Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας.
Πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου, συναντάται με τα μέλη του συλλόγου σε αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου στο Αγρίνιο.
Γίνεται σφαιρική ενημέρωση για τα Φιλοτελικά θέματα του μηνός, αλλά και σε βάθος χρόνου όσο είναι δυνατόν, ώστε να προγραμματιστούν έγκαιρα ενέργειες που πρέπει να γίνουν, πχ. συμμετοχή σε εκθέσεις, εκδήλωση ενδιαφέροντος για προμήθεια νέων σειρών γραμματοσήμων κτλ.
Ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Σκαρμούτσος μοίρασε φωτοτυπίες στα μέλη με νέες σειρές, που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα και τις σχετικές πληροφορίες για την έκδοσή τους.
Ακόμα παρουσίασε ειδικό τμήμα της συλλογής του φακέλων άλλων εποχών, όταν το Αγρίνιο είχε αεροπορική σύνδεση με Αθήνα Γιάννενα και κάποια χρονιά με την Δράμα!
Οι φάκελοι του Προέδρου πέρα από τα γραμματόσημα της εποχής τους έχουν σφραγίδες των ετών 1931 έως 1940 και τις ειδικές σφραγίδες «Αεροπορικώς» Ελληνικά και Γαλλικά «Par Avion».
Στην συζήτηση των φιλοτελιστών ένα ερώτημα για τους επιβάτες της τότε εποχής «πλανήθηκε» στην ατμόσφαιρα! Καθώς ακόμα ο κόσμος φόραγε «τσαρούχια» ποιοι ήταν αυτοί οι τυχεροί που ταξίδευαν αεροπορικώς από και προς την πρωτεύουσα…
Μία πιθανή εικασία είναι να ταξίδευαν οι μεγάλοι καπνέμποροι του μεσοπολέμου και οι μεγαλέμποροι του Αγρινίου με τις οικογένειές τους, καθώς έχουν διασωθεί φωτογραφίες σε παλιές εφημερίδες.
Και φυσικά η εμπορική αλληλογραφία ταξίδευε «προνομιούχα» με το αεροπλάνο, με μεγαλύτερο κόστος αλλά με πολύ λίγο χρόνο από την «κοινή» αλληλογραφία που πήγαινε με τον «αραμπά»!
Συζήτηση έγινε και για τους καταλόγους συλλεκτικών γραμματοσήμων που τυπώνονται από τους εμπόρους φιλοτελικών ειδών και τέτοιοι υπήρχαν 2-3 πάνω στο τραπέζι που μελετήθηκαν από μερικούς φιλοτελιστές.
Ένα ευχάριστο νέο πληροφορήθηκαν τα μέλη, το ένα γραμματόσημο που στην προηγούμενη συνάντηση ειπώθηκε, ότι θα βγει του χρόνου τον Απρίλη, για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, τελικά με νεότερη απόφαση των ΕΛΤΑ θα είναι τέσσερα και όχι ένα. Δηλαδή μια σειρά αφιερωμένη στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου απαρτιζόμενη από 4 γραμματόσημα και έναν φάκελο πρώτης κυκλοφορίας!
Όσο για το άλλο γραμματόσημο για τα εκατό χρόνια του Παναιτωλικού, που η έκδοσή του ήταν «σίγουρη» στην προηγούμενη συνάντηση, παραπέμφθηκε «στις Ελληνικές καλένδες»….
Άλλα νέα είναι η σειρά με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την ίδρυση του Πολεμικού Μουσείου.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αφιερώνουν μία σειρά γραμματοσήμων στην πολεμική ιστορία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την πολιτιστική αξία του μουσείου και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Η Σειρά Γραμματοσήμων περιλαμβάνει set Φακέλων Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, set pack με όλα τα προϊόντα μαζί καθώς και Φύλλο 5 προσωπικών γραμματοσήμων (με παράσταση από το γραμματόσημο «Ελληνική Σημαία») και διατίθενται στα καταστήματα ΕΛΤΑ και στο philotelismos.gr
Η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Αστικές Αρχιτεκτονικές Διαδρομές», που κυκλοφορεί, αποτελείται από τέσσερα γραμματόσημα στα οποία εικονίζονται ισάριθμα εμβληματικά τοπόσημα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου καθώς και το σημείο που εντοπίζονται στον χάρτη.
Με ξεχωριστή ιστορία και λειτουργικότητα το καθένα από αυτά, καταφέρνουν μαζί να συνδέσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αστικής αρχιτεκτονικής.
Η επόμενη συνάντηση των Φιλοτελιστών Αγρινίου θα γίνει την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.
Αναμένεται να έχει ενδιαφέρον, πέρα από το φιλοτελικό μέρος, καθώς ένα μέλος του συλλόγου θα παρουσιάσει «επί τραπέζης» αυθεντικούς χάρτες της περιόδου της Ελληνικής Επαναστάσεως τον 19ο αιώνα Αγγλικούς και Γαλλικούς.
Καθώς και μετά τον πόλεμο, με τα πρώτα σύνορα της Ελλάδος του 1832 που συνόρευε προς Βορά με την Τουρκία!
Και μία υπενθύμιση:
Κάθε συλλέκτης-ανεξάρτητα αν είναι μέλος του συλλόγου-μπορεί να ενημερώνεται για συλλεκτικές απορίες του από τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Σκαρμούτσο στο κινητό : 697 272 1735
Και επίσης μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του φιλοτελικού συλλόγου Αγρινίου στην διεύθυνση: www.feagriniou.gr
Α.Κ.Κ.
agrinionews.gr