Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  10:59 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 19:52

Βασίλης Κατσικιώτης: η πορεία από το εμποροραφείο στο Αγρίνιο μέχρι την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προ μηνός δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Νέος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου διορίστηκε ο οικονομολόγος καθηγητής κ. Βασίλης Κατσικιώτης. Ομογενής και Αγρινιώτης…Aκολουθεί ένα αφιέρωμα στη διαδρομή του.

Ο κ.Κατσικιώτης είναι καθηγητής του Stevens Institute of Technology School of Business και στέλεχος της Credit Suisse. Η υποψηφιότητα του ήταν πρόταση της επιτροπής επιλογής (Selection Panel) προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε και την ευθύνη της επιλογής η οποία επικυρώθηκε από το EURO Working Group (EWG) την  Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.
Ο Δρ. Κατσικιώτης , που ζει τα τελευταία 27 χρόνια στις ΗΠΑ, έχει πολυετή υπηρεσία σε κορυφαίες θέσεις διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματιστηριακών κολοσσών στις διεθνείς χρηματαγορές. Από τον Ιούνιο του 2015 είναι επικεφαλής Διαχείρισης Κινδύνων Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικών Δανείων στην Credit Suisse. Έχει εργασθεί ως Managing Director στην General Electric-Genworth και Merrill Lynch και Bank of America. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Γερμανικής τράπεζας Dresdner και διευθυντής Παραγώγων της εταιρείας ασφαλειών MetLife. Το 2011, ίδρυσε την εταιρεία επενδύσεων κεφαλαίου Windjammer Advisors της οποίας υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μέχρι τον Μάιο του 2015.
Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος Πτυχίου Master of Finance από το Πανεπιστήμιο George Washington University και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D) in Statistics and Probability από το Michigan State University.
Από το 1995 μέχρι το 1998 ήταν Επίκουρος καθηγητής Στατιστικής και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο George Washington University και έχει επιδείξει πλούσιο ερευνητικό, διδακτικό και επιστημονικό έργο στην Βιοστατιστική, Ιατρική, Επιδημιολογία, Οικονομία τής Υγείας, και Χρηματοοικονομικά.

Τα παιδικά χρόνια στο Αγρίνιο

Ο Βασίλης Κατσικιώτης γεννήθηκε στο Αγρίνιο και παρακολούθησε το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κωνσταντίνου και το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου. Ο πατέρας του διατηρούσε εμποροραφείο στην οδό Παπαστρατου 37 (Αποστολιώτης Κατσικιώτης) όπου ο Βασίλης έβγαζε το χαρτζιλίκι της εβδομάδας διανέμοντας κάθε Σάββατο τα κοστούμια στα σπίτια πελατών. Τα καλοκαίρια εργάσθηκε ως μαθητευόμενος πωλητής στο ζαχαροπλαστείο Ζήνα, στα εμπορικά καταστήματα Καραπαπά και Μουτόπουλου και στο εστιατόριο Μπαϊρακτάρη.
Η οικογένεια Κατσικιώτη μετακόμισε στην Αθήνα το Φθινόπωρο του 1976 και ο Βασίλης αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Αρρένων Ζωγράφου τον Ιούνιο του 1979. Στις εισαγωγικές εξετάσεις του ίδιου χρόνου περνάει 4ος στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών λαμβάνοντας μάλιστα υποτροφία από το ΙΚΥ.
Τον Ιούνιο του 1984 αποφοιτεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών με Πτυχίο Μαθηματικών.
Το Σεπτέμβριο του 1986 επιστρέφει στο Αγρίνιο ως Επιστημονικός Συνεργάτης Στατιστικής και Μαθηματικών στο νεοσυσταθέν Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα στο Αγρίνιο όπου και διδάσκει για τρία συνεχή χρόνια .

Mε το Αγρίνιο διατηρεί στενούς δεσμούς, η φωτό από ομιλία του στο Επιμελητήριο.
Mε το Αγρίνιο διατηρεί στενούς δεσμούς, η φωτό από ομιλία του στο Επιμελητήριο.

Τον Αύγουστο του 1988 συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις ΗΠΑ με υποτροφία από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Michigan. Τη συνέχεια την διαβάσατε στην αρχή του αφιερώματος… Πολλοί άλλωστε τον θυμούνται την ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, 9 Σεπτεμβρίου 2001, να μιλάει ζωντανά σε πολλά Διεθνή και Ελληνικά μέσα ενημέρωσης από τον 34ο όροφο και το ντήλινγκ-ρούμ της Dresdner Bank.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου όπως ισχύει.Σκοπός του ΤΧΣ είναι η συνεισφορά στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Στοιχεία για το δημοσίευμα αντλήθηκαν από αφιέρωμα  του περιοδικού του Εθνικού Κύρηκα. Ξεφυλλίστε το αφιέρωμα ΕΔΩ.

katsikiotis1agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2584 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.