανάσης Κασόλας,  σημειώνει πως ο   δήμος «θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και θα ζητήσει την αναθεώρηση του σχεδίου συρρίκνωσης των ΕΛΤΑ, με γνώμονα τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανάγκες, όχι μόνο τα οικονομικά κριτήρια».

Εκφράζει «την έντονη αντίδραση και αγανάκτηση, όχι μόνο των δημοτών αλλά και της σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής και όλου του δημοτικού συμβουλίου , για την απόφαση να κλείσει το Υποκατάστημα ΕΛΤΑ στην πόλη της Βόνιτσας».

Καλεί τους δημότες σε κινητοποίηση την Δευτέρα το πρωί της Δευτέρας 3/11/25 και ώρα 10:00πμ έξω από τα ΕΛΤΑ Βόνιτσας.

Eπιστολή δημάρχου Ξηρομέρου 

Την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ, την ενημέρωση των ΟΤΑ και την εξεύρεση της βέλτιστης βιώσιμης λύσης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, ζητά ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης με επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, τα ΕΛΤΑ ΑΕ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην λίστα με τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ που οδεύουν προς κλείσιμο βρίσκονται και αυτά των Φυτειών και Μύτικα στα όρια του Δήμου Ξηρομέρου.

«Τέτοιου είδους αλλαγές, που σχετίζονται με τον κοινωνικοοικονομικό ιστό του Δήμου μας, μας βρίσκει σθεναρά αντίθετους, αφού αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τους κατοίκους μας και συμβάλει περαιτέρω στον αποκλεισμό και στην ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών», υπογραμμίζει ο κ. Τριανταφυλλάκης.

Η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόφασης

Η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόφασης αναστολής – κατάργησης λειτουργίας καταστημάτων ΕΛΤΑ στα όρια όλων των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

Συνήλθε χθες, 30/10/2025, σε κατεπείγουσα έκτακτη συνεδρίαση, το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, έθεσε προς συζήτηση την απόφαση που αφορά το κλείσιμο ή την συγχώνευση καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δικτύου.

Ο Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση αυτή πλήττει καίρια τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και στις περιοχές με αξιοσημείωτη τουριστική κίνηση, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες.

Τα υπό κατάργηση καταστήματα των ΕΛΤΑ δεν αποτελούν απλώς σημεία συναλλαγής, αλλά και βασικούς πυλώνες κοινωνικής συνοχής και εξυπηρέτησης πολιτών, ιδιαίτερα ηλικιωμένων, αγροτών και επαγγελματιών.

Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή με έντονα γεωγραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά απομόνωσης και η παρουσία των ΕΛΤΑ εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής ζωής και εργαλείο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Το κλείσιμο των καταστημάτων θα έχει άμεσες και οδυνηρές συνέπειες όπως:

  • Θα στερήσει από χιλιάδες πολίτες την εύκολη πρόσβαση σε βασικές ταχυδρομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
  • Θα επιβαρύνει οικονομικά και χρονικά τους κατοίκους, οι οποίοι θα αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για απλές συναλλαγές.
  • Θα εντείνει την ερήμωση της υπαίθρου και θα υπονομεύσει κάθε προσπάθεια συγκράτησης του πληθυσμού στις τοπικές κοινωνίες.

Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΛΤΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Προς τούτο σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα προβεί στις παρακάτω κινητοποιήσεις:

  • Διαμαρτυρία την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2025 στις 10:00π.μ. έξω από τα καταστήματα των ΕΛΤΑ και τα Δημαρχεία.
  • Παράσταση στα κεντρικά καταστήματα των ΕΛΤΑ στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, και Αιτωλοακαρνανίας.

agrinionews.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 108 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2025 18:57
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.