Την Τρίτη 19 Αυγούστου 2025, στην όμορφη πλατεία “Νικολάου Παπανικολάου” στον Πλάτανο Ορεινής Ναυπακτίας δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η «Βραδιά Τηλεσκοπίου και Ουρανογραφίας».
Η εκδήλωση που έγινε το πλαίσιο των καλοκαιρινών δράσεων που διοργάνωσε ο Τουριστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατάνου (Τ.Ε.Ο.Π.) τιμούσε τα 50 χρόνια από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και προσέλκυσε πολλούς φίλους της αστρονομίας κάθε ηλικίας.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ζωντανή σύνδεση μέσω WEBEX τον αστροφυσικό κ. Παναγιώτη Ευαγγελόπουλο από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ι.Τ.Ε. Κρήτης, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της διάχυσης των επιστημών του διαστήματος στην καθημερινότητά μας.
Στη συνέχεια, μέσα από έναν απλό και κατανοητό οδηγό, οι παρευρισκόμενοι έμαθαν τα βασικά στοιχεία για την επιλογή του πρώτου τηλεσκοπίου, ενώ το βίντεο με τίτλο «Ο ουρανός του Καλοκαιριού» τους βοήθησε να αναγνωρίσουν τους αστερισμούς που φωτίζουν τον καλοκαιρινό ουρανό.
Η βραδιά κορυφώθηκε με την παρατήρηση των αστέρων μέσω τηλεσκοπίου, όπου ο κ. Νίκος Γιαννακόπουλος, καθηγητής του Αρσακείου Πατρών εξήγησε σε όλους πώς γίνεται η ευθυγράμμιση ενός κατοπτρικού τηλεσκοπίου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους συμμετέχοντες που πέρασαν μπροστά από το τηλεσκόπιο.
Επιπλέον, τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η γνωριμία με τον νυχτερινό ουρανό και η αστρονομία βοηθούν να κατανοήσουμε την ανάγκη να μειώσουμε τη φωτορύπανση, που όχι μόνο εμποδίζει την παρατήρηση των αστεριών αλλά επηρεάζει και τη ζωή πολλών ζώων και φυτών. Με την καλλιέργεια αυτής της περιβαλλοντικής συνείδησης, ενισχύεται η προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο και φυσικό περιβάλλον, όπου ο ουρανός παραμένει καθαρός και ζωντανός για τις μελλοντικές γενιές.
Όσοι παρέμειναν μέχρι το τέλος της εκδήλωσης έλαβαν και βεβαίωση συμμετοχής, ολοκληρώνοντας έτσι ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της αστρονομίας κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό.
Την εκδήλωση στήριξαν ο τοπικός Πρόεδρος του Πλατάνου Ορεινής Ναυπακτίας κ. Γ. Πολύχρονος καθώς και ο κ. Τάκης Σχοινάς, γιός της Πλατανιώτισσας Κατερίνας Σερεμέτη, διαθέτοντας τον ηχητικό και οπτικοακουστικό εξοπλισμό που ήταν απαραίτητος για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Πηγή: Zisimos Vasilis